Δάση του Αμαζονίου είναι πιθανό ήδη να εμφανίζουν επιπτώσεις λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης που βασίζεται σε παρακολούθηση 35 ετών.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ecology», εστιάζει κυρίως σε θέματα διάβρωσης του εδάφους, ωστόσο απροσδόκητα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αλλαγές και στα δάση.
Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν, οι οποίες περιλαμβάνουν ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά και θανάτωση ορισμένων δέντρων, αυξημένη συσσώρευση βιομάζας και πολλαπλασιασμό των αναρριχητικών φυτών, ενδέχεται να συνδέονται με τις αυξημένες συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Τα φυτά χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και η αύξησή του στην ατμόσφαιρα, αυξάνει και τη δυναμική του δάσους.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη απειλείται τόσο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, όσο και από την ανθρώπινη παρέμβαση.
«Είναι σαν έναν πυγμάχο, που δέχεται απανωτές γροθιές», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Ουίλιαμ Λόρενς, από το Πανεπιστήμιο «Τζέιμς Κουκ».
«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκπέμπουν δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, κάτι που επηρεάζει ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα δάση στη Γη», συμπληρώνει ο Ουίλιαμ Λόρενς.
«Πολλά δέντρα έχουν πεθάνει, ενώ αναρριχητικά φυτά, τα οποία ευνοούν τις διαταραχές στα δάση, πολλαπλασιάζονται ταχύτητα», επισημαίνει ο καθηγητής Χοσέ Λουίς Καμάργκο του Εθνικού Ινστιτούτου της Βραζιλίας για την Έρευνα στον Αμαζόνιο.
Η αποψίλωση των δασών, σύμφωνα και με άλλες μελέτες, τα κάνει περισσότερα ευάλωτα σε πυρκαγιές.
Το δάσος του Αμαζονίου φαίνεται να χάνει τη σταθερότητά του, όσο τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου