Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Cinema

Captain Phillips

Captain Phillips

2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Text Size
<ARTICLE TITLE/> 8.1/10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πολ Γκρίνγκρας
  • ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπίλι Ρέι
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τομ Χανκς, Μπαρκάντ Αμπντί, Μαξ Μαρτίνι, Τζον Μαράγκο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 134'
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ: Κατάλληλο άνω των 15 ετών

Βασισμένη σε αληθινό γεγονός και σκηνοθετημένη με νεύρο και ταχύτητα η ναυτική περιπέτεια του Πολ Γκρίνγκρας ξεχωρίζει για την ερμηνεία του Τομ Χανκς 
Η αλήθεια είναι ότι το «Captain Phillips» είναι συναρπαστικό: κοφτά πλάνα, κάμερα στο χέρι, σωστές δόσεις μουσικής και ερμηνείες από καλούς ηθοποιούς, οι οποίοι προσπαθούν να σε εντυπωσιάσουν χωρίς να σε κουράσουν με περιττά – για το είδος αυτής της περιπέτειας - χαρακτηρολογικά στοιχεία.
Στην πραγματικότητα η ταινία του 57χρονου Βρετανού σκηνοθέτη των ταινιών του «Μπορν» διαβάζεται με δύο τρόπους.
Ιδού ο πρώτος:
Η περιπέτεια είναι περιπέτεια. Δεν χρειάζεται πολλές ερμηνείες, δεν χρειάζεται πολύπλοκους χαρακτήρες, δεν χρειάζεται ιδεολογική ανάλυση. Ο καλός είναι πάντα καλός, ορίζεται ως καλός, παραμένει καλός και θριαμβεύει με τη καλοσύνη του. Αντίθετα, ο κακός είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα κακός, και χαιρόμαστε που θα τον δούμε να συντρίβεται κάτω απ' το βάρος των λαθών και της κακίας του.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση καλός είναι ο Ρίτσαρντ Φίλιπς. Πρόσωπο αληθινό, καπετάνιος σε ένα κολοσσιαίο κοντεϊνεράδικο (έτσι ονομάζονται στην ναυτική αργκό τα ποντοπόρα πλοία που μεταφέρουν εκατοντάδες κοντέινερ). Διαπλέοντας ανατολικά της Αφρικής, το πλοίο του Κάπτεν Φίλιπς έπεσε θύμα πειρατείας στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας.
Οι Σομαλοί πειρατές είναι, τα τελευταία χρόνια, ο φόβος και ο τρόμος των ναυτικών. Αρκετά πλοία (και ελληνικά, όπως θα ακούσουμε μάλιστα και κάποια στιγμή μέσα στη ταινία) έχουν δεχθεί επιθέσεις αυτών των πειρατών, οι οποίοι στη συνέχεια ζητούν λίτρα. Αυτό συνέβη το 2009 με το Maersk Alabama του Ρίτσαρντ Φίλιπς.
Δεν θα σας χαλάσω την αγωνία αποκαλύπτοντας την έκβαση της αληθινής πειρατείας. Στην οθόνη πάντως θα απολαύσετε αυτό ακριβώς που επιθυμείτε: κλιμακούμενη ένταση, αγωνία, δράση, πυροβολισμούς και αγριεμένα κύματα. Θα περάσετε τέλεια δύο ώρες (η αλήθεια είναι πάντως ότι από τα 134 λεπτά της ταινίας θα μπορούσαν να είχαν κοπεί αρκετά).
Σε αυτή την ανάγνωση βρίσκουμε δύο ήρωες, οι οποίοι υποχρεώνονται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες (procedures). Ο καλός κάπτεν Φίλιπς ακολουθεί το αυστηρό γραπτό πρωτόκολλο των ναυτιλιακών εταιρειών και ο κακός πειρατής τις άγραφες εντολές των Σομαλών επικεφαλής της πειρατικής μαφίας.
Και οι δύο ακολουθούν εντολές, και οι δύο είναι πανικόβλητοι, αλλά αυτές τις περιπτώσεις κερδίζει αυτός που έχει την υποστήριξη του «ιππικού».
Αν όμως θέλουμε να υποβάλλουμε την ταινία σε μία προσεκτική ανάγνωση, τότε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε την κουραστική έλλειψη αληθινών χαρακτήρων. Ακόμα και ο ίδιος ο Κάπτεν Φίλιπς ελάχιστα αναπτύσσεται, παραμένοντας ένα απλό μοτέρ της περιπέτειας.
Τα πράγματα όμως γίνονται απελπιστικά με τους κακούς Σομαλούς πειρατές, οι οποίοι αποτυπώνονται με τον προβλέψιμο σχηματικό τρόπο που αποτυπώνονταν οι κακοί Ινδιάνοι στα γουέστερν της δεκαετίας του '30 και του '40.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους ναυτικούς του πλοίου, τους διαπραγματευτές και τους διασώστες. Κατ' επέκταση τα επιμέρους επεισόδια της ταινίας χάνουν το ρεαλιστικό τους βάρος και παραμένουν μετέωρα αλιεύοντας αγωνία και δράση- το μόνο που μοιάζει να ενδιαφέρει το σκηνοθέτη και τους παραγωγούς.

ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός ο Πολ Γουόκερ των «Fast & Furious»      

ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ  Σοκ και θλίψη προκαλεί η είδηση για τον πρόωρο χαμό του δημοφιλούς Αμερικανού ηθοποιού, Πολ Γουόκερ, σταρ των ταινιών δράσης «Μαχητές των δρόμων» (Fast & Furious), ο οποίος- σαν από μια τραγική ειρωνεία της τύχης- σκοτώθηκε χθες σε τροχαίο στη νότια Καλιφόρνια. «Χάσαμε έναν άγγελο» λένε οι φίλοι και συνάδελφοί του. Ο 40χρονος Γουόκερ, ήταν συνεπιβάτης στην Porsche που οδηγούσε φίλος του, ο οποίος επίσης έχασε την ζωή του στο τροχαίο που σημειώθηκε χθες, στην κοινότητα της Βαλένσια κοντά στο Χόλιγουντ.
Φθάνοντας, οι αστυνομικοί, είδαν την Porsche Carrera GT τυλιγμένη στις φλόγες, να έχει προσκρούσει σε στύλο φωτισμού. Όταν οι πυροσβέστες έσβησαν την φωτιά, βρήκαν νεκρούς τους δυο επιβάτες εντός του οχήματος. Δεδομένου της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν οι δυο άνδρες, η επίσημη διαδικασία της αναγνώρισής τους θα πάρει κάποιον χρόνο.
Στο σημείο του δυστυχήματος, βρέθηκαν καμμένα κομμάτια λάστιχου και σημάδια σε σχήμα «8» στο οδόστρωμα. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο οι αρχές πιστεύουν ότι η ταχύτητα που είχε αναπτύξει το αυτοκίνητο, έπαιξε καίριο ρόλο.
Νεκρός ο Πολ Γουόκερ των «Fast & Furious»
«Με βαριά καρδιά επιβεβαιώνουμε ότι ο Πολ Γουόκερ έφυγε σήμερα, σε ένα τραγικό τροχαίο ενώ επέστρεφε από φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσής του Reach Out Worldwide (στόχος η συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες). Ήταν συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο ενός φίλου. Σκοτώθηκαν και οι δύο. Έχουμε σοκαριστεί και νιώθουμε θλίψη πέρα από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς μετά από αυτά τα νέα» αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ηθοποιού στο Facebook.
O Βιν Ντίζελ, συμπρωταγωνιστής του Γουόκερ στους «Μαχητές των δρόμων», έγραψε στο διαδίκτυο:
«Αδερφέ, θα μου λείψεις πάρα πολύ. Έχω μείνει πραγματικά άφωνος. Ο παράδεισος κέρδισε έναν νέο άγγελο. Αναπαύσου εν ειρήνη».
Και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του κατέκλυσαν με μηνύματα το ίντερνετ εκφράζοντας την βαθιά τους θλίψη: 
Νεκρός ο Πολ Γουόκερ των «Fast & Furious»

«Η οικογένειά μας (των ηθοποιών) θρηνεί την απώλεια του Πολ. Πολύ ιδιαίτερο πλάσμα. Προσευχόμαστε με την αγαπημένη του οικογένεια», έγραψε η ηθοποιός Γκόλντι Χόουν, ενώ ο Τζέιμς Φράνκο, λέει: «...Τόσο λυπηρό. Έδινε τόση χαρά».
Σε ανακοίνωσή της, η Universal Pictures αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι του κινηματογραφικού στούντιο νιώθουν συντετριμμένοι από την θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του ηθοποιού:
Νεκρός ο Πολ Γουόκερ των «Fast & Furious»
«Ο Πολ ήταν πραγματικά ένα από τα πιο αγαπητά και σεβαστά μέλη της κινηματογραφικής μας οικογένειας, εδώ και 14 χρόνια και αυτή η απώλεια έχει συνθλίψει όλους όσοι συμμετείχαν στις ταινίες Fast & Furious καθώς και αμέτρητους θαυμαστές. Τα βαθύτερα και πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Πολ».
Ο Πολ Γουόκερ έχει μια 15χρονη κόρη, την Μέντοου. Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως άνθρωπο που του άρεσαν οι δραστηριότητες στην φύση. Λάτρευε τον ωκεανό και το σερφ, ενώ αυτοχαρακτηριζόταν ως κάποιος που είναι «εθισμένος στην αδρεναλίνη» και παράλληλα «ασχολείται λιγάκι και με την υποκριτική».
O Γουόκερ μπήκε στην βιομηχανία του θεάματος από μωρό, όταν η μητέρα του τον πήγαινε σε διάφορες ακροάσεις για διαφημιστικά σποτ. Η ενασχόλησή του στην υποκριτική ξεκίνησε ουσιαστικά με έναν ρόλο στην τηλεοπτική σειρά «Touched by an Angel». Ακολούθησαν και άλλες σειρές, η ταινία του 1999, Varsity Blues, αλλά η καριέρα του απογειώθηκε μετά την πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία της πρώτης ταινίας «The Fast & The Furious» του 2001, στην οποία υποδυόταν έναν μυστικό αστυνομικό που διεισδύει σε συμμορία παράνομων αγώνων αυτοκινήτου.
Σχολιάζοντας το πώς πήρε την απόφαση να παίξει τον ρόλο που τον έκανε διάσημο, ο ηθοποιός, δήλωνε στο Motor Trend:
«Η Universal ήρθε με ένα άρθρο από εφημερίδα για κόντρες με αυτοκίνητα στο Λος ΄Αντζελες και εγώ τους είπα: Με δουλεύετε; Μεγάλωσα κάνοντας ακριβώς αυτό, στην Σαν Βάλεϊ. Με ρώτησαν αν ήθελα να το κάνω (να παίξω τον ρόλο). Ούτε σενάριο δεν υπήρχε, δεν υπήρχε τίποτα, ωστόσο εγώ είπα:Ναι ρε γαμώτο, θέλω να το κάνω!».

Ερχεται Χειμωνας

Συμφωνα και με την τελευταια ανανεωση του Ευρωπαικου μοντελου προγνωσης καιρου  απο της 8/12/2013 κυμα ψυχους απο την Ρωσια θα επηρεασει την Ελλαδα, χωρις βεβαια αυτο να ειναι σιγουρο γιατι τα μοντελα αυτα σε καθε ανανεωση αλλαζουν το σκηνικο.Τριτη με τεταρτη θα ξερουμε σιγουρα αν θα μας επιρεασει

Σαν σημερα


1640. Διαλύεται η Ιβηρική Ένωση. Ο Ιωάννης Δ΄ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Πορτογαλίας, που για 60 χρόνια αποτελούσε ενιαίο βασίλειο με την Ισπανία.
1824. Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στο Εκλεκτορικό Κολέγιο. Ο νέος Πρόεδρος, Τζον Άνταμς θα αναδειχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
1913. Επισημοποιείται η ένωση της Κρητικής Πολιτείας με την Ελλάδα, όπως είχε προβλεφθεί από τις συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου. Στο φρούριο Φιρκά των Χανίων, ο Κωνσταντίνος Α΄ και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος υψώνουν τη Γαλανόλευκη.
1934. Στο Λένινγκραντ (σημ. Πετρούπολη) δολοφονείται ο Σεργκέι Κίροφ, στέλεχος του ΚΚΣΕ. Δράστης είναι ο Λεονίντ Νικολάγιεφ. Η συνωμοσία αποδίδεται στους τροτσκιστές. Γίνεται αφετηρία για τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις του Στάλιν.
1944. Από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου αποσύρονται οι υπουργοί του ΕΑΜ.
1955. Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, η Ρόζα Πάρκς αρνείται να σηκωθεί από το κάθισμά της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός. Συλλαμβάνεται. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει την εκστρατεία για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
1990. Η Βρετανία ενώνεται με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω του τούνελ της Μάγχης. Άγγλοι και Γάλλοι εργάτες συναντώνται σε βάθος 40 μέτρων.

Καιρος

Κυριακη 1/12/2013
Ο καιρός  την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου θα είναι αντάξιος της εποχής, η οποία ξεκινάει με συννεφιά και βροχές που δεν αποκλείεται τοπικά να έχουν διαρκή και μέτριο προς έντονο χαρακτήρα.
Η θερμοκρασία από 11 έως 18 βαθμούς και οι άνεμοι αρκετά ενισχυμένοι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 7-8 μποφόρ.
Συννεφιά και στη Θεσσαλονίκη με βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία από 9 έως 17ο και οι άνεμοι αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 5-6 μποφόρ και μετά το απόγευμα βορειοδυτικοί (Βαρδάρης) έως 5-6 μποφόρ. Γενικώς, συννεφιασμένο και βροχερό καιρό αναμένουμε σε ολόκληρη τη χώρα.
Πιο αναλυτικά: Στα νησιά του Ιονίου, στην Ηπειρο και στις δυτικές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια αναμένονται σε περιοχές με υψόμετρο γενικώς πάνω από 1.500-1.700 μέτρα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 18 βαθμούς και οι άνεμοι αρκετά ενισχυμένοι από νότιες διευθύνσεις έως 9-10 μποφόρ.
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στη Θράκη αναμένεται συννεφιασμένος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-20ο. Οι άνεμοι αρκετά ενισχυμένοι θα πνέουν γενικώς από νότιες διευθύνσεις και θα φθάνουν τα 7-8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.