Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΕΦΥΓΕ Ο ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ




Απεβίωσε το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 95 ετών ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και επαναστατικός ήρωας, Νέλσον Μαντέλα.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος ανέφερε ότι «...ο Ν. Μαντέλα πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρισκόταν το τελευταίο τετράμηνο». 

«Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του», συμπλήρωσε φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια».

Ο Ζούμα τόνισε ότι ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.

Όπως είναι φυσικό, η είδηση του θανάτου του Μαντέλα έχει προκαλέσει θλίψη σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ο ιστορικός ηγέτης πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου είχε επιστρέψει μετά από τρεις μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Πρετόρια.

Τα τελευταία χρόνια πολέμησε μια σειρά από λοιμώξεις των πνευμόνων και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.Έπασχε από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού από τον Ιανουάριο του 2011.

Πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή, αφού βρέθηκε ένοχος για σαμποτάζ και συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας του το 1990, ενώ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999).

Το βιογραφικό του Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα, σημαίνον πρόσωπο και προσωπικότητα-σύμβολο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρξε ένας άνθρωπος που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Ο Μαντέλα εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στις πολιτικές του απαρτχάιντ που υιοθέτησε το κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Ν. Αφρικής το 1948.

Οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτική της Νοτίου Αφρικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο απαρτχάιντ, αν και οι φυλετικές διακρίσεις προϋπήρχαν.
Ο Μαντέλα γεννήθηκε στο Τρασκέι, στη Νότιο Αφρική, το 1918 και ήταν γιος φυλάρχου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή. Το 1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου (ANC) και εργάστηκε ενεργά για την εξάλειψη των πολιτικών του Εθνικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης του για τις δραστηριότητές του, ο Μαντέλα διεμήνυσε: «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

Ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια το 1964, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει σύμβολο τηςαντίστασης στο διογκούμενο κίνημα κατά του απαρτχάιντ. Αρνήθηκε σθεναρά να αλλάξει τις πολιτικές του απόψεις προκειμένου να απελευθερωθεί.

Τον Φεβρουάριο του 1990 αποφυλακίζεται και συνεχίζει τον αγώνα του υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τότε ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικανικού λαού το 1994 και κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. 

Προήδρευσε κατά την περίοδο που η χώρα άφησε πίσω της τη διακυβέρνηση από μια μειονότητα και το απαρτχάιντ, κερδίζοντας τον διεθνή σεβασμό για την προάσπιση της εθνικής και διεθνούς συμφιλίωσης. Κατά την 90ή επέτειο των γενεθλίων του έγινε ένας παγκόσμιος εορτασμός προς τιμήν του και αναζωπυρώθηκαν οι στόχοι της ελευθερίας και της ισότητας.

Η σοφία του και τα αποφθέγματά του θα μας συντροφεύουν για πάντα…

«Η παιδεία είναι το πιο δυνατό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο».

«Δουλειά, ψωμί και νερό για όλους».

«Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, διότι τον θεωρώ ένα βάρβαρο πράγμα, είτε προέρχεται από έναν μαύρο άνδρα ή έναν λευκό άνδρα».

ΟΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 
1. Αγορά Striezelmarkt, Δρέσδη, Γερμανία (26/11-24/12)

2. Christmas Market, Κεντρική Πλατεία, Μπριζ, Βέλγιο (26/11-2/1)

3. Raekoja, Ταλίν, Εσθονία (μέχρι τις 9/1)

4. Trento, Ιταλία ( μέχρι τις 7 Iανουαρίου)

5. Fira de Santa Lucia, Βαρκελώνη (μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων)

6. Christmas Market, Πλατεία Wencelas, Παλιά Πόλη, Πράγα (27/11-31/12)

7. Christmas Fair, Πλατεία Vörösmarty, Βουδαπέστη (μέχρι 7 Ιανουαρίου)

8. Christmas Fair, Tivoli Gardens, Κοπεγχάγη (μέχρι 30 Δεκεμβρίου)

10. Christmas Market, Victoria Square, Μπέρμιγχαμ, Βρετανία (μέχρι 23 Δεκεμβρίου)

11. Christkindlmärkte, Vienna City Hall, Βιέννη (μέχρι την παραμονή των 
Χριστουγέννων)
12. Skansen Μarket, Στοκχόλμη (μέχρι τέλος Δεκεμβρίου)

13. Christmas Market, Colmar, Γαλλία (23/11-31/12)

14. Christmas Market, Barfüsserplatz & Münsterplatz, Βασιλεία, Ελβετία (28/11-23/12)


15. Sibiu, Ρουμανία (μέχρι τέλος Δεκεμβρίου)

ΧOMΠΙΤ

Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή

The Hobbit: The Desolation of Smaug

2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Text Size
<ARTICLE TITLE/> N/A/10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πίτερ Τζάκσον
  • ΣΕΝΑΡΙΟ: Πίτερ Τζάκσον, Φραν Γουόλς, Φιλίπα Μπόγενς
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μάρτιν Φρίμαν,Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Ίαν Μακέλεν, Ορλάντο Μπλουμ, Μπένεκτιτ Κούμπερμπατς, Λιουκ Έβανς, Κέιτ Μπλάνσετ, Εβαντζελίν Λίλι, Χιούγκο Γουίβινγκ, Λι Πέις, Στίβεν Φράι, Άντι Σέρκις, Ίαν Χολμ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 161'
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ:
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ
Το ταξίδι στον κόσμο της Μέσης Γης συνεχίζεται στις 12 Δεκεμβρίου με το δεύτερο μέρος της κινηματογραφικής μεταφοράς του αριστουργήματος του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, Χόμπιτ. Στην ταινία «Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή», ξαναβρίσκουμε τον Μπίλμπο Μπάγκινς (Μάρτιν Φρίμαν) ο οποίος μαζί με τον Γκάνταλφ (Ίαν ΜακΚέλεν) και δεκατρείς νάνους, με επικεφαλής τον Θόριν Δρύασπι (Ρίτσαρντ Άρμιταζ) συνεχίζουν το ταξίδι τους για να ανακτήσουν το χαμένο βασίλειο του Έρεμπορ.

ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΠΟΤΑΜΙ

H ιστορία του Βλάντ Δράκουλα από την Βλαχία έχει εμπνεύσει πολλές ιστορίες τρόμου σε όλο τον κόσμο. Έχει συνδεθεί με τους βρικόλακες, τα πλάσματα της νύχτας και αποτελεί το αγαπημένο θέμα για πολλά θρίλερ.

Μάλλον αυτό σκέφτηκαν και οι κάτοικοι ενός χωριού στη Σλοβακία με το ανατριχιαστικό θέαμα που αντίκρισαν πρόσφατα. Ο 65χρονος Ρομάν, σύμφωνα με τη Daily Mail, είχε πάει για μια βόλτα στο ποτάμι του χωριού. Αυτό που είδε τον έκανε να παγώσει. Το ποτάμι ήταν κατακόκκινο γεμάτο αίμα. Ένας άλλος κάτοικος του χωριού λέει:

«Πάγωσα! Είναι σαν κάποιος να έσφαξε 1.000 παρθένες. Αυτό είναι σίγουρα αίμα, δεν είναι χρώμα». 

Η αστυνομία πάντως, που ενημερώθηκε, διέταξε έρευνα και ανακάλυψε ότι μάλλον οι παρθένες της περιοχής είναι καλά... απλά χάλασε το σύστημα φιλτραρίσματος ενός κοντινού σφαγείου με αποτέλεσμα λύματα, κυρίως αίμα να πέσουν στα νερά του ποταμού. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν σε παλιές δεισιδαιμονίες και μιλούν για έργο του Διαβόλου ή για παλιές κατάρες.

Ποδηλατωντας αναποδα σε αποκρημνο, βροχερο δρομο

Ένας παράτολμος Νορβηγός ποδηλάτης αποφασίζει να κατέβει έναν απόκρημνο και βροχερό δρόμο,,, ανάποδα. Δείτε αν τα κατάφερε (Pics+Vid)
Το να κάνεις ποδήλατο με ένα χέρι μπορεί να είναι απλό και όμως για μερικούς λίγο πολύπλοκο. Το να κάνεις ποδήλατο οδηγώντας ανάποδα, φαντάζει ακατόρθωτο, πόσο μάλλον αν το κάνεις σε κατηφόρα σε έναν απόκρημνο και βροχερό δρόμο!
Αυτό έκανε ο Νορβηγός Eskil Ronningsbakken, ο οποίος σαν να μην ήταν αρκετά τρελό να κάνει ποδήλατο σε κατηφόρα ενώ είχε βρέξει, ήθελε να το κάνει ανάποδα!
Και τα κατάφερε άψογα: Ισορροπεί με μαεστρία ενώ έχει αέρα, φρενάρει και αποφεύγει τα αυτοκίνητα από το αντίθετο ρεύμα σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

ΡΟΛΟΙ ΜΕ GPS

Η GARMIN ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ FENIX

Νέο ρολόι με GPS

Το πρώτο ρολόι με GPS παρουσίασε η Garmin για όσους ασχολούνται σοβαρά με τις υπαίθριες δραστηριότητες. Συνδυάζει υψηλού επιπέδου δυνατότητες πλοήγησης με την αναγνωρισμένη ποιότητα της Garmin και ασυναγώνιστες λειτουργίες ABC (αλτίμετρο, βαρόμετρο, πυξίδα).

Τα ενσωματωμένα αισθητήρια παρέχουν πληροφορίες κατεύθυνσης, υψομέτρου και κλιματικών μεταβολών. Το fenix χρησιμοποιεί την εξελιγμένη τεχνολογία GPS της Garmin παρέχοντας στον χρήστη την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να βρει τον δρόμο του για την κορυφή αλλά και να επιστρέψει με ασφάλεια. Εντυπωσιακή εμφάνιση, στιβαρός σχεδιασμός, οθόνη που δεν χαράζει για να αντέχει στις πιο δύσκολες συνθήκες αλλά και για να φοριέται ως καθημερινό ρολόι.
O χρήστης μπορεί να έχει τα χέρια του ελεύθερα και ταυτόχρονα να έχει πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες υψομέτρου, θέσης, πρόβλεψης καιρού.
O χρήστης μπορεί να έχει τα χέρια του ελεύθερα και ταυτόχρονα να έχει πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες υψομέτρου, θέσης, πρόβλεψης καιρού.
Οδηγοί βουνού
Για τον σχεδιασμό του συνεργάστηκαν επαγγελματίες οδηγοί βουνού, παρέχοντας συμβουλές για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του χρήστη στο απαιτητικό περιβάλλον της υπαίθρου.
Το fenix συγκεντρώνει την αξιόπιστη τεχνολογία της Garmin σε ένα ρολόι GPS. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο χρήστης μπορεί να έχει τα χέρια του ελεύθερα και ταυτόχρονα να έχει πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες υψομέτρου, θέσης, πρόβλεψης καιρού. Για πρώτη φορά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για να φτάσει ο χρήστης στον προορισμό του και να επιστρέψει σπίτι του με ασφάλεια βρίσκονται στον καρπό του.
Προγραμματίστε, πλοηγηθείτε, καταγράψτε: το fenix διαθέτει πληθώρα εργαλείων πλοήγησης που παρέχουν στον χρήστη τη δυνατότητα να προγραμματίσει ένα ταξίδι, να δημιουργήσει πορείες και να αποθηκεύσει σημεία. Οι κυνηγοί μπορούν να πλοηγηθούν σε ένα σημείο ακολουθώντας μία διαδρομή ή μία πορεία με βάση τις συντεταγμένες του σημείου ή ακολουθώντας μία ορισμένη κατεύθυνση. Το βέλος της πλοήγησης παρέχει ξεκάθαρες οδηγίες κατεύθυνσης και η πρωτοποριακή λειτουργία TracBack® υποδεικνύει έναν ασφαλή τρόπο για να επιστρέψετε στην αρχική σας θέση ακολουθώντας τη διαδρομή που εμφανίζεται στην οθόνη. Οσο και αν απομακρυνθείτε από το αυτοκίνητο, μπορείτε να αισθάνεστε ασφάλεια ότι με το fenix θα επιστρέψετε πίσω ασφαλείς.
Το fenix είναι εξοπλισμένο με αισθητήρια αλτίμετρο, βαρόμετρο και πυξίδα για να παρέχει στον χρήστη δεδομένα πραγματικού χρόνου.
Το fenix είναι εξοπλισμένο με αισθητήρια αλτίμετρο, βαρόμετρο και πυξίδα για να παρέχει στον χρήστη δεδομένα πραγματικού χρόνου.
Το fenix είναι εξοπλισμένο με τις τεχνολογίες ANT+ και Bluetooth® για να μεταφέρει ασύρματα διαδρομές, σημεία, πορείες και geocaches σε άλλες συμβατές συσκευές Garmin όπως το Astro A320.
Νέο ρολόι με GPS
Το fenix είναι εξοπλισμένο με αισθητήρια αλτίμετρο, βαρόμετρο και πυξίδα για να παρέχει στον χρήστη δεδομένα πραγματικού χρόνου. Το ενσωματωμένο αλτίμετρο εμφανίζει δεδομένα υψομέτρου για να παρακολουθείτε την άνοδο και την κάθοδο. Το βαρόμετρο χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των καιρικών μεταβολών, προβάλλοντας τις τάσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Νέο ρολόι με GPS
Η ηλεκτρονική πυξίδα 3 αξόνων εμφανίζει πραγματική διόπτευση, είτε ο χρήστης είναι σταθερός σε μία θέση είτε μετακινείται. Είναι πανάλαφρο, δεν επιβαρύνει το αριστερό χέρι στη σκόπευση και η τιμή του είναι 359 ευρώ.
Σχεδιασμένο για να αντέχει στις πιο αντίξοες συνθήκες: το fenix έχει οθόνη από μεταλλικό γυαλί για να αποφεύγονται οι γρατσουνιές. Διαθέτει μεγάλη οθόνη LCD με οπισθοφωτισμό LED και δύο ανθεκτικά λουράκια από πολυουρεθάνη, σε μαύρο και πορτοκαλί.
Το fenix είναι αδιάβροχο μέχρι 50 μ. βάθος.
Σε λειτουργία GPS η αυτονομία του φτάνει τις 16 ώρες και για ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία με τη νέα λειτουργία UltraTrac? μπορεί να φτάσει τις 50 ώρες (ανάλογα με τις ρυθμίσεις).
Σε λειτουργία ρολογιού, η μπαταρία διαρκεί 6 εβδομάδες. με βασικές λειτουργίες όπως ξυπνητήρι, ειδοποιήσεις με ήχο και δόνηση, χρονόμετρο και παγκόσμιο ρολόι...
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 210 9840144.

ΓΚΑΛΟΠ

Φθίνει η δύναμη των ΗΠΑ, λέει το 53% των Αμερικανών

Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η επιρροή της χώρας τους φθίνει και ότι οι ΗΠΑ ασκούν εξουσία σε παγκόσμιο επίπεδο με λιγότερη πυγμή απ' ό,τι στο παρελθόν, ενώ και για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια θεωρούν ότι η χώρα τους πρέπει να «ασχοληθεί με τα δικά της θέματα», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Pew Research Center στις αρχές Νοεμβρίου.

Φθίνει η δύναμη των ΗΠΑ, λέει το 53% των Αμερικανών
Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παίζουν έναν λιγότερο σημαντικό και λιγότερο ισχυρό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2009 και υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2004, στη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Eσωστρέφεια
Επίσης, το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε «να ασχοληθούν με τα δικά τους θέματα και να αφήσουν τις άλλες χώρες να προσπαθήσουν να τα βγάλουν καλύτερα πέρα μόνες τους», έναντι ενός μόλις 38% που έχει αντίθετη γνώμη.
Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ εμπνέουν λιγότερο σεβασμό απ' ό,τι στο παρελθόν, ποσοστό παρόμοιο με αυτό που είχε καταγραφεί στο τέλος της δεύτερης θητείας Μπους.
Η τρέχουσα εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι αντικείμενο σφοδρής κριτικής: το 56% την αποδοκιμάζει έναντι του 34% που την υποστηρίζει.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από αθλητικές μπάλες

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα στολισμένα με χρωματιστές μπάλες, γιρλάντες, κορδέλες και λαμπιόνια. Ένα ξεχωριστό δέντρο, όμως, στολισμένο εξ' ολοκλήρου με αθλητικές μπάλες, θα "ξεφυτρώσει" σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης έχοντας ως στόχο, εκτός από το να εντυπωσιάσει, να προσφέρει τρόφιμα σε ιδρύματα της πόλης.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από αθλητικές μπάλες
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, που θα έχει τη μορφή μιας πυραμίδας, θα στηθεί από μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ στον εξωτερικό χώρο του «Mediterranean Cosmos», από την ομάδα του Copa CaBALA. Οι αθλητικές μπάλες μπορεί να προέρχονται από ιδιώτες, συλλόγους, σχολεία και αθλητές και η κάθε μπάλα θα έχει επάνω γραμμένη μια ευχή από τον δωρητή για τον παραλήπτη.
Για κάθε μπάλα που θα συγκεντρωθεί τόσες συσκευασίες ή κιλά θα δοθούν από συνεργαζόμενες εταιρείες σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που το έχουν ανάγκη σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός».
Είναι μια κίνηση στο πλαίσιο προσφοράς και στήριξης σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Πάντα ψάχνουμε απλούς, εύκολους, πρωτότυπους τρόπους για να βοηθήσουμε. Έτσι, σκεφτήκαμε ότι με κάτι τόσο καθημερινό, οικείο και συμβολικό, όπως μια μπάλα, μπορεί ο καθένας να προσφέρει σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κυριάκος Κυριακόπουλος μέλος του Σωματείου «Δεσμός» και του Copa Cabala.
Η συλλογή από μπάλες έχει οριστεί για το διάστημα από τις 13 έως τις 22 Δεκεμβρίου στο εμπορικό κέντρο. Το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, που υπολογίζεται να έχει ύψος τρία μέτρα, θα γίνει την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου. Για να «ψηλώσει» το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα χρειαστούν πάνω από 400 αθλητικές μπάλες. Θα παραμείνει στολισμένο από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου και μετά το ξεστόλισμά του, όλες οι μπάλες θα μοιραστούν σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ APPLE- CHINA MOBILE

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ APPLE-CHINA MOBILE

WSJ: Τα iPhone μπαίνουν δυναμικά στην κινεζική αγορά

Σε συμφωνία με την κινεζική China Mobile κατέληξε η αμερικανική εταιρεία Apple προκειμένου να εισάχθουν στην Κίνα τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα iPhone, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Wall Street Journal (WSJ).

WSJ: Τα iPhone μπαίνουν δυναμικά στην κινεζική αγορά
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος Δεκεμβρίου με δεδομένο ότι στις 18 του μήνα διεξάγεται η έκθεση κινητής τηλεφωνίας στην πόλη Γκουαντζού. Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.
Υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή, η China Mobile έχει περίπου 700 εκατομμύρια εγγεγραμμένους συνδρομητές. Επιπλέον, η China Mobile αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσει επίσημα το νέο της δίκτυο 4G. Μέχρι στιγμής, εκπρόσωποι της Apple αρνούνται να σχολιάσουν το παραμικρό σχετικά με τη συμφωνία.
Το καταναλωτικό κοινό στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν αποτελεί ήδη μια σημαντική αγοραστική βάση για την Apple καθώς συνιστά την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία, μετά την αμερικανική και την ευρωπαϊκή.

ΣΤΙΣ 23 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μια εβδομάδα νωρίτερα οι συντάξεις Δεκεμβρίου

Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, αντί στις 30 Δεκεμβρίου όπως προβλέπεται, θα καταβληθούν οι συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2014, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Μια εβδομάδα νωρίτερα οι συντάξεις Δεκεμβρίου
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, «η σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου 2014 θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου στις 23 Δεκεμβρίου 2013, αντί στις 30 Δεκεμβρίου όπως προβλέπεται. Η ρύθμιση αυτή γίνεται λόγω των εορτών».

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Η Κοινότητα ανέλαβε την πρωτοβουλία λειτουργίας ενός νέου ελληνικού σχολείου, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές που έχουν έρθει πρόσφατα από την Ελλάδα και τα ελληνικά είναι η πρώτη τους γλώσσα

Ενημερωτική συνάντηση με νεοαφιχθέντες γονείς από την Ελλάδα για τη λειτουργία του νέου ελληνικού σχολείου, είχε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, που είναι ο μεγαλύτερος φορέας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια.

Όπως είναι γνωστό, η Κοινότητα ανέλαβε την πρωτοβουλία λειτουργίας ενός νέου ελληνικού σχολείου, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές που έχουν έρθει πρόσφατα από την Ελλάδα και τα ελληνικά είναι η πρώτη τους γλώσσα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Βασίλης Γκόκας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Τους γονείς και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους, ο επικεφαλής της Επιτροπής λειτουργίας του νέου σχολείου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νίκος Ντάλλας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γκόκας ο οποίος συνεχάρη την Κοινότητα για την πρωτοβουλία της, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία λειτουργίας του νέου σχολείου. «Πρέπει να ενισχύσουμε όλοι την πρωτοβουλία αυτή. Το Γραφείο Εκπαίδευσης είναι στη διάθεση όλων, γιατί η προσπάθεια αυτή πρέπει να προχωρήσει» είπε.

Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του σχολείου Μαρία Μπακαλίδου, αναφέρθηκε στους στόχους του νέου σχολείου, στον τρόπο λειτουργίας του, στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στο πρόγραμμα διδασκαλίας.

Όπως είπε, το νέο σχολείο δημιουργείται για να καλύψει μια ανάγκη που δεν καλύπτεται σήμερα από τα υπάρχοντα σχολεία. Τόνισε ότι θα είναι στελεχωμένο με εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, που θα γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών, ενώ θα χρησιμοποιούνται τα σχολικά εγχειρίδια των ημερήσιων σχολείων της Ελλάδας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να μη χάσουν το υψηλό επίπεδο γλώσσας που ήδη έχουν, αλλά να το προάγουν και να το επεκτείνουν.

Ανέφερε επίσης ότι το νέο σχολείο θα αποτελέσει χώρο συνάντησης και συνεύρεσης των νέων μεταναστών, δίνοντας την ευκαιρία τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς τους, να γνωριστούν μεταξύ τους. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το κόστος των μαθημάτων θα είναι χαμηλό, καθώς η Ελληνική Κοινότητα αντιλαμβάνεται τις οικονομικές δυσκολίες των νεοφερμένων Ελλήνων.

Στη σημασία και τον ρόλο του νέου σχολείου αναφέρθηκε και ο εκπαιδευτικός των σχολείων της Κοινότητας Κλεάνθης Παπαδόπουλος, λέγοντας πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία από την οποία θα επωφεληθούν σημαντικά τα παιδιά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς, όπου δόθηκαν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι γονείς επικρότησαν την πρωτοβουλία της Κοινότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός τέτοιου σχολείου. Όπως ανέφεραν, το σχολείο δεν θα βοηθήσει τα παιδιά μόνο με τα Ελληνικά, αλλά και να προσαρμοστούν καλύτερα στη νέα κοινωνία και το περιβάλλον. 

ΤΑ 7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ

Τι σχέση έχουν τα μαγνητικά πεδία, το τυρί τσένταρ και η μουσική με τον ύπνο μας;

Ο ύπνος και το πώς ονειρευόμαστε για πολλούς από εμάς παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Οι ερευνητές προσπαθούν επί χρόνια να ρίξουν φως στα σκοτεινά σημεία του εγκεφάλου μας και ορισμένα από τα ευρήματά τους είναι άκρως ενδιαφέροντα. Δείτε τι μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά μας:

1.       Η  στάση που κοιμάσαι. Βλέπεις στον ύπνο σου ότι είσαι γυμνός, ότι δεν μπορείς να κουνηθείς ή ότι κάνεις έρωτα με κάποιον διάσημο;  Τα όνειρα τέτοιου περιεχομένου ανήκουν κυρίως σε ανθρώπους που κοιμούνται μπρούμυτα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Χονγκ Κονγκ, και αυτό γιατί με αυτή τη στάση πιέζονται τα γεννητικά όργανα. Σε μία άλλη έρευνα, τούρκοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται γερμένοι αριστερά, βλέπουν περισσότερους εφιάλτες, ενώ όσοι κοιμούνται γερμένοι δεξιά έχουν καλύτερης ποιότητας ύπνο.

2.        Οι άνθρωποι που άρχισαν από μικροί να ασχολούνται με τη μουσική βλέπουν πιο όμορφα όνειρα με μουσική υπόκρουση, σύμφωνα με έρευνα ιταλικού πανεπιστημίου (Florence's Sleep Lab). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν έχει σημασία πόσο μουσική ακούς ή τι είδους, αλλά σε τι ηλικία άρχισες να ακούς και να παίζεις. Οσο πιο μικρός, τόσο ευκολότερο είναι, όχι μόνο να ενσωματώσεις τη μουσική στα όνειρά σου αλλά και να παράξεις πρωτότυπα μουσικά ακούσματα μέσα σε αυτά.

3.       Ο καθηγητής Tore Nielsen του πανεπιστημίου του Montreal ανακάλυψε ότι οι τροφές που συνδέονται με κακά όνειρα είναι: το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και η πίτσα. Αντίστοιχη βρετανική έρευνα βρήκε ότι αν καταναλώσεις τυρί τσένταρ μισή ώρα πριν κοιμηθείς θα δεις όμορφα όνειρα, ενώ αν κάνεις το ίδιο με ροκφόρ, θα υποφέρεις από εφιάλτες. Σύμφωνα πάντως με την έρευνα η σχέση των γαλακτοκομικών με τα όνειρα κρύβει πολλές φορές κάποια δυσανεξία που ενοχλεί τον ύπνο μας.

4.       Οι ερευνητές έχουν βρει ότι και τα μαγνητικά κύματα επηρεάζουν τον ύπνο μας και συγκεκριμένα τη μελατονίνη, τη θαυματουργή ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο  και βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο. Οταν κοιμόμαστε σε μέρος όπου υπάρχουν χαμηλά μαγνητικά πεδία, εκλύεται περισσότερη μελατονίνη με αποτέλεσμα τα όνειρά μας να είναι πιο ζωντανά.

5.       Σύμφωνα με έρευνα, τα πιο άσχημα όνειρα τα έχουν γυναίκες που κοιμούνται αργά. Οταν κοιμόμαστε αργά, συνήθως ξυπνάμε πιο νωρίς από ό,τι πρέπει με αποτέλεσμα ο ύπνος μας να διακόπτεται σε φάση όπου τα όνειρα είναι πολύ έντονα. Επίσης είναι σύνηθες οι εφιάλτες να συνοδεύονται από άγχος και κατάθλιψη στα οποία είναι πιο επιρρεπείς οι γυναίκες και συνήθως δεν τις αφήνουν να κοιμούνται νωρίς.

6.       Οσο περισσότερα video games παίζεις, τόσο μεγαλύτερο έλεγχο έχεις και στα όνειρά σου. Είναι σαν να παίζεις και εκεί ένα βιντεοπαιχνίδι... Το ανακάλυψε η ψυχολόγος Jayne Gackenbach, του πανεπιστημίου Grant MacEwan στον Καναδά. Εξήγησε ότι όσοι παίζουν πολλά ηλεκτρονικά εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους να διαχειρίζεται εικονικά περιβάλλοντα, κάτι που αποδεικνύεται χρήσιμο και τις ώρες των ονείρων!

7.       Οσο προσπαθείς μέσα στην ημέρα να διώξεις κακές σκέψεις, τόσο πιο πιθανό είναι αυτές να επιστρέψουν μέσω των ονείρων σου. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης αλλά και όσα έχει πει εδώ και δεκαετίες ο Φρόιντ όσα προσπαθείς να κρύψεις θα βρουν τον δρόμο και θα εμφανιστούν στον ύπνο σου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5/12/2013


63π.χ Στη ρωμαϊκή Σύγκλητο ο Κικέρων εκφωνεί τον τέταρτο και τελευταίο λόγο του για τη συνωμοσία του Κατιλίνα.
1403 Οι Μογγόλοι υπό τον Ταμερλάνο νικούν τους Τούρκους και καταλαμβάνουν τη Σμύρνη.
1484 Κυνήγι Μαγισσών. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η' ορίζει τους Χάινριχ Κράμερ και Τζέιμς Σπρέντερ ως ιεροεξεταστές για να ξεριζώσουν την υποτιθέμενη μαγεία από τη Γερμανία. Η καταδίωξη είναι από τις σκληρότερες στην Ευρώπη.
1757 Επταετής Πόλεμος. Μάχη του Λόιτεν. Ο Φρειδερίκος Β' της Πρωσίας οδηγεί τον στρατό του σε μια αποφασιστικής σημασίας νίκη επί των αυστριακών δυνάμεων του πρίγκιπα Κάρολου Αλέξανδρου της Λορένης.
1776 Στο Λονδίνο ο Τζέιμς Κρίσπι, ιδρυτής του φερώνυμου οίκου, διεξάγει την πρώτη δημοπρασία του.
1920 Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη διεξάγει δημοψήφισμα για την επάνοδο του Κωνσταντίνου Α'. Εμφανίζεται ποσοστό 99% υπέρ της παλιννόστησης. Οι βενιζελικοί απέχουν.
1933 Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, λάτρης του μαρτίνι, αίρει την ποτοαπαγόρευση. Είχε επιβληθεί το 1920.
1941 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Μάχη της Μόσχας. Ο Γκεόργκι Ζούκοφ ξεκινά τη σοβιετική αντεπίθεση.
1952 Αιθαλομίχλη του Λονδίνου. Ο συνδυασμός ατμοσφαιρικών ρύπων και πάχνης προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 12.000 κατοίκων τις επόμενες εβδομάδες.
2005 Στη Βρετανία καθιερώνεται το Σύμφωνο Συμβίωσης. Εισάγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την κυβέρνηση των Εργατικών και υποστηρίζεται από τους Συντηρητικούς.

ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΙΤΑΡΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ

Μία μητέρα 2 παιδιών με το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας στο αίμα της αντελήφθη ότι η τραγική είδηση που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούσε τον ίδιο της τον άντρα

Twitter: εν αγνοία της τουίταρε τον θάνατο του άντρα της
Η Κέιραν Τζόνσον από την πολιτεία της Ουάσιγκτον είναι διάσημη στην περιοχή της και όχι μόνο, επειδή έχει μόνιμα ανοιχτό το σκάνερ των ασυρμάτων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.
Μόλις ακούσει κάτι «αξιομνημόνευτο» το ανεβάζει αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο twitter. Ετσι, έχει μεταβληθεί σε... ρεπόρτερ που πολλοί κάτοικοι χρησιμοποιούν για να μαθαίνουν τα τελευταία νέα.
Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο θέμα γι' αυτήν είχε δημοσιεύσει και το Associated Press. «Εχω αυτό το κόλλημα να ακούω όσα δεν μπορούν να ακούσουν όλοι... ενίοτε είναι κάπως άσχημο, όταν εμπλέκονται σε άσχημες ειδήσεις παιδιά ... προσπαθώ να το αντιμετωπίζω θετικά», είχε πει τότε. Και η Μοίρα αποφάσισε να της παίξει ένα άσχημο παιχνίδι χτες το απόγευμα.
Η Τζόνσον άκουσε ότι υπάρχει σοβαρό αυτοκινητιστικό στην εθνική οδό και άρχισε να το παρακολουθεί, ποστάροντας τις τελευταίες πληροφορίες. Σημείωσε μάλιστα ότι «σιχαίνεται» το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, λόγω των ατυχημάτων που συμβαίνουν εκεί.
Σταδιακά, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος, ο τόπος και τα χαρακτηριστικά του ενός οχήματος είναι τα ίδια με του συζύγου της. τελικά, επιβεβαιώθηκε ότι το θύμα ήταν ο 47χρονος άντρας της Κρεγκ, ο οποίος έπασχε από επιληψία και -κατά τα φαινόμενα- βγήκε από την πορεία του και συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο όχημα. Είχε φύγει νωρίτερα από τη δουλειά λόγω αδιαθεσίας.
Η Τζόνσον συνέχισε να ποστάρει μέχρι και την τελική επιβεβαίωση και δέχθηκε δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης, στα οποία μάλιστα υποσχέθηκε να απαντήσει αργότερα μέσα στην ημέρα, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες παρέμεινε πιστή στην εμμονή της...

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πεμπτη 5/12/2013
Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα βόρεια Βαλκάνια, προκάλεσε την κακοκαιρία του τελευταίου διημέρου απομακρύνεται γοργά προς την ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, ο καιρός στη χώρα μας θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά. Ωστόσο, ο ανέφελος ουρανός και οι ασθενείς άνεμοι δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για παγετό ακτινοβολίας τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους κυρίως οι οδηγοί. Σε ότι αφορά την προοπτική του καιρού, το Σάββατο στη βόρεια Ελλάδα και την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται νέα ψυχρή εισβολή η οποία θα είναι γενικά ξηρή και θα επηρεάσει περισσότερο τη ΒΑ Ελλάδα. Με ανομβρία θα αρχίσει και η νέα εβδομάδα.