Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Νο γηπεδο η ανακατασκευη του Καμπ Νου θελει η Μπαρτσελονα

Εγκαταλείπει το «Καμπ Νου» η Μπαρτσελόνα για μια έδρα μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη; 
Το διοικητικό συμβούλιο της Βαρκελώνης θα διεξάγει δημοψήφισμα στις αρχές του επόμενου έτους, το αποτέλεσμα του οποίου θα μπορούσε να σημάνει την απομάκρυνση των «μπλαουγκράνα» από την ιστορική έδρα τους για ένα νέο στάδιο, χωρητικότητας 105.000 θέσεων.
Μια δεύτερη επιλογή, πάντως, είναι η επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης, που αυτή τη στιγμή αριθμεί 99.000 καθίσματα. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον επόμενο μήνα, αλλά όποια και από τις δύο επιλογές προκριθεί θα σημάνει πως η πρωταθλήτρια Ισπανίας θα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Δ.Σ., Τόνι Φρέισα, ο σύλλογος εξετάζει δύο επιλογές, που είναι «η κατασκευή ενός νέου γηπέδου ή μια βαθιά αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ που θα αποτελέσει ένα νέο στάδιο, διατηρώντας τη σημερινή δομή του ‘’Καμπ Νόου΄΄».
«Και στις δύο περιπτώσεις, η εγκατάσταση θα έχει χωρητικότητα 105.000 θέσεις. Το γήπεδο θα πρέπει να στεγαστεί, θα υπάρξει κατασκευή ενός νέο Παλέ χωρητικότητας 12.000 θέσεων, παρακείμενο γήπεδο με χωρητικότητα 2.000 θέσεις και 6.000 νέες θέσεις στάθμευσης», πρόσθεσε.
«Έχουμε σημειώσει πρόοδο, έχουμε όλες τις πληροφορίες και είμαστε σε θέση να πάρουμε μια απόφαση. Οι λύσεις πρέπει να είναι βιώσιμες από τεχνική άποψη, πολεοδομική και οικονομική. Εμείς ποτέ δεν θα υποβάλαμε ένα σχέδιο που θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συλλόγου», συμπλήρωσε ο Φρέισα.
Να σημειωθεί ότι το 99.354 θέσεων «Καμπ Νου», που αποτελεί σπίτι του καταλανικού συλλόγου από το 1957, είναι το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη.

Ποτε ξεκινησε η ζωη στο Συμπαν?

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα τα 15 εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν τη Μεγάλη Έκρηξη ίσως να ήταν αρκετά ώστε το Σύμπαν να αναπτύξει τις απαραίτητες συνθήκες για την εμφάνιση ζωής. 
Εμπνευστής της ιδέας είναι ο αστροφυσικός Άμπραχαμ Λεμπ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαντ, ο οποίος προσπάθησε να απαντήσει σε ένα από τα πιο καίρια ερωτήματα της αστροβιολογίας με μια διαφορετική προσέγγιση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ζωής θεωρείται πως είναι η παρουσία νερού σε υγρή μορφή. Η ιδέα αυτή εξελίχθηκε στην έννοια των κατοικήσιμων περιοχών, ζώνες δηλαδή γύρω από άστρα στις οποίες οι πλανήτες περιέχουν νερό σε υγρή μορφή και τα κατάλληλα χημικά στοιχεία για το σχηματισμό οργανικών ενώσεων.
Τα τελευταία χρόνια όμως έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί πέρα από την ακτινοβολία των άστρων που μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να υπάρχει υγρό νερό, όπως ενέργεια από ραδιενεργές διασπάσεις, ή η εσωτερική θερμότητα του πλανήτη (γεωθερμία).
 Ο Λεμπ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως και η θερμότητα από την ίδια τη Μεγάλη Έκρηξη θα πρέπει να δημιούργησε σε κάποια στιγμή στην ιστορία τους Σύμπαντος τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να το μετατρέψει ολόκληρο σε κατοικήσιμη ζώνη.
Η ακτινοβολία από τη Μεγάλη Έκρηξη αποκαλείται κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, και σήμερα έχει θερμοκρασία περίπου 3 βαθμών Κέλβιν (-270ο C), στο παρελθόν όμως ήταν πολύ πιο ενεργή. Σύμφωνα με το Λεμπ, όταν το Σύμπαν είχε ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών (σήμερα είναι 13,7 δισεκατομμυρίων ετών) η ακτινοβολία υποβάθρου θα πρέπει να είχε θερμοκρασία μεταξύ 273 και 300 βαθμών Κέλβιν (0-30ο C), γεγονός που θα επέτρεπε την έναρξη των χημικών διαδικασιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενώσεις με την ικανότητα της αναπαραγωγής.
Ένα πρόβλημα στον παραπάνω συλλογισμό είναι η ύπαρξη άλλων απαραίτητων βαρύτερων στοιχείων τόσο νωρίς στην ιστορία του Σύμπαντος. Στην αρχή το Σύμπαν αποτελούταν κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ τα βαρύτερα στοιχεία παράχθηκαν στο εσωτερικό των άστρων. Ο Λεμπ όμως υποστηρίζει πως τα αρχέγονα άστρα ήταν εξαιρετικά βραχύβια, αφού με μάζα δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, κατανάλωναν τα καύσιμά τους με «βουλιμία», έχοντας μέσο όρο ζωής τα 3 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που σημαίνει πως τα βαρύτερα στοιχεία θα ήταν παρόντα όταν το Σύμπαν ήταν 15 εκατομμυρίων χρόνων.
Εάν υπάρχει όντως περίπτωση για ανάπτυξη ζωής στο Σύμπαν 10 δισεκατομμύρια χρόνια πριν από τη ζωή στη Γη, παραμένει πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο η όποια ζωή να επιβίωσε την περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας του Σύμπαντος τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια, καθώς η εξέλιξη απαιτεί μεγαλύτερους χρόνους από τα κατακλυσμικά φαινόμενα που θα πρέπει να λάμβαναν χώρα τότε. 
Η ιδέα πως το Σύμπαν είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη ζωής καλείται ανθρωπική αρχή και απασχολούσε ανέκαθεν τους επιστήμονες, αφού πέρα από επιστημονικές έχει και φιλοσοφικές προεκτάσεις. «Η πιθανότητα να άρχισε η χημεία της ζωής στο Σύμπαν μόνο 15 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη είναι επιχείρημα κατά της εξήγησης της ανθρωπικής αρχής», δήλωσε σχετικά ο Λεμπ.

CARRIE

Carrie

Carrie

2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Text Size
<ARTICLE TITLE/> 6.3/10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κίμπερλι Πιρς
  • ΣΕΝΑΡΙΟ: Λόρενς Ντ. Κόεν, Ρομπέρτο Αγκίρε-Σακάσα
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κλόε Γκρέις Μόρετζ, Τζούλιαν Μουρ, Τζούντι Γκριρ, Άλεξ Ράσελ, Μισέλ Νόλντεν, Γκαμπριέλα Γουάιλντ, Πόρτια Νταμπλντέι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ: Κατάλληλο άνω των 15 ετών

Από τον Ρωμανό Αργυρόπουλο - Ιωάννου

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ
Παρ' όλες τις καλές του προθέσεις, το ριμέικ της κλασσικής ταινίας τρόμου του Μπράιαν Ντε Πάλμα - διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Στίβεν Κινγκ - δεν καταφέρνει να δικαιολογήσει την ύπαρξη του, πόσο μάλλον να τρομάξει ή να πει κάτι ουσιαστικό για τη σεξουαλική ενηλικίωση, το bullying ή οποιοδήποτε άλλο θέμα υποτίθεται ότι το αφορά.Θα μάθεις το όνομά της». Είναι ξεκάθαρο σε ποιόν απευθύνεται η ταινία από το tagline της και μόνο. Η ιστορία της Κάρι, όμως, είναι ήδη γνωστή. Έως και υπερβολικά γνωστή.
Ένα περιθωριοποιημένο κορίτσι ζει μαζί με τη φανατικά θρησκευόμενη μητέρα του, ενώ έχει ήδη ανακαλύψει ότι διαθέτει τηλεκινητικές ικανότητες. Όταν οι συμμαθητές της θα αρχίσουν να τη φοβερίζουν και να καταστρώνουν χοντροκομμένες φάρσες σε βάρος της, η Κάρι θα φτάσει στα όρια της και θα εκδικηθεί τους πάντες την ημέρα του χορού του σχολείου.
Στα χαρτιά, το συγκεκριμένο ριμέικ δε φαντάζει τόσο άσκοπο όσο μας έχει συνηθίσει το Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, η ιδεά είναι αρκετά ενδιαφέρουσα: η σκηνοθέτης του «Boys Don't Cry», Κίμπερλι Πιρς, αναλαμβάνει να επανεφεύρει στο σήμερα μια από τις πιο επιδραστικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών και μια από τις ελάχιστες που έχουν ως κεντρικές πρωταγωνίστριες σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες.
Με τα θέματα της άγριας σεξουαλικής ενηλικίωσης και του σχολικού bullying να είναι τόσο επίκαιρα σήμερα όσο και πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, με μια γυναίκα σκηνοθέτη στο τιμόνι μιας κατεξοχήν γυναικείας ταινίας και με πρωταγωνίστριες το λατρεμένο Hit Girl του «Kick Ass» , Κλόε Γκρέις Μόρετζ (η οποία έχει και προϋπηρεσία σε αξιόσημείωτα ριμέικ όπως το αμερικάνικο «Άσε το Κακό να Μπει»), και την Τζούλιαν Μουρ στο ρόλο της καταπιεστικής μητέρας της, αυτό εδώ το ριμέικ έμοιαζε με κάτι που έχει όντως λόγο ύπαρξης.
Έλα, όμως, που βλέποντας την ταινία σχεδόν τίποτα δεν δείχνει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε...
Το σενάριο των Λόρενς Ντ. Κόεν (υπεύθυνος και για το σενάριο της «Carrie» του 1976) και Ρομπέρτο Αγκίρε-Σακάσα μένει εξαιρετικά πιστό στο πρωτότυπο και ίσως μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό, αφού το μόνο καινούριο που έρχεται να προσθέσει στην ιστορία είναι η χρήση των κινητών και του ίντερνετ στην παρενόχληση που δέχεται η κοινωνικά απόκληρη Κάρι. Εκεί, όμως που θα μπορούσε να υπάρχει μια πραγματικά επίκαιρη αναφορά στο καυτό θέμα του cyber-bullying έχουμε κάτι που μοιάζει με μια απροκάλυπτα επιδερμική προσπάθεια κάποιου γέρου να κλείσει το μάτι στη γενιά των smartphones και του YouTube.
Και η Κίμπερλι Πιρς δεν φαίνεται να έχει ένα συγκεκριμένο όραμα που θα μπορούσε να απογειώσει, ή έστω να σώσει το μέτριο αυτό σενάριο, στο οποίο τα πάντα συμβαίνουν χωρίς λόγο. Παραπαίοντας ανάμεσα στο b-movie, την εφηβική ταινία και τα υπερ-ηρωικά (!) φιλμ, η ταινία καταλήγει να μην είναι τίποτε άλλο από μια βερσιόν του πρωτότυπου για το κοινό του «Twilight», η οποία δεν ξέρει ακριβώς που θέλει να το πάει.
Αμήχανες στιγμές από το βιβλίο οδηγιών κάθε εφηβικής ταινίας, μια σωστή εμμονή στο μοτίβο του αίματος (από την πρώτη περίοδο μέχρι το τελικό μακελειό), σεκάνς που αντιμετωπίζουν την Κάρι σαν υπερήρωα που παίζει με τις δυνάμεις της και επιβλητικά ντεκουπαρισμένες σκηνές θρησκευτικής τρέλας συνθέτουν ένα άνισο αποτέλεσμα, που καταλήγει σε ένα κρεσέντο από φτηνιάρικα και αχρείαστα ψηφιακά εφέ.
Η μόνη που μένει πραγματικά στο ύψος της είναι η Τζούλιαν Μουρ, αφού καταφέρνει να είναι αγνά τρομακτική σε κάθε σκηνή που εμφανίζεται, μιας και παρουσιάζει τη μητέρα όχι απλά ως μια θρησκευτικά φανατική σκύλα, αλλά ως μια πληγωμένη, παρανοϊκή και ολοκληρωτικά επικίνδυνη γυναίκα. Έτσι, λοιπόν, η σχέση της Κάρι με τη μητέρα της είναι το μόνο κομμάτι της ταινίας που πραγματικά λειτουργεί, ακόμα και αν η Κλόε Μορέτζ είναι απογοητευτικά άβολη και λίγη στο ρόλο που σημάδεψε η Σίσι Σπέισεκ.
Το νέο «Carrie», λοιπόν, παρ' όλες τις καλές του προθέσεις, χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για τη δύσκολη εφηβεία μέσα από τις συμβάσεις ενός κλασικού θρίλερ, και καταλήγει να είναι ένα εύκολο, «μοντέρνο» θριλεράκι για αυτό που θεωρούν οι παραγωγοί του Χόλιγουντ ότι θέλουν οι έφηβοι σήμερα. Και είναι κρίμα, γιατί πού και πού, μέσα από την περιρρέουσα φτήνια μπορείς να διακρίνεις κάτι που θα μπορούσε να έχει κάτι να πει, αν ήξερε ακριβώς τι ήθελε να είναι αυτό.

ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΥΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας – Μείον 93,2° C στο πιο κρύο μέρος της Γης

Η ανατολική Ανταρκτική έσπασε κάθε ρεκόρ ως το πιο κρύο μέρος στον πλανήτη με θερμοκρασία-93,2 βαθμών Κελσίου.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο από επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Ted Scambosτου Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, στην περιοχή κάνει τόσο κρύο που ακόμα και η αναπνοή είναι επώδυνη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ της ανατολικής Ανταρκτικής είναι 50 βαθμούςχαμηλότερες από την Αλάσκα και τη Σιβηρία.
Βάσει δορυφορικών στοιχείων της NASA, το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου του 2010 σε θύλακες αέρα εγκλωβισμένου σε κορυφογραμμή της Ανατολικής Ανταρκτικής. Το παλαιότερο ρεκόρ ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου του 1983.
Όπως εξήγησε ο Δρ. Scambos, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην Ανταρκτική καταγράφονται τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες σε υψηλά υψόμετρα, όπου ο εξαιρετικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
«Ο αέρας που παγώνει κοντά στην επιφάνεια της κορυφογραμμής κυλά προς τα κάτω επειδή είναι πυκνότερος και καταλήγει μέσα σε πολύ ρηχούς τοπογραφικούς θύλακες», προσέθεσε ο επιστήμονας, διευκρινίζοντας πως μόλις εγκλωβιστεί στους θύλακες ο αέρας παγώνει ακόμα περισσότερο.
Οι ψυχροί θύλακες της Ανταρκτικής διασχίζουν μεγάλη έκταση σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στο Θόλο Α (Άργος) και στον Θόλο F (Φούτζι), όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου.
Το νέο σημείο ρεκόρ των -93,2 βαθμών καταγράφηκε σε γεωγραφικό πλάτος 81,8 μοιρών νότια και γεωγραφικό μήκος 59,3 μοιρών ανατολικά, σε υψόμετρο περίπου 3.900 μέτρων.
Η νέα χαμηλή θερμοκρασία ωστόσο δεν θα μπει στο βιβλίο Γκίνες με τα παγκόσμια ρεκόρ επειδή κατεγράφη από δορυφορικές μετρήσεις και όχι από θερμόμετρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνα στην ανατολική Ανταρκτική, όπου κατεγράφη και το ρεκόρ,  χρησιμοποιούν αναπνευστήρα που μεταφέρει τον αέρα από τα μανίκια στα ρούχα τους ώστε να θερμαίνεται για να αναπνεύσουν.
Τα νέα για  το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας χαροποίησαν τους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζουν πως ένα εξαιρετικά παγωμένο σημείο στη Γη δεν ακυρώνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ

Τσουχτερό κρύο και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας κατά έξι με οκτώ βαθμούς Κελσίου - «Άσπρη μέρα» στα βόρεια και τα ανατολικά - Χιόνια την Τετάρτη ακόμα και στην Αθήνα - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για όλη την εβδομάδα

Τσουχτερό κρύο και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα σε όλη τη χώρα, με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται από αύριο, Τετάρτη.

Το «κύμα» ψύχους που θα μας επισκεφθεί θα πλήξει αρχικά το βόρειο τμήμα της χώρας και σταδιακά θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα πρώτα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα και μετά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 Μποφόρ.

Ο υδράργυρος αναμένεται να κάνει «βουτιά» κατά έξι με οκτώ βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα πάντως με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα πρώτα χιόνια αναμένονται από σήμερα το απόγευμα στην ανατολική και βόρεια χώρα, ενώ οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν και να πνέουν βόρειοι 6 με 8 Μποφόρ.
Σήμερα θα αρχίσει η ψυχρή εισβολή από τα βόρεια. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά 

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ στα ανατολικά και τοπικά 7 Μποφόρ. Βαθμιαία θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση από τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 15 Βαθμοί Κελσίου. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

ΗΠΑ

ΗΠΑ: Στους -41 κατρακύλησε ο υδράργυρος, αγνοούνται 6 άτομα

Πολικό ψύχος συνεχίζει να πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον υδράργυρο να έχει κατρακυλήσει στους -41 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία η οποία καταγράφηκε στη Μοντάνα το Σάββατο. Τα σωστικά συνεργεία στη Νεβάδα αναζητούν δύο ενήλικες και τέσσερα παιδιά σε ορεινή περιοχή.

ΗΠΑ: Στους -41 κατρακύλησε ο υδράργυρος, αγνοούνται 6 άτομα
Ο 34χρονος Τζέιμς Γκλάντον και η 25χρονη Κριστίνα Μακίντι αγνοούνται μαζί με τα τρία παιδιά τους, ηλικίας 10, 4 και 3 ετών, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη. Τα έξι αυτά άτομα αγνοοείται από το Σάββατο, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής σχέση τους.
Οι φόβοι για την τύχη τους ενισχύονται, καθως τη νύχτα της Τρίτης οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσει στους -6 βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία, κυρίως σε τροχαία δυστυχήματα. Οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Οκλαχόμα, συμπεριλαμβανομένου ενός 6χρονου παιδιού.
Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της εβδομάδας, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Το Ντάλας προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τις επιπτώσεις της ψυχρής εισβολής το Σαββατοκύριακο και άφησε περίπου 20.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τη Δευτέρα.
Αν και δεν θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, το κρύο έχει σκοπό να παρμείνει. Χιονόνερο αναμένεται να πέσει στην Ουάσινγκτον, ενώ το κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να κινηθεί προς την Ανατολική Ακτή το απόγευμα και το βράδυ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αλλά ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το μηδέν μέχρι την Παρασκευή. Το δελτίο καιρού είναι ανάλογο για τη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη.
Η κατάσταση στα αεροδρόμια μοιάζει να ομαλοποιείται, με την ιστοσελίδα Flightaware.com να επισημαίνει ότι μόνο 304 πτήσεις έχουν ακυρωθεί για σήμερα, σε σχέση με 1.700 που ακυρώθηκαν χθες και 2.600 την Κυριακή.

ΟΙ 10 ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

TIME: Οι δέκα φιναλίστ για το Πρόσωπο της Χρονιάς

Τους δέκα υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Προσώπου της Χρονιάς παρουσίασε το περιοδικό TIME.

Το 2012 Πρόσωπο της Χρονιάς είχε ανακηρυχθεί ο Μπαράκ Ομπάμα
Το 2012 Πρόσωπο της Χρονιάς είχε ανακηρυχθεί ο Μπαράκ Ομπάμα
Η ανακοίνωση για το φετινό Πρόσωπο της Χρονιάς αναμένεται την Τετάρτη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ανακηρυχθεί Πρόσωπο της Χρονιάς δύο φορές, το 2008 και το 2012, ενώ τρεις φορές έχει κατακτήει τον τίτλο αυτό ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούσβελτ.
Οι δέκα φετινοί υποψήφιοι (με αλφαβητική σειρά)
1. Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόεδρος της Συρίας
2. Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon
3. Τεντ Κρουζ, Γερουσιαστής του Τέξας
4. Μάιλι Σάιρους, τραγουδίστρια
5. Πάπας Φραγκίσκος, ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
6. Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των ΗΠΑ
7. Χασάν Ρουχανί, πρόεδρος του Ιράν
8. Κάθλιν Σεμπέλιους, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ
9. Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA
10. Έντιθ Ουίντσορ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10/12 2013


1198 Στο Μαρακές πεθαίνει ο Aραβας διανοητής Αβερρόης (Ιμπν Ρουσντ), μελετητής της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη.
1520 Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Στη Βιτεμβέργη ο Μαρίνος Λούθηρος καίει τη βούλα του Πάπα Λέοντα Ι', που τον απειλούσε με αφορισμό, αν δεν ανακαλούσε το «κείμενο του Αντίχριστου». Ο Λούθηρος απάντησε: «Αντίχριστος είναι όποιος έγραψε αυτή τη βούλα».
1541 Στο Λονδίνο εκτελούνται ο Τόμας Κάλπερερ και ο Φράνσις Ντέρεχαμ. Διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις με την Αικατερίνη Χάουαρντ πριν παντρευτεί τον Ερρίκο Η' και γίνει βασίλισσα.
1893 Στη Βουλή ο Χαρίλαος Τρικούπης ανακοινώνει τη χρεοκοπία. «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» είναι η φράση που του αποδίδεται.
1948 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
1945 Eναν χρόνο μετά τη Βάρκιζα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Ρέντης ανακοινώνει ότι έχουν διωχθεί 80.000 μέλη και στελέχη του ΕΑΜ, από τα οποία 40.000 βρίσκονται στις φυλακές.
1949 Κινεζικός Εμφύλιος. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αρχίζει την πολιορκία του Τσενγκντού, τελευταίου οχυρού των εθνικιστών στην ηπειρωτική Κίνα. Ο Τσανγκ Κάι Σεκ και η κυβέρνησή του θα καταφύγουν στο νησί της Ταϊβάν.
1956 Στην Αθήνα γεννιέται ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών από τις 12 Ιουνίου 2012.
1974 Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Στο Παρίσι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΟΚ των Εννέα αποφασίζει την ανάδειξη των ευρωβουλευτών με καθολική ψηφοφορία.