Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


536 Γοτθικός Πόλεμος. Ο στρατηγός του Βυζαντίου Βελισάριος εισέρχεται στη Ρώμη, διώχνοντας τη φρουρά των Οστρογότθων.
1917 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο τουρκικός στρατός παραδίδει την Ιερουσαλήμ στους Βρετανούς. Ο στρατηγός Εντμουντ Αλενμπι εισέρχεται στην πόλη πεζός, αποφεύγοντας να παρελάσει έφιππος στους δρόμους των Ιεροσολύμων, όπου ο Χριστός πέρασε «επί πώλου όνου καθήμενος».
1923 Εθνικός Διχασμός. Ενοπλο προεκλογικό συλλαλητήριο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός πραγματοποιούν οι βασιλόφρονες. Ο απολογισμός είναι οκτώ νεκροί και 16 τραυματίες.
1929 Παραιτείται για λόγους υγείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης. Τον διαδέχεται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης (φωτό).
1931 Στη Μαδρίτη τα Κορτές εγκρίνουν το νέο Σύνταγμα. Ιδρύεται η Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία.
1940 Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στο Αργυρόκαστρο.
1953 Η Τζένεραλ Ελέκτρικ ανακοινώνει ότι όλοι οι κομμουνιστές που εργάζονται στις επιχειρήσεις της θα απολυθούν.
1963 Μετά την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται από την αρχηγία της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι. Τον διαδέχεται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
1987 Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη αρχίζει η πρώτη Ιντιφάντα (εξέγερση). Θα λήξει το 1993 με τη σύναψη της συνθήκης του Οσλο.
2009 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν η Moody's και η Standard & Poor's.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου