Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ 24/1/2014

Κλασικού τύπου κακοκαιρία με χαμηλό που έρχεται από τα δυτικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/1/2014
Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) και κυρίως από το απόγευμα το σύστημα αυτό θα επηρεάσει τον καιρό της δυτικής Ελλάδας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και ενισχυμένους νότιους ανέμους. Τα παραπάνω φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Έτσι, τοΣάββατο (25/1) θα επικρατήσει κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους νοτιάδες οι οποίοι τοπικά θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Τα χιόνια λόγω των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές. Την Κυριακή (26/1), η εικόνα του καιρού θα αλλάξει στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα επικρατήσουν βοριάδες με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία και τα χιόνια να κατεβούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Κατά τα άλλα, καταιγίδες αναμένονται στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση. Τη Δευτέρα (27/1), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι το κρύο κυρίως στα βόρεια και οι τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια. Χιόνια θα πέσουν βασικά στα ορεινά και οι βόρειοι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ.  


ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ

Βρισκόμαστε στην "καρδιά" του χειμώνα και ο καιρός δεν συμβαδίζει με την εποχή του.
Συνεχίζονται οι ήπιες καιρικές συνθήκες ενώ η θερμοκρασία είναι 4 με 5 βαθμούς πάνω από τα μέσα κλιματικά δεδομένα της εποχής.
Αυτή η κατάσταση δείχνει σιγά-σιγά να τελειώνει προς το τέλος της εβδομάδας.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ

Φρανκενστάιν σε νέα κινηματογραφική εμφάνιση

Το δημιούργημα του Δρ. Φράνκεστάιν σε μια ακόμη κινηματογραφική του εμφάνιση, σε σκηνοθεσία του Στιούαρτ Μπίτι, έχει δεχτεί την επιρροή της κουλτούρας των κόμικ.

2013 ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 14,52 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ


Το 2013 το τέταρτο θερμότερο έτος στην μετεωρολογική ιστορία

Το τέταρτο θερμότερο έτος στην παγκόσμια μετεωρολογική ιστορία (μετά το 1880 που τηρούνται τα σχετικά αρχεία θερμοκρασίας ήταν το 2013, σύμφωνα την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/1/2014


1556 Ο καταστροφικότερος σεισμός της Ιστορίας πλήττει την Κίνα. Στην επαρχία Σαντζί χάνουν τη ζωή τους στα ερείπια 830.000 άνθρωποι.
1570 Στο Εδιμβούργο ο λόρδος Ιάκωβος Στέγουορντ δολοφονείται με πυροβόλο όπλο από τον Ιάκωβο Χάμιλτον, υποστηρικτή της Μαρίας της Σκοτίας. Είναι η πρώτη ανθρωποκτονία αυτής της μορφής.
1793 Δεύτερος Διαμελισμός της Πολωνίας. Ρωσία και Πρωσία προσαρτούν τα εδάφη της Πολωλιθουανικής Πολιτείας, που καταλύεται.
1825 Ελληνική Επανάσταση. Εμφύλιος Πόλεμος. Στο μοναστήριο του Προφήτη Ηλία, στην Υδρα, η κυβέρνηση Κουντουριώτη φυλακίζει τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Θεόδωρο Γρίβα, Γιώργη και Χρύσανθο Σισίνη, Σωτήρη και Γιάννη Νοταρά, μαζί και τους Δεληγιανναίους.
1916 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα αγγλογαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την ανοχύρωτη Κέρκυρα. Θα συγκεντρώσουν εκεί τα υπολείμματα του σερβικού στρατού, που έχει συντριβεί από την επίθεση Γερμανών, Αυστριακών και Βουλγάρων. Εκεί θα εγκατασταθούν ο βασιλιάς Πέτρος και η κυβέρνησή του.
1968 Επεισόδιο «Πουέμπλο». Η Βόρεια Κορέα καταλαμβάνει το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος. Είχε παραβιάσει τα χωρικά ύδατά της διενεργώντας κατασκοπεία.
1973 Πόλεμος του Βιετνάμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την επίτευξη της «έντιμης ειρήνης».
1989 Σε ηλικία 85 ετών πεθαίνει ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί. Οι δεσμοί του με το καθεστώς του Φράνκο τον έφεραν σε ρήξη με τους άλλους υπερρεαλιστές.
2007 Στα Σέρβια Κοζάνης ανακαλύπτεται σιαγόνα ρινόκερου, που έζησε πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια.