Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΗ. ΚΕΦ 3

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ .                                                                                             ΣΑΡΩΜΑΤΑΔΕΣ                                                                                                                                                                Με μια αστοφιά ή θυμάρι και ένα στειλιάρι με φούρκα από πλατάνα ή καστανιά ήταν φτιαγμένες οι παλιές σκούπες, τα σαρώματα. Ακόμα και σήμερα αρκετοί που έχουν ζώα και χρειάζονται γερές σκούπες που να αντέχουν τα ίδια σαρώματα χρησιμοποιούν.
Τα σαρώματα πολλοί τα έφτιαχναν μόνοι τους, άλλοι πάλι τα αγόραζαν. Έφτιαχναν το στειλιάρι το οποίο έπρεπε να καταλήγει σε φούρκα. Έκοβαν την αστοφιά ή το θυμάρι, τα οποία τα πλάκωναν με πέτρες για να γίνουν «πλακαρά» και τα έδεναν σε φούρκα. Τα έκοβαν γύρω γύρω για να τα περιποιηθούν και να τα κάνουν ωραία. Ένα τέτοιο σάρωμα πουλιόταν 1,5 δρχ ή δυο ζευγάρια αυγά. Σαρωματάδες στη Στενή ήταν ο Χρήστος Βλάχος (Γενάδιος) , ο Δημήτρης Κυράνας (Αναμήτρος) και ο Χαρίλαος Νάτσης ο οποίος ήταν και στειλιαράς. Διαφήμιζε τα προϊόντα του με ιδιαίτερο τρόπο φωνάζοντας «έχου κι στλιάρια για τα στλιάρια», εννοώντας προφανώς τους πελάτες του που ήταν ανίκανοι να φτιάξουν μόνοι τους τα προϊόντα που έφτιαχνε. Στο Θεολόγο σαρώματα έφτιαχνε ο Βαγγέλης Νικ.Καρλατήρας. Στους Βούνους ο Σωτήρης Αρματολός.

Ο ΚΑΙΡΟΣ 14/1/2014

ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

                                                Οι καθηγητές στο Βέλγιο χρησιμοποιούν ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, το οποίο έχει κάμερα και καταγράφει κάθε κίνηση των μαθητών…                                                                                                                                                                

ΤΟ TRAILER ΤΗΣ 4ης ΣΕΖΟΝ ΤΟΥ GAME OF THRONES

Σε τρείς μήνες η πρεμιέρα

Ο ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΕΧΕ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Ο Καλάσνικοφ είχε τύψεις για το διάσημο όπλο του

Ο πατέρας του θρυλικού σοβιετικού τουφεκιού εφόδου AK-47 Μιχαήλ Καλάσνικοφ αναρωτήθηκε πριν από το θάνατό του, το Δεκέμβριο σε ηλικία 94 ετών, για τις συνέπειες της επινόησής του και είχε κάνει άνοιγμα προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, έγινε σήμερα γνωστό.

Ο Καλάσνικοφ είχε τύψεις για το διάσημο όπλο του
«Ο πόνος μου είναι αφόρητος (...): αν το τουφέκι μου αφαίρεσε τη ζωή ανθρώπων, εγώ ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, γιός μιας αγρότισσας, χριστιανός ορθόδοξος, είμαι υπεύθυνος για το θάνατο αυτών των ανθρώπων έστω κι αν ήταν εχθροί;», αναρωτιόταν σε επιστολή που φέρει ημερομηνία 7 Απριλίου και την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Ιζβέστια».
«Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ έγραψε πράγματι μια επιστολή προς τον Πατριάρχη Κύριλλο (τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) στην οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τις συνέπειες από τη χρήση του όπλου του», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του πατριάρχη, ο Αλεξάντρ Βολκόφ.
«Ο πατριάρχης του απάντησε με μια ιδιωτική επιστολή», πρόσθεσε χωρίς περαιτέρω σχόλια.
«Επινόησε το όπλο του για να υπερασπιστεί την πατρίδα του και όχι για να το χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες από την Σαουδική Αραβία», επισήμανε ο Βολκόφ, τον οποίο επικαλείται η Ιζβέστια.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το τουφέκι εφόδου καλάσνικοφ, το οποίο επινοήθηκε το 1947, παρήχθη σε 100 εκατομμύρια αντίτυπα σ' ολόκληρο τον κόσμο.
Το όπλο αυτό, αξιόπιστο και φθηνό στην κατασκευή του, έγινε το σύμβολο του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία και υπάρχει σε πολλές σημαίες, μεταξύ των οποιών σ' εκείνες της Μοζαμβίκης και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1919 σε ένα χωριό της Σιβηρίας, ενταφιάσθηκε με τιμές κοντά στη Μόσχα, σ' ένα μνημείο αφιερωμένο στις μεγαλύτερες στρατιωτικές δόξες της χώρας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13/1/2014


533 Πεθαίνει ο επίσκοπος της Ρενς Ρεμίγιος, απόστολος των Φράγκων. Τα Χριστούγεννα του 498 βάφτισε τον βασιλιά Χλωδοβίκο (Κλόβις) μαζί με 3.000 αξιωματούχους. Τα άλλα εκχριστιανισμένα γερμανικά φύλα ακολουθούν τον Αρειανισμό.
1822 Ελληνική Επανάσταση. Η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει το γαλάζιο και το λευκό ως χρώματα που θα φέρει η εθνική σημαία. Η εικαστική της έκφραση θα προσδιοριστεί αργότερα.
1898 Στην εφημερίδα «Ορόρ» του Παρισιού δημοσιεύεται η ανοιχτή επιστολή του Εμίλ Ζολά με τον τίτλο «Κατηγορώ». Καταγγέλλει τη σκευωρία εναντίον του Αλφρεντ Ντρέιφους.
1908 Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός συγκροτείται συλλαλητήριο των Κρητικών της Αθήνας και του Πειραιά. Διαμαρτύρονται για την έκφραση εισαγγελέα ο οποίος χαρακτήρισε τους Κρήτες «άγριους, εθισμένους εις τα κακουργήματα, όργανα των διαφόρων κομμάτων».
1939 Πύρινη λαίλαπα κάνει στάχτη 4.942.000 στρέμματα στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Ολόκληρες πόλεις καταστρέφονται. Τραγικό θάνατο βρίσκουν 70 άνθρωποι. Είναι η χειρότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της ανθρωπότητας.
1962 Η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας εκλέγει Αρχιεπίσκοπο τον Ιάκωβο Βαβανάτσο. Ακολουθεί θύελλα που θα τον οδηγήσει σε παραίτηση. Παραεκκλησιαστικές ομάδες αμφισβητούσαν την ηθική του υπόσταση.
1997 Στην Αθήνα η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως το Λύκειο του Αριστοτέλη.
2012 Το κρουαζιερόπλοιο «Κόστα Κονκόρντια» βυθίζεται ανοικτά των ακτών της Ιταλίας. Χάνουν τη ζωή τους 31 από τους επιβαίνοντες.