Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5/1/2014


1065. Πεθαίνει ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο Ομολογητής χωρίς να αφήσει διάδοχο. Η πολιτική κρίση, που ακολουθεί, θα οδηγήσει στη νορμανδική κατάκτηση.
1527. Στη λίμνη της Ζυρίχης, οπαδοί του Ζβίγγλιου θανατώνουν με πνιγμό τον Φέλιξ Μαντζ, ηγέτη της Εκκλησίας των Αναβαπτιστών,
1744. Στη μάχη του Νανσύ ο δούκας της Βουργουνδίας Κάρολος ο Ισχυρός συντρίβεται από τις ενωμένες δυνάμεις της Λωρραίνης και της Ελβετίας. Ο ίδιος σκοτώνεται. Το δουκάτο του καθίσταται επαρχία της Γαλλίας. Μεγάλο μέρος του στρατού του είχε αποδεκατιστεί από το δριμύ ψύχος.
1757. Στις Βερσαλλίες ο Ρομπέρ Νταμιάν αποτυγχάνει να δολοφονήσει τον Λουδοβίκο ΙΕ΄. Είναι ο τελευταίος, που θα θανατωθεί δημόσια με τον παραδοσιακό, φρικτό τρόπο εκτέλεσης. Οι δήμιοι θα κάψουν με θειάφι το δεξί του χέρι. Θα ρίξουν καυτό μολύβι στο σώμα του. Θα τον διαμελίσουν δένοντας τον σε τέσσερα άλογα.
1913. Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Στη Ναυμαχία της Λήμνου ο Ελληνικός Στόλος με Ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη καταναυμαχεί την Τουρκική Αρμάδα, η οποία θα εγκλωβιστεί για την προσεχή δεκαετία στα Δαρδανέλια.
1919. Ιδρύεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας. Το 54ο μέλος του είναι ο Αδόλφος Χίτλερ.
1964. Στους Αγίους Τόπους συναντώνται ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. Η συνάντηση γίνεται στο Όρος των Ελαιών. Είναι η πρώτη μεταξύ προκαθημένων των δύο Εκκλησιών από την εποχή της Συνόδου Φεράρας – Φλωρεντίας.
1968. Στην Τσεχοσλοβακία, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος εκλέγεται ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Ξεκινά η «Άνοιξη της Πράγας».
2009. Στα Εξάρχεια, έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, σημειώνεται επίθεση εναντίον τριών αστυνομικών. Ο ένας τραυματίζεται σοβαρά.