Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΡΦΥ

Η Δίρφυς (γεν.: της Δίρφυος), κοινώς Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας με υψόμετρο της μεγαλύτερης κορυφής, καλούμενη Δέλφι (το), 1.743 μέτρα. Εξαιρώντας τα βουνά της Κρήτης είναι το ψηλότερο βουνό της νησιωτικης Ελλαδας. Έχει έντονο ανάγλυφο και είναι αρκετά απότομη, κυρίως στην ανατολική της πλευρά προέκταση της οποίας είναι η Οχθονιά. Η δυτική της πλευρά παρουσιάζει κωνικό σχήμα. Η Δίρφη παρουσιάζει επίσης έντονες χιονοπτώσεις από τις πρώτες κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα.
Η χλωριδα και η πανιδα της Δίρφης είναι αρκετά πλούσια και σε μεγάλα υψόμετρα απαντώνται σπουδαία ελατοδαση ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα απαντώνται καστανιες,δρυς,πλατανια, πευκα και διάφορα φυλλοβόλα.
Στην αρχαιοτητα επί της κορυφής της φέρονταν αρχαίο ιερό της Διρφύας Ήρας. Σημαντικότερα χωριά της Δίρφης είναι η Στενή Δίρφυος, που αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου Διρφύων, που βρίσκεται στη δυτική παρυφή του όρους, και οι Στρόπωνες Εύβοιας που βρίσκονται στην ανατολική πλαγιά.

NATIONAL GEOGRAPHIC. Αναμνηση Λονδινο και Βενετια αν λιωσουν οι παγοι

Τους χάρτες με τις ηπείρους του πλανήτη όπως πιθανώς να προκύψουν όταν λιώσουν όλοι οι πάγοι παρουσίασε στην ιστοσελίδα του το National Geographic.

Φωτογραφία: National Geographic
Φωτογραφία: National Geographic
«Οι χάρτες δείχνουν τον κόσμο όπως είναι σήμερα, αλλά με μία και μόνη διαφορά: όλοι οι πάγοι έχουν λιώσει και η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 66,9 μέτρα, δημιουργώντας νέες ακτογραμμές σε όλες τις ηπείρους και τις θάλασσες του εσωτερικού».
«Υπάρχουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια κυβικά μίλια πάγου στη Γη και ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 5.000 χρόνια για να λιώσουν όλοι. Εάν συνεχίσουμε να προσθέτουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουμε έναν πλανήτη χωρίς πάγους, με μέσο όρο θερμοκρασίας 26,6 βαθμούς Κελσίου, αντί 14,4 που είναι σήμερα», αναφέρει το περιοδικό.
Στη συνέχεια το National Geographic παραθέτει τους χάρτες της κάθε ηπείρου και εξηγεί πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το λιώσιμο των πάγων.
Βόρεια Αμερική: Ολόκληρη η αιγιαλίτιδα ζώνη του Ατλαντικού θα εξαφανιστεί μαζί με τη Φλόριντα και την ακτή του Κόλπου. Στην Καλιφόρνια, οι λόφοι του Σαν Φρανσίσκο θα γίνουν μία συστάδα νησιών και η Κεντρική Κοιλάδα ένας γιγάντιος κόλπος.
Νότια Αμερική: Οι λεκάνες του Αμαζονίου στα βόρεια και του Παραγουάη στα νότια θα γίνουν ορμίσκοι στον Ατλαντικό, βρέχοντας το Μπουένος Άιρες, τις ακτές της Ουρουγουάης και το μεγαλύτερο μέρος της Παραγουάης. Οι ορεινές εκτάσεις θα επιβιώσουν κατά μήκος της Καραϊβικής και στην Κεντρική Αμερική.
Αφρική: Συγκριτικά με άλλες ηπείρους, η Αφρική θα χάσει λιγότερη από την ξηρά της σε περίπτωση της έσχατης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αλλά η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας της Γης μπορεί να την καταστήσει μη κατοικήσιμη. Στην Αίγυπτο, Αλεξάνδρεια και Κάιρο θα πλημμυρίσουν από την εισχώρηση της Μεσογείου.
Ευρώπη: Λονδίνο; Μία ανάμνηση. Βενετία; Θα την καταπιεί η Αδριατική. Σε χιλιάδες χρόνια από τώρα βάσει αυτού του καταστροφικού σεναρίου η Ολλανδία θα παραδοθεί στη θάλασσα και το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας επίσης. Ταυτόχρονα, η επέκταση της Μεσογείου θα φουσκώσει τόσο τη Μαύρη όσο και την Κασπία Θάλασσα.
Οσο για την Ελλάδα, όπως μπορεί να δει κανείς στο χάρτη, καταστροφικές μοιάζουν οι συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη δυτική Πελοπόννησο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ κάποια από τα νησιά θα εξαφανιστούν.
Ασία: Η χώρα όπου τώρα κατοικούν 600 εκατομμύρια Κινέζοι θα πλημμυρίσει, όπως επίσης και το Μπανγκλαντές και μεγάλο κομμάτι των ακτών της Ινδίας.
Ωκεανία: Η ήπειρος θα αποκτήσει νέα εσωτερική θάλασσα, αλλά θα χάσει μεγάλο μέρος της στενής παράκτιας λωρίδας, όπου ζουν τώρα 4 σους 5 Αυστραλούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 /12/ 2013


1804 Στην Παναγία των Παρισίων, ο Ναπολέων τοποθετεί ο ίδιος στο κεφάλι του το αυτοκρατορικό στέμμα. Ο Πάπας Πίος Ζ΄ υποχρεώνεται απλώς να παρακολουθήσει την τελετή.
1805 Ναπολεόντειοι Πόλεμοι. Στο Αούστερλιτς, βόρεια της Βιέννης, ο Ναπολέων νικά τον ρωσοαυστριακό στρατό.
1852 Ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης γίνεται αυτοκράτορας της Γαλλίας, μιμούμενος τον Μεγάλο Ναπολέοντα. Ο Μαρξ θα σχολιάσει: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».
1875 Σιμωνιακά. Η Βουλή παραπέμπει σε δίκη τους υπουργούς Ιωάννη Βαλασόπουλο και Βασίλειο Νικολόπουλο. Μαζί με τους μητροπολίτες Κεφαλληνίας, Πατρών και Ηλείας κατηγορούνται για σιμωνία. Χρηματίστηκαν από τους τελευταίους για να τοποθετηθούν σε πλουσιότερες επισκοπές.
1899 Πόλεμος ΗΠΑ - Φιλιππίνων. Διεξάγεται η μάχη στο Πέρασμα του Τραντ, που θα ονομαστεί «Θερμοπύλες των Φιλιππίνων».
1930 Μεγάλη ύφεση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπετ Χούβερ ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για ένα πρόγραμμα 150 εκατ. δολαρίων που θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της οικονομίας.
1956 Κουβανική Επανάσταση. Το πλοίο «Γκράνμα» φτάνει στις ακτές του Οριέντε της Κούβας μεταφέροντας τον Φιντέλ Κάστρο, τον Τσε Γκεβάρα και άλλους 80 αντάρτες. Η απόβαση σημαίνει την έναρξη της επανάστασης.
1944 Στη Θεσσαλονίκη γεννιέται ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος.
2001 Στο Χιούστον των ΗΠΑ, η ενεργειακή εταιρεία Enron δηλώνει χρεοκοπία.

Ο καιρος

Δευτερα 2/12/2013
Στην ανατολική Ελλάδα θα μετατοπιστούν το νέο εικοσιτετράωρο (Δευτέρα) οι αξιόλογες βροχές και οι τοπικές καταιγίδες με τις τελευταίες να σταματούν σχετικά γρήγορα σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Κατά τα άλλα, οι νοτιάδες θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα είναι σχετικά υψηλή κυρίως στη νότια Ελλάδα. Από το απόγευμα της Δευτέρας στη ΒΑ χώρα και την Τρίτη σε όλες τις περιοχές προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο) και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σε ότι αφορά τις βροχές και τις χιονοπτώσεις, αυτές σταδιακά θα περιοριστούν στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα και κυρίως στις προσήνεμες περιοχές. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Σε ότι αφορά τον καιρό των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας, από την Πέμπτη (5/12) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και την Παρασκευή (6/12) βαθμιαία θα σταματήσουν παντού. Το Σάββατο (7/12) αναμένονται Ν-ΝΔ άνεμοι, άνοδος της θερμοκρασίας και βροχές κυρίως στις Δ-ΒΔ περιοχές της χώρας.