Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18/2/2014


1834 Στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος δημοσιεύεται το πρώτο διάταγμα για τη Στοιχειώδη Εκπαίδευση. Το Δημοτικό ορίζεται επτατάξιο και η φοίτηση δωρεάν και υποχρεωτική.
1846 Εξέγερση των χωρικών στη Γαλικία. Είναι η μεγαλύτερη αγροτική επανάσταση επί πολωνικού εδάφους και η τελευταία στην ευρωπαϊκή ιστορία. Τα αυστριακά στρατεύματα θα χρειαστούν δύο μήνες για να την καταστείλουν με μαζικές εκτελέσεις και εξανδραποδισμούς.
1861 Ιταλική Ενοποίηση. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.
1878 Στην τουρκοκρατούμενη Κοζάνη επαναστατεί ο οπλαρχηγός Ιωσήφ Λιάτης. Αντιδρά στη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και την υπαγωγή της Μακεδονίας στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας.
1883 Γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης. «Πιστεύω σ' ένα θεό, Ακρίτα, Διγενή, στρατευόμενο, πάσχοντα, μεγαλοδύναμο, όχι παντοδύναμο, πολεμιστή στ' ακρότατα σύνορα, στρατηγό αυτοκράτορα σε όλες τις φωτεινές δυνάμεις, τις ορατές και τις αόρατες». Από την «Ασκητική».
1929 Στο Χόλιγουντ ανακοινώνεται η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Oσκαρ.
1952 Στη Βουλή ψηφίζεται η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Καταψηφίζουν οι οκτώ βουλευτές της ΕΔΑ και ο Μιχάλης Κύρκος.
1999 Με αφορμή τη σύλληψη του Οτσαλάν και την εμπλοκή της ΕΥΠ στο θέμα παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Τον αντικαθιστά ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπουργός Δημόσιας Τάξης ορκίζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου