Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΠΙΣΣΩΝΑΣ

 Ο εκπολιτιστικος συλλογος Πισσωνα σημερα φωταγωγησε το χριστουγεννιατικο δεντρο με μια εκδηλωση για τα παιδια αλλα και για ολους τους κατοικους του χωριου

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 2013

Το περιοδικό ΤΙΜΕ επέλεξε τις 10 κορυφαίες φωτογραφίες του 2013. Φωτογραφίες που διάλεξε το TIME από κάθε γωνιά του πλανήτη και είναι κομμάτια ιστορίας, πόνου, καταστροφής, και αγριότητας.
Ενδεικτικές της πορείας του πολιτισμού μας, η κάθε μία από τις φωτογραφίες δεν αποτυπώνει μόνο μια στιγμή. Είναι μια συμπύκνωση του χώρου και χρόνου που σημαδεύει τον πλανήτη και τις ζωές μας.
ΗΠΑ – Βοστόνη: Βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο

Αίγυπτος – Κάιρο: Ξεσηκωμός κατά του Μόρσι


Φιλιππίνες: Εκτοπισμένοι από τον τυφώνα Χαϊγιάν

Κένυα – Ναϊρόμπι: Τρομοκρατικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο


Συρία – Χαλέπι: Εξτρεμιστές σφάζουν στρατιώτη


Μπαγκλαντές: Γυναίκα και άνδρας βρέθηκαν αγκαλιασμένοι στα ερείπια του εργοστασίου που δούλευαν


Αυστραλία – Τασμανία: Μια οικογένεια προσπαθεί να σωθεί από τη φωτιά


Τουρκία – Κωνσταντινούπολη: Ένας διαδηλωτής στο πάρκο Γκέζι κρατά τη σημαία της χώρας του


Νότια Αφρική – Seal Island: Μια φώκια ξεφεύγει από την επίθεση λευκού καρχαρία


ΗΠΑ – Χιούστον: Ο βετεράνος πολέμου Μπόμπι Χένλιν σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτερα 9/12/2013

Παγωνιά τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. Πρόσκαιρη εξασθένηση των ανέμων. Έντονη ψυχρή εισβολή από το απόγευμα της Τρίτης.Με παγωνιά τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά και λιακάδα σε αρκετές περιοχές της χώρας αρχίζει η νέα εβδομάδα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Δευτέρα) προσφέρεται για ταξίδια στη θάλασσα, καθώς οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα. Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, η εξασθένηση αυτή θα είναι πρόσκαιρη, καθώς την Τρίτη (10/12) ένα ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει τη χώρα από βορρά προς νότο θα αλλάξει την εικόνα του καιρού ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα. Με το πέρασμα του μετώπου θα ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες (στο Αιγαίο θα φθάσουν οπωσδήποτε τα 9 μποφόρ) και θα πέσει η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι για τις Α-ΒΑ περιοχές της χώρας η επικείμενη ψυχρή εισβολή θα είναι η πιο έντονη ως τώρα του φετινού χειμώνα. Σημειώνεται ακόμα ότι τις μεσημεριανές- απογευματινές ώρες της Τρίτης στη ΒΑ Ελλάδα και αργότερα στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Σε ότι αφορά την προοπτική του καιρού, οι Β-ΒΑ άνεμοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη θερμοκρασία και τις λοιπές συνιστώσες του καιρού, θα διατηρηθούν ως το τέλος της εβδομάδας. Πάντως, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για πρόγνωση, δεν αποκλείεται κάποια επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή (13/12) στην ανατολική Ελλάδα.


ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Μια τριαδα σημερα  για τον κουβα,    283-2     288-2     292-2     

ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ= ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ- ΒΑΣΙΛΗ

Φωτογραφίες


Το Ροβανιέμι βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Αλάσκα και πιο ψηλά από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Θα επισκεφθείτε τον Αρκτικό Κύκλο, όπου βρίσκεται το σπίτι του Αη-Βασίλη, τον οποίο θα συναντήσετε προσωπικά και θα έχετε την δυνατότητα να φωτογραφηθείτε μαζί του. Από το ταχυδρομείο του στείλτε τις ευχητήριες κάρτες σας για τα Χριστούγεννα του 2014!





ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ

Ποια είναι τα επαγγέλματα, στα οποία οι εργαζόμενοι δεν κοιμούνται αρκετές ώρες
Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του μηχανοδηγού του τρένου που εκτροχιάστηκε στην Νέα Υόρκη, η έλλειψη ύπνου ήταν η αιτία του δυστυχήματος.
Το θλιβερό είναι ότι την ίδια παραδοχή, δηλαδή ότι οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου οδηγούν σε θολή κρίση και μειωμένη αντίληψη, την κάνουν συχνά και οι πιλότοι όπως αποκαλύπτει μια έρευνα που έκανε το National Sleep Foundation (Κι όμως υπάρχει και είναι ίδρυμα στην Αμερική...).
Και δεν είναι οι μόνοι. Πολλοί επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους, δεν κοιμούνται τις απαραίτητες 8 ώρες καθημερινά ώστε να αποδίδουν όπως και όσο πρέπει στην εργασία τους.
Και το να κάνεις λάθος σε έναν αριθμό έχει την σημασία του όμως όπως είδαμε και στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, η κόπωση μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, όταν η δουλειά του ...ξενύχτη έχει τέτοιες παραμέτρους όπως το να είναι κανείς υπεύθυνος για δεκάδες ή εκατοντάδες επιβάτες.
Με βάση την έρευνα αυτή οι εργαζόμενοι που πρωτεύουν στην αϋπνία είναι:
1) Οι νοσοκόμες που εργάζονται σε σπίτι
2) Οι δικηγόροι (εννοείται στην Αμερική....)
3) Οι αστυνομικοί
4) Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό
5) Οι οικονομολόγοι (πάλι για την Αμερική μιλάμε)
6) Οι κοινωνικοί λειτουργοί
7) Οι εργαζόμενοι σε τμήματα υποστήριξης ηλεκτρονικών υπολογιστών
8) Οι χρηματιστές
9) Οι Εργάτες
10) Οι Γραμματείς
11)  Οι δάσκαλοι
12) Οι πιλότοι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


1660. Στο Λονδίνο μια γυναίκα (είτε η Μάργκαρετ Χιούς είτε η Αν Μάρσαλ) εμφανίζεται για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή της Αγγλίας. Υποδύεται τη Δυσδαιμόνα στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ.
1869. Α΄ Σύνοδος του Βατικανού. Καθιερώνεται το Αλάθητο του Πάπα, όταν μιλά από καθέδρας (ex cathedra). Μερίδα του κλήρου υπό τον καρδινάλιο Γκίλιγκαν αρνείται το νέο δόγμα, που επεξεργάστηκε ο Πίος Θ΄. Δημιουργείται το σχίσμα των Παλαιοκαθολικών.
1940. Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Στο Αργυρόκαστρο εισέρχεται η IV Μεραρχία του ελληνικού στρατού.
1941. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ιαπωνία εισβάλλει ταυτόχρονα σε Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ. Φιλιππίνες, Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημ. Ινδονησία).
1966. Κοντά στη νησίδα Φαλκονέρα, στο Μυρτώο Πέλαγος, βυθίζεται το οχηματαγωγό «Ηράκλειον». Παρασύρει στο θάνατο 217 από τους επιβαίνοντες. Μια νταλίκα δεν είχε δεθεί καλά. Έπεσε στη μπουκαπόρτα και την έσπασε. Το πλοίο καταποντίστηκε σε 10 λεπτά της ώρας. Είναι το μεγαλύτερο ελληνικό ναυάγιο σε καιρό ειρήνης.
1969. Αεροπλάνο DC – 3 της «Ολυμπιακής», προερχόμενο από τα Χανιά, συντρίβεται στην Κερατέα. Νεκροί είναι και οι 90 επιβαίνοντες.
1971. Στον «Ευαγγελισμό» ο καρδιοχειρούργος Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση μπαϊπάς στην Ελλάδα.
1974. Στην Ελλάδα διεξάγεται το δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Επικρατεί με 69,2% η Προεδρευομένη Δημοκρατία
1980. Στο Μανχάταν δολοφονείται ο 40χρονος Τζον Λένον, που μεσουράνησε με το συγκρότημα των Beatles.