Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ


Ένας ακόμη πονοκέφαλος προστίθεται στα νοικοκυριά, καθώς εν μέσω φοροκαταιγίδας, καλούνται να καλύψουν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 και μάλιστα με τις υψηλότερες χρεώσεις, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Γεγονός είναι ότι η διαφορετικότητα των κριτηρίων (κυβικά, εκπομπές ρύπων, είδος καυσίμου, παλαιότητα, βάρος) που χρησιμοποιεί το κάθε κράτος για να υπολογίσει τα τέλη κυκλοφορίας, καθιστά αδύνατη την συνολική σύγκρισή τους ανά εθνική οικονομία, παρά μόνο ενδεικτικά.
Τα παραδείγματα που επικαλείται καθηγητής του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης, αποτυπώνουν σαφέστατα την... ελληνική ακρίβεια, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν μεταξύ των φθηνότερων χωρών τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αγγλία και τη Γερμανία.
H σύγκριση του φόρου -για τα αυτοκίνητα των παραδειγμάτων, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ως εξής:
    Για το μικρό Fiat των 875 κυβικών, ο Γερμανός πληρώνει 17 ευρώ, ο Ούγγρος 30 ευρώ, ο Ρουμάνος 29 ευρώ, ενώ στην Σουηδία και την Βρετανία ο φόρος είναι μηδενικός.
    Για το Audi A1, των 240 ευρώ στην Ελλάδα, τα τέλη κυκλοφορίας στην Αγγλία είναι 131 ευρώ, στην Ισπανία 64, και στην Λιθουανία μηδενικός.
    Για το Ford Fiesta, ο φόρος στην Τσεχία είναι μηδενικός, στην Ουγγαρία 30 ευρώ και στη Ρουμανία 34 ευρώ.
    Για το Audi A6, η ετήσια επιβάρυνση για την κυκλοφορία είναι στην Γαλλία 160 ευρώ, στην Ιταλία 503 ευρώ, στην Ρουμανία 55 και στην Βρετανία μηδενικός. 

ΟΙ ΜΠΑΛΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΑΠΟ ΤΟ 1930 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ουρουγουάη 1930
Από το 1930 και το πρώτο Μουντιάλ που διοργανώθηκε στην Ουρουγουάη η εξέλιξη της στρογγυλής θεάς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η μπάλα που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1934 ήταν από δέρμα και ραμμένη σε διάφορα σημεία, θυμίζοντας πολύ αυτήν τη σημερινά μπάλα του βόλεϊ.
Χαρακτηριστική ήταν και η «Telstar» που χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας το 1974. Η Γερμανία κατέκτησε με αυτήν την μπάλα το Παγκόσμιο Κύπελλο και μοιάζει με αυτήν του Μεξικού.
Στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό πρωταγωνίστησε η «Azteca», η οποία ήταν φτιαγμένη από δέρμα, αλλά και συνθετικό υλικό.
Η «Etrusco» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας το 1990 ήταν η πρώτη μπάλα στην ιστορία που είχε κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από συνθετικό υλικό.
Η «Questra» του Μουντιάλ των ΗΠΑ ήταν κατασκευασμένη σε ειδικά εργαστήρια, περιείχε πολυουρεθάνη και ήταν τυλιγμένη από ένα στρώμα αφρού πολυστερίνης, υλικό που εμφανίστηκε πρώτη φορά σε μπάλα αυτής της διοργάνωσης.
Η «Tricolore» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 που διεξήχθει στη Γαλλία ήταν η πρώτη μπάλα που δεν ήταν ασπρόμαυρη, αλλά έφερε ρίγες με τα χρώματα της διοργανώτριας χώρας.
Η «Fevernova» του Μουντιάλ της Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002 ήταν υψηλής τεχνολογία, ιδανική για κεφαλιές.
Ιταλία 1934
Ιταλία 1934
Παρά το γεγονός ότι η «Jo'bulani», στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική είχε 8 θερμικά κομμάτια στην επιφάνειά της. Ομως πολλοί ήταν οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι τερματοφύλακες που είχαν διαμαρτυρηθεί για αυτή, λόγω της τροχιάς που έπαιρνε στον αέρα, καταλήγοντας να είναι ναι μεν εντυπωσιακή, αλλά η λιγότερο δημοφιλής...
Οσο για την «Brazuca» του ερχόμενου Μουντιάλ η καινοτομία των έξι συμμετρικών πάνελ της μπάλας, καθώς και η διαφορετική δομή της επιφάνειάς της, της προσφέρουν βελτιωμένη υφή, πρόσφυση, σταθερότητα και αεροδυναμική στο γήπεδο               Η «Brazuca» επίσημη μπάλα του Μουντιάλ  2014
  • Γαλλία 1938
  • Βραζιλία 1950
  • Ελβετία 1954
  • Σουηδία 1958
  • Χιλή 1962
  • Αγγλία 1966
  • Μεξικό 1970
  • Δυτ.Γερμανία 1974
  • Αργεντινή 1978
  • Ισπανία 1982
  • Μεξικό 1986
  • Ιταλία 1990
  • ΗΠΑ 1994
  • Γαλλία 1998
  • Νότια Κορέα/Ιαπωνία 2002
  • Γερμανία 2006
  • Νότια Αφρική 2010
  • Βραζιλία 2014

Διαφημιση για την εταιρια stoiximan

  Η διαφημιση τα σπαει

Χριστουγεννιατικο δεντρο η αληθινη προελευση εναι ελληνικη

Η ιδέα για το στολισμό ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα δεν είναι ξενόφερτη, όπως θεωρούν πολλοί. Στην αρχαία Ελλάδα παρόμοιο έθιμο υπήρχε, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.
Η Ειρεσιώνη (είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ., εκτός του μήλου και του αχλαδιού).

Ο στολισμός δέντρων στην ελληνική αρχαιότητα αποτελούσε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας κατά το επόμενο και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).
Το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου, παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν, περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας κάλαντα από σπίτι σε σπίτι,
παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή τη νοικοκυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν.
Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.
Πρόγονος λοιπόν, του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η Ειρεσιώνη , μέσω της οποίας μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς από τους Έλληνες ταξιδευτές, οι οποίοι ελλείψει ελαιοδένδρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που ευδοκιμούσαν σε κάθε τόπο.
Το Βυζαντινό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο
To Χριστουγεννιάτικο δένδρο και μάλιστα ως μετεξέλιξη της αρχαίας Ελληνικής «Ειρεσιώνης», όχι μόνο δεν απαγορευόταν στο Βυζάντιο αλλά αντιθέτως κατά την εορτή των Χριστουγέννων
«…κατά διαταγήν του επάρχου της (κάθε) πόλεως, ου μόνον καθαρισμός των οδών εγένετο, αλλά και στολισμός διαφόρων κατά διαστήματα στηνομένων στύλων με δενδρολίβανα, κλάδους μύρτου και άνθη εποχής»
(Φαίδωνος Κουκουλέ, Τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» τ. στ΄, σελ. 152).
Η Κωνσταντινούπουλη των βυζαντινών χρόνων ήταν το μεγαλύτερο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της εποχής.
Είναι γνωστό ότι για πολλούς αιώνες φιλοξενούσε εμπόρους από κάθε έθνος και γωνιά της Ευρώπης αλλά και της Ασίας, καθώς και πολλούς ξένους μισθοφόρους: ήταν ενα πραγματικό κοσμοπολίτικο κέντρο όπου όλοι οι ξένοι έρχονταν για να διδαχθούν πολιτισμό.
Είναι πολύ πιθανόν, μαζί με όλα τα άλλα πολιτιστικά στοιχεία που οι ξένοι διδάχθηκαν και πήραν από την Κωνσταντινούπολη, να υιοθέτησαν και το έθιμο του στολισμού δέντρων κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Πάντως η ανάμνηση του βυζαντινού Χριστουγεννιάτικου στολισμού με στηνόμενους στύλους με δενδρολίβανα επιβίωσε στα Πρωτοχρονιάτικα κάλανδα: «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ψηλή μου ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΙΑ…».
Στη βόρεια Ευρώπη και στις Σκανδιναυικές χώρες δεν υπάρχουν αυτοφυή δενδρολίβανα, αλλά τα κλαδιά του έλατου που μοιάζουν πολύ με εκείνα του δενδρολίβανου θα αποτέλεσαν, προφανώς, το πιο πρόσφορο υποκατάστατό του, που διαδόθηκε ευρέως στη Δύση και παρέμεινε μέχρι τις ημέρες μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φάτνη η οποία τοποθετείται στην βάση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου αποτελεί επίσης ελληνικό έθιμο από την εποχή του Βυζαντίου
«Οι Βυζαντινοί κατά την ημέραν των Χριστουγέννων…εσχημάτιζον σπήλαιον και εν αυτώ ετοποθέτουν στρωμνήν εφ’ ής ετοποθέτουν παίδα, τον Ιησούν παριστάνοντα…» (Φαίδωνος Κουκουλέ, Τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» τ. στ΄, σελ. 151).
Ομοίως και τα κάλανδα «…Οι Βυζαντινόπαιδες, περιερχόμενοι τας οικίας, από βαθείας πρωίας μέχρι δείλης οψίας, μετά αυλών και συρίγγων έλεγον τα κάλανδα…» (Φαίδωνος Κουκουλέ, Τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» τ. στ΄, σελ. 152).
Περί των καλανδιστών κατά τα Χριστούγεννα κατά τον ΙΒ΄ αι. μαρτυρεί και ο Ι. Τζέτζης γράφων: «…Και όσοι κατ’ αρχίμηνον την Ιανουαρίου και τη Χριστού γεννήσει δε και Φώτων ημέρα, οπόσοι περιτρέχουσι τας θύρας προσαιτούντες μετά ωδών και επωδών και λόγους εγκωμίων…».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΨΗΛΟΣ


Kάποτε προαλειφόταν για διάδοχος του Κώστα Καραμανλή στο κόμμα. Ποιος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του 2004 της ΝΔ δεν θυμάται τις συνάξεις στο JK του Κολωνακίου, εκεί στο πατάρι, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα όπου ετοιμαζόταν η προέλαση προς την ηγεσία του κόμματος.
Καλός ρήτορας, έξυπνος άνθρωπος, μεγάλη οικονομική επιφάνεια, παλιός οννεδότης, αλλά από "μεγαλοαστικό τζάκι" με άριστες σχέσεις με αυτό  το τραπεζικό κατεστημένο ειδικά ενός ομίλου ιδιαίτερα φιλικού προς το κόμμα.
Κι έπειτα ήρθε το Βατοπαίδι. Και άρχισε το ξήλωμα και η πολιτική περιθωριοποίηση.
Ένα παραλίγο διαζύγιο, οι ίδιοι οι πρώτη συνάδελφοί του να τον παραπέμπουν για το σκάνδαλο που κανείς δεν κατάλαβε τελικά, ως προς τι ακριβώς ήταν σκανδαλο, εν πάση περιπτώσει ο Γιώργος Βουλγαράκης - γιατί περί αυτού πρόκειται - τελικά κατάντησε να κυκλοφορεί μεταμφιεσμένος.
Δεν είναι ο μόνος. Το ίδιο ισχύει και για τον Μ.Λιάπη, ενώ το ίδιο έχει ακουστεί και για άλλα πρώτην στελέχη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Καραμανλή.
Πάντως, η μεταμφίεση μας αρέσει και αποδίδει. Όσους ρωτήσαμε κανείς δεν κατάλαβε ότι είναι ο Γ.Βουλγαράκης. Καλύτερη λύση από την πλαστική εγχείρηση...

Μικρά Αγγλία

Μικρά Αγγλία


Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Text Size
<ARTICLE TITLE/> N/A/10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Παντελής Βούλγαρης
  • ΣΕΝΑΡΙΟ: Ιωάννα Καρυστιάνη
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ:
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ
Ένα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άνδρας, δύο αδελφές.
Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται.
Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικο Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωρισμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον.
Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Άθελά της ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της. Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ




Απο εχθες το βραδυ χιονιζει στα ορεινα της Στενης χωρις βεβαια να υπαρχουν ιδιαιτερα προβληματα.Το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου σημερα στην περιοχη της Στενης ειναι η δυνατοι ανεμοι και το χιονονερο κατα διαστηματα με την θερμακρασια στους 3 με 4 βαθμους

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ 32 ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ξεπέρασε τα 2,1 εκατ. πωλήσεις το Playstation4

Ξεπέρασαν ήδη τα 2,1 εκατομμύρια οι πωλήσεις του Playstation4, της νέας κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών που υπογράφει η Sony, από τον Νοέμβριο, που το προϊόν αυτό διατίθεται στην αγορά της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ξεπέρασε τα 2,1 εκατ. πωλήσεις το Playstation4
Το PS4, το οποίο η Sony χαρακτηρίζει πλατφόρμα πολυμεσικού περιεχόμενου, πωλείται σήμερα σε 32 χώρες στον κόσμο, όχι όμως στην Ιαπωνία, όπου η πώλησή του θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014.«Το PS4 κατέγραψε μια ιστορική εκτίναξη στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Αυτή η δυναμική συνεχίζεται αδιάκοπα στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Λατινική Αμερική", δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθυντής της Sony Computer Entertainment Άντριου Χάουζ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Sony, η παραγωγή του PS4 συνεχίζεται και η εταιρία κάνει τα πάντα ώστε οι υποψήφιοι αγοραστές να μπορούν να αποκτήσουν το νέο προϊόν την καθοριστική περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με τη Sony, η επιτυχία εξηγείται από την έκταση της βιβλιοθήκης λογισμικού και από το ευρύ φάσμα λειτουργιών αυτής της κονσόλας που εκμεταλλεύεται για παράδειγμα τις ιδιότητες επικοινωνίας και παρέχει πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η Sony είχε δηλώσει ότι ελπίζει να πουλήσει πέντε εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως έως τα τέλη Μαρτίου του 2014, ένας στόχος που μοιάζει πιθανός, όσο αυξάνεται ο αριθμός των χωρών στις αγορές των οποίων θα διατίθεται.
Ο γίγαντας των ηλεκτρονικών αναγκάστηκε να μεταθέσει τη διάθεση του νέου προϊόντος στην ιαπωνική αγορά στα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου λόγω των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη παιχνιδιών ειδικά σχεδιασμένων για το ιαπωνικό κοινό, που έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις.

ΔΙΕΘΝΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ «ΧΑΜΠΛ»

Ανακαλύφθηκαν ίχνη νερού σε πέντε εξωπλανήτες

Νερό στις ατμόσφαιρες άλλων πέντε πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος ανίχνευσε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» της NASA. Το νερό θεωρείται πλέον κοινό στοιχείο στις εξωπλανητικές ατμόσφαιρες, καθώς έχει ήδη εντοπιστεί και σε άλλους μακρινούς κόσμους. Είναι όμως τώρα η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και να συγκρίνουν το χημικό «προφίλ» του νερού παράλληλα σε πολλούς πλανήτες και όχι μόνο σε έναν.

Ανακαλύφθηκαν ίχνη νερού σε πέντε εξωπλανήτες
Όμως και οι πέντε μεγάλοι εξωπλανήτες, με μέγεθος περίπου όσο ο Δίας, δεν φαίνονται φιλόξενοι για ζωή, αφού είναι καυτοί από πλευράς θερμοκρασίας λόγω της μεγάλης εγγύτητας στο μητρικό άστρο τους. Πάντως ο εντοπισμός ιχνών νερού σε όλο και περισσότερους μακρινούς κόσμους αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου για την εύρεση κάποια στιγμή ενός πλανήτη πραγματικά κατάλληλου για ζωή - τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στη Γη.
Η νέα ανακάλυψη έγινε από δύο ερευνητικές ομάδες, με επικεφαλής αντίστοιχα τον Άβι Μαντέλ του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA και τον Ντρέικ Ντέμινγκ του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", σύμφωνα με το Space.com.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια από τις κάμερες του «Χαμπλ» για να αναλύσουν το αστρικό φως που περνά μέσα από τις ατμόσφαιρες των πέντε «καυτών Διών». Τα πιο έντονα ίχνη νερού εντοπίστηκαν στους πλανήτες WASP-17b και HD209458b. Πιο αχνά ήσαν τα ίχνη του νερού στους εξωπλανήτες WASP-12b, WASP-19b και XO-1b.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι παρατηρήσεις έγιναν σε υπέρυθρα μήκη κύματος. Οι επιστήμονες μπορούν να τεκμαίρουν ποιά χημικά αέρια είναι παρόντα σε μια ατμόσφαιρα εξωπλανήτη, την οποία διαπερνά το φως του μητρικού άστρου, βλέποντας ποιά μήκη κύματος του αστρικού φωτός φθάνουν κανονικά μέχρι τη Γη και ποιά έχουν εν μέρει ήδη απορροφηθεί από την εν λόγω ατμόσφαιρα.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως βλέπουμε την «υπογραφή» του νερού σε πολλούς πλανήτες. Η εργασία μας ανοίγει πραγματικά το δρόμο για να γίνει σύγκριση πόσο πολύ νερό υπάρχει στις ατμόσφαιρες διαφορετικών ειδών εξωπλανητών, για παράδειγμα στους πιο καυτούς σε σχέση με τους πιο κρύους», δήλωσε ο Άβι Μαντέλ.
«Είναι φοβερά δύσκολο να μελετήσει κανείς την ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη. Όμως κατορθώσαμε να πάρουμε ένα πολύ καθαρό (χημικό) σήμα και αυτό είναι νερό», πρόσθεσε ο Ντρέικ Ντέμινγκ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


963 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οθων Α' εκθρονίζει τον Πάπα Ιωάννη ΙΒ', τελευταίο ποντίφικα της Πορνοκρατίας (904 - 963). Είναι η περίοδος που η Αγία Εδρα εξουσιάζεται με ερωτικές μεθοδεύσεις από τη σύζυγο και τις θυγατέρες του Θεοφύλακτου, κόμη του Τούσκουλου.
1373 Οι Γενουάτες καταλαμβάνουν τη Λευκωσία.
1534 Ο Οθωμανός σουλτάνος Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Βαγδάτη.
1642 Στο Φανάρι Καρδίτσας οι Τούρκοι ανασκολοπίζουν τον μητροπολίτη Σεραφείμ. Ηταν από τους επικεφαλής στην επανάσταση του Διονυσίου του Σκυλόσοφου.
1829 Στην Ινδία ο Βρετανός κυβερνήτης Γουίλιαμ Μπάντινκ ορίζει πως όποιος ενθαρρύνει χήρα Ινδού να καεί μαζί με τη σορό στην κηδεία θα τιμωρείται ως δολοφόνος.
1913 Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Η Βόρεια Ηπειρος αποδίδεται στην Αλβανία. Οι Μεγάλες Δυνάμεις προειδοποιούν την Αθήνα ότι αν αντιδράσει, θα χάσει τα νησιά του Αιγαίου.
1918 Η γαλλική κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις για να αντιμετωπίσει τον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό.
1944 Δεκεμβριανά. Ο Βρετανός στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπι κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει το ΕΑΜ.
1991 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέτει τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: Αλλαγή ονομασίας, εγκατάλειψη εδαφικών διεκδικήσεων και αποκήρυξη των περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
1992 Εμφύλιος στη Σομαλία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποφασίζει την αποστολή 28.000 στρατιωτών.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τεταρτη 4/12/2013
Σημερα Τεταρτη το κρύο θα είναι αισθητό κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα και τα φαινόμενα (βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις) από το απόγευμα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και ως αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν.Την Πέμπτη (5/12) οι βροχές θα σταματήσουν παντού, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Σημειώνεται, πάντως, ότι τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για παγετό