Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ 19/2/2014

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/2/2014
Ο Δ-ΝΔ άνεμος στη Θεσσαλία και την Α. Στερεά και ο νότιος άνεμος στη Β. Κρήτη είναι κατεβατοί θερμοί και ξηροί άνεμοι (βλέπε στην επιλογή ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ το σχόλιο της 13ης Φεβρουαρίου 2014) και στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών είναι περισσότερο γνωστοί με τα ονόματα λίβας και νοτιά αντίστοιχα. Οι άνεμοι αυτοί έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης τους ανοιξιάτικους μήνες, αλλά φέτος είπαν να έλθουν λίγο νωρίτερα. Η αρχή έγινε με το λίβα, αλλά τις επόμενες 2-3 μέρες τη σκυτάλη θα παραλάβει η νοτιά με αποτέλεσμα οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα να σημειωθούν στις βόρειες περιοχές της Κρήτης. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στη ΒΑ Ελλάδα και την Πέμπτη (20/2) στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα υπάρχει αρκετή συννεφιά, αλλά τοπικές βροχές αναμένονται την Παρασκευή (21/2) κυρίως στα κεντρικά και νότια. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (22/2) οι βροχές βαθμιαία θα περιοριστούν στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και ως το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Την Κυριακή (23/2) το ενδιαφέρον του καιρού εστιάζεται στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας και κυρίως στα βορειοδυτικά, όπου αναμένονται τοπικές βροχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.  

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ (ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ)

Του νεκρού αδελφού (Κάρυστος) - Λευτέρης Ι. Παντελής (τραγούδι, λαούτο)                                                                                                                                                                                                                                        http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/2014/02/blog-post_16.html                                                                                                                                                                                                                             

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΟΥΣ

Βίντεο από τον Πύργο: Το ταξίδι στην Ελλάδα που άλλαξε τη ζωή νεαρού Ισπανού


Δείτε το βίντεο που γύρισαν νέοι από τη Βαρκελώνη στον Πύργο, με πρωταγωνιστή τον Ραμόν και project την επίσκεψη σε μία "προβληματική χώρα"

40 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ

ΓΡΙΠΗ

40 οι νεκροί, 57 στις εντατικές

40 οι νεκροί, 57 στις εντατικές

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει ο ιός της γρίπης. Εως χθες 40 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης του αναπνευστικού. Από την Παρασκευή είχαν καταγραφεί οκτώ νέοι θάνατοι, από τους οποίους οι τέσσερις χθες!

Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν την ένταση του φαινομένου στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού και κυρίως των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι σχεδόν στο 90% των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης έχει ανιχνευθεί ο ιός Α (Η1Ν1).
Το συγκεκριμένο στέλεχος είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009 και θεωρείται αρκετά επιθετικό. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με ειδικά αντιϊκά φάρμακα, εφόσον αυτά χορηγηθούν έγκαιρα. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα παχύσαρκα και νέας σχετικά ηλικίας άτομα, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα.
Μέχρι χθες το βράδυ 57 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Μόνο χθες εισήχθησαν στην εντατική δύο άτομα με γρίπη, ενώ από την αρχή της περιόδου έχουν νοσηλευτεί 145 άτομα.
«Χτυπά» και νέους
40 οι νεκροί, 57 στις εντατικές
Ενδεικτικό του ηλικιακού εύρους προσβολής του ιού είναι ότι τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 29 ετών! Δύο νέοι άνθρωποι, ηλικίας 22 και 39 ετών, νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης, με συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της μονάδας, Ανέστη Κιούλπαλη, βιολογικά δείγματα των ασθενών έχουν σταλεί για ανάλυση στο Ινστιτούτο Παστέρ. Οπως προκύπτει από στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα μισά από τα «ύποπτα» δείγματα που στέλνονται για εργαστηριακή ανάλυση βρίσκονται τελικά θετικά στον ιό της γρίπης.
Στο 87% των θετικών δειγμάτων ανιχνεύεται το πανδημικό στέλεχος του ιού Α (Η1Ν1), στο 10% ιός γρίπης τύπου Α (Η3Ν2), ενώ στα υπόλοιπα δεν έχει γίνει υποτυποποίηση. Τα ίδια ποσοστά εντοπίζονται και στις εργαστηριακές αναλύσεις όσων έχασαν τελικά τη ζωή τους από τη γρίπη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18/2/2014


1834 Στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος δημοσιεύεται το πρώτο διάταγμα για τη Στοιχειώδη Εκπαίδευση. Το Δημοτικό ορίζεται επτατάξιο και η φοίτηση δωρεάν και υποχρεωτική.
1846 Εξέγερση των χωρικών στη Γαλικία. Είναι η μεγαλύτερη αγροτική επανάσταση επί πολωνικού εδάφους και η τελευταία στην ευρωπαϊκή ιστορία. Τα αυστριακά στρατεύματα θα χρειαστούν δύο μήνες για να την καταστείλουν με μαζικές εκτελέσεις και εξανδραποδισμούς.
1861 Ιταλική Ενοποίηση. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.
1878 Στην τουρκοκρατούμενη Κοζάνη επαναστατεί ο οπλαρχηγός Ιωσήφ Λιάτης. Αντιδρά στη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και την υπαγωγή της Μακεδονίας στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας.
1883 Γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης. «Πιστεύω σ' ένα θεό, Ακρίτα, Διγενή, στρατευόμενο, πάσχοντα, μεγαλοδύναμο, όχι παντοδύναμο, πολεμιστή στ' ακρότατα σύνορα, στρατηγό αυτοκράτορα σε όλες τις φωτεινές δυνάμεις, τις ορατές και τις αόρατες». Από την «Ασκητική».
1929 Στο Χόλιγουντ ανακοινώνεται η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Oσκαρ.
1952 Στη Βουλή ψηφίζεται η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Καταψηφίζουν οι οκτώ βουλευτές της ΕΔΑ και ο Μιχάλης Κύρκος.
1999 Με αφορμή τη σύλληψη του Οτσαλάν και την εμπλοκή της ΕΥΠ στο θέμα παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Τον αντικαθιστά ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπουργός Δημόσιας Τάξης ορκίζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.