Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΙΡΟΣ


Προ των πυλών η ψυχρή εισβολή. Στην ανατολική Ελλάδα το επίκεντρο της επικείμενης κακοκαιρίας

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τα ΒΔ Βαλκάνια θα κινηθεί νότια και θα σαρώσει τη χώρα από βορρά προς νότο. Με το πέρασμα του μετώπου θα ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες (τη νύχτα στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ) και θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις,  σύμφωνα με τις οποίες η επικείμενη ψυχρή εισβολή θα είναι η πιο έντονη ως τώρα του φετινού χειμώνα, τουλάχιστον για τις Α-ΒΑ περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ακόμα ότι αρχικά στη ΒΑ Ελλάδα και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα χιονίσει, έστω και για λίγο, και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η Τετάρτη (11/12) θα είναι κρύα μέρα σχεδόν σε όλη τη χώρα με θυελλώδεις Β-ΒΑ ανέμους στα ανατολικά και νότια και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στις προσήνεμες περιοχές. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά και από πλευράς εντάσεως θα είναι αξιόλογες. Την Πέμπτη (12/12), η κακοκαιρία της ανατολικής και της νότιας χώρας θα παρουσιάσει ύφεση κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές, αλλά την Παρασκευή (13/12) αναμένεται πρόσκαιρο φρεσκάρισμα των βοριάδων και ίσως λίγο περισσότερες ψεκάδες ή νιφάδες στα προσήνεμα. 
Τεταρτη 10/12/2013

ΑΡΩΜΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΣΤΗ SUPER LEAGUE

Με την έναρξη του 2ου γύρου της Super League θα κάνει την εμφάνισή της στα ελληνικά γήπεδα η «Brazuca», η επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όπως ανακοινώθηκε από την διοργανώτρια αρχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Η adidas brazuca, η επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 της FIFA, θα είναι η επίσημη μπάλα για το 2ο γύρο του Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ 2013-14. H ειδική έκδοση της brazuca για τη Super League φέρει το λογότυπό της και θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στους αγωνιστικούς χώρους τη 18η αγωνιστική στις 04/01/14.

Όλες οι ομάδες άρχισαν να παραλαμβάνουν από την adidas τη νέα μπάλα, αμέσως μετά την επίσημη παρουσίασή της, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να εξοικειωθούν με αυτήν πριν την έναρξη του 2ου γύρου του Πρωταθλήματος.

Ο γενικός διευθυντής της Super League Μιχάλης Αναγνώστου δήλωσε: «Όλοι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα της Super League ΟΠΑΠ και κυρίως οι Έλληνες διεθνείς θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν με την adidas brazuca, την επίσημη μπάλα του Μουντιάλ της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ. Δεδομένου ότι η adidas brazuca είναι αποτέλεσμα πολλών δοκιμών σε κορυφαίο επίπεδο, είμαστε σίγουροι ότι και οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Super League θα μείνουν και εκείνοι ικανοποιημένοι από την κορυφαία ποιότητά της».

ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Η Dassault Aviation έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα φωτογραφία από τις πτητικές δοκιμές του υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκού UCAS nEUROn ενώ γνωστοποίησε ότι το 2014 το nEUROn θα σταλεί στο πεδίο δοκιμών Vidsel της Σουηδίας όπου θα πραγματοποιηθεί σειρά λειτουργικών δοκιμών ενώ αργότερα θα εισέλθει στη τρίτη φάση των δοκιμών η οποία περιλαμβάνει την αποστολή του αεροχήματος στην περιοχή του Perdadesfogu στην Ιταλία για δοκιμές άφεσης όπλων και μετρήσεων των δυνατοτήτων stealth που το αεροχημα διαθέτει.
Το nEUROn είναι ένα πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ελβετία.  Η χώρα μας συμμετέχει με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) οι μηχανικοί της οποίας ανάλαβαν να σχεδιάσουν να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν
•    το Σύστημα Εξαγωγής Καυσαερίων (Exhaust Assembly) που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του ίχνους του αεροσκάφους (stealth)
•    το οπίσθιο μέρος της ατράκτου (Aft Fuselage) καθώς και
•    τον πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους πριν από την πτήση (VMS Avionics Test Rig).
Το nEUROn έχει μήκος 9,5 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 12.5 μέτρα, καθαρό βάρος 4,9 τόνων ενώ με πλήρες φορτίο το βάρος του φτάνει τους 7 τόνους.
Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει είναι 980 χλμ/ώρα και η επιχειρησιακή του οροφή φτάνει τα 45.900 πόδια.
Ο κινητήρας που χρησιμοποιείται είναι ο “Adour” της Rolls-Royce Turbomeca το θερμικό ίχνος του οποίου αντιμετωπίζεται από το ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής σύστημα εξαγωγής καυσαερίων.
Το αερόχημα φέρει σε εσωτερική αποθήκη δύο κατευθυνόμενες με δέσμη laser βόμβες των 500 λιβρών
Να θυμίσουμε ότι σε παλαιότερο ΔΕΣΕΣ (δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλιστικών στόχων) αναφερόταν η πρόβλεψη προμήθειας 150 nEUROn από τη Π.Α.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


Συμφωνα και με τα τελευταια προγνωστικα στοιχεια απο αυριο το απογευμα θα εχουμε επιδεινωση του καιρου με χιονια πολυ κρυο και δυνατους βοριαδες μαλιστα η Ευβοια θα ειναι απο τους νομους που θα επιρεαστουνε πιο πολυ. Τα φαινομενα θα εναι μικρης ως μετριας εντασης και μικρης διαρκειας.Την τεταρτη 11/12/2013 το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου θα εναι το πολυ κρυο και οι δυνατοι ανεμοι εντασεως 9 μποφορ.Για την Στενη απο αυριο το βραδυ σιγουρα θα εχουμε χιονια και μεσα στο χωριο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΟ ΚΥΜΗΣ-ΑΣ ΛΑΜΙΑ    2-0

ΠΥΡΓΕΤΟΣ-ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ  0-6

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΠΣΕ
A1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥΑΟΦ ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ3-1
ΑΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΡΕΤΡΙΑΣΑΠΣ ΠΑΝΤΡΙΑΔΙΚΟΣ5-1
ΑΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥΑΟ ΛΟΥΚΙΣΙΩΝ0-1
ΑΟ ΔΥΣΤΟΥΦΣ ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ0-0
ΑΟ ΣΚΥΡΟΥΑΠΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ2-1
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ & ΑΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ –ΠΡΩΤΕΥΣ ΣΦΧ0-1
ΑΟ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣΠΟΔ/ΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ2-0
ΑΠΚΟ ΔΡΟΣΙΑΣΑΟ ΟΛΥΜΠΟΣ  ΓΥΜΝΟΥ6-0



A2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - 1ος όμιλος12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΠΣ ΕΡΜΗΣ ΠΗΛΙΟΥΑΟ ΜΑΚΡΥΚΑΠΑΣ1-0
ΑΟ ΑΙΔΗΨΟΥΑΟ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΚΕΧΡΙΩΝ5-0
ΣΚΕΠΑΣΤΗΑ.Ε.Κ. Ν. ΠΥΡΓΟΥ1-0
ΑΟ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΨΑΧΝΩΝΑΟ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ1-7
ΑΟ ΩΡΕΩΝΑΕ ΧΑΛΚΙΔΟΣ0-2
ΑΟ ΑΤΤΑΛΗΣΑΕ ΚΗΡΙΝΘΟΥ4-0
ΑΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΦΡΑΤΙΟΥΑΣ ΔΟΞΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ1-4



A2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-2ος όμιλος12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥΑΟ ΚΡΙΕΖΩΝ2-1
ΑΟ ΑΛΑΤΣΑΤΩΝΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ Ν.ΛΑΜΨΑΚΟΥ0-0
ΕΡΜΗΛΙΟΣ ΑΝΘΗΔΩΝΟΣΑΕ ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ0-2
ΑΕ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥΑΟ ΑΜΑΡΥΝΘΙΑΚΟΣ2-0
ΑΟ ΑΥΛΙΔΑΣΑΟ ΖΑΡΑΚΩΝ1-0
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΥΡΙΠΟΥΑΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ4-0
ΑΟ ΝΗΛΕΑΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥΑΟ ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΡΟΣΙΑΣΑΑ 3-0



Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-1ος όμιλος12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΠΑΘΑΡΙΟΥ-ΚΑΛΥΒΙΩΝΕΛΛΗΝΙΚΑ2-0
ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥΑΟ ΚΑΜΑΡΙΩΝ5-0
ΑΕ ΤΑΞΙΑΡΧΗΟΠΑ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ2-0
ΑΟ ΑΡΗΣ ΑΓ. ΑΝΝΑΣΑΟ ΣΤΡΟΦΥΛΛΙΑΚΟΣ3-0
ΠΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΙΜΝΗΣΑΠΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ν. ΠΥΡΓΟΥ5-4
ΑΟ ΠΑΠΑΔΩΝΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ3-2
ΠΑΟ  ΛΙΧΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΑΣ ΕΡΜΗΣ ΡΟΒΙΩΝ6-1
Ρεπό: ΒΟΥΤΑΣ 



Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-1ος όμιλος10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΟΝΟΔΡΙΟΥ1-2



Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-3ος όμιλος12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΟ ΚΑΜΑΡΕΣΑΟ ΠΙΣΣΩΝΑ2-2
ΑΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥΑΟ ΚΑΝΗΘΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ1-1
ΑΟ ΕΡΑΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»1-3
ΠΑΟ ΚΑΝΗΘΟΥΑ.Ε.Κ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ1-3
ΑΟ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  ΧΑΛΚΙΔΑΣΑΠΣ ΣΤΑΥΡΟΥ0-0
ΠΑΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝΑΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΠΑΝΤΕΙΧΙΟΥ2-2
ΠΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣΑΟ ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΤΩΝΤΑ1-1
Ρεπό: ΘΥΕΛΛΑ ΚΟΝΤΟΔΕΣΠΟΤΙΟΥ 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


536 Γοτθικός Πόλεμος. Ο στρατηγός του Βυζαντίου Βελισάριος εισέρχεται στη Ρώμη, διώχνοντας τη φρουρά των Οστρογότθων.
1917 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο τουρκικός στρατός παραδίδει την Ιερουσαλήμ στους Βρετανούς. Ο στρατηγός Εντμουντ Αλενμπι εισέρχεται στην πόλη πεζός, αποφεύγοντας να παρελάσει έφιππος στους δρόμους των Ιεροσολύμων, όπου ο Χριστός πέρασε «επί πώλου όνου καθήμενος».
1923 Εθνικός Διχασμός. Ενοπλο προεκλογικό συλλαλητήριο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός πραγματοποιούν οι βασιλόφρονες. Ο απολογισμός είναι οκτώ νεκροί και 16 τραυματίες.
1929 Παραιτείται για λόγους υγείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης. Τον διαδέχεται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης (φωτό).
1931 Στη Μαδρίτη τα Κορτές εγκρίνουν το νέο Σύνταγμα. Ιδρύεται η Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία.
1940 Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στο Αργυρόκαστρο.
1953 Η Τζένεραλ Ελέκτρικ ανακοινώνει ότι όλοι οι κομμουνιστές που εργάζονται στις επιχειρήσεις της θα απολυθούν.
1963 Μετά την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται από την αρχηγία της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι. Τον διαδέχεται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
1987 Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη αρχίζει η πρώτη Ιντιφάντα (εξέγερση). Θα λήξει το 1993 με τη σύναψη της συνθήκης του Οσλο.
2009 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν η Moody's και η Standard & Poor's.