Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


963 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οθων Α' εκθρονίζει τον Πάπα Ιωάννη ΙΒ', τελευταίο ποντίφικα της Πορνοκρατίας (904 - 963). Είναι η περίοδος που η Αγία Εδρα εξουσιάζεται με ερωτικές μεθοδεύσεις από τη σύζυγο και τις θυγατέρες του Θεοφύλακτου, κόμη του Τούσκουλου.
1373 Οι Γενουάτες καταλαμβάνουν τη Λευκωσία.
1534 Ο Οθωμανός σουλτάνος Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Βαγδάτη.
1642 Στο Φανάρι Καρδίτσας οι Τούρκοι ανασκολοπίζουν τον μητροπολίτη Σεραφείμ. Ηταν από τους επικεφαλής στην επανάσταση του Διονυσίου του Σκυλόσοφου.
1829 Στην Ινδία ο Βρετανός κυβερνήτης Γουίλιαμ Μπάντινκ ορίζει πως όποιος ενθαρρύνει χήρα Ινδού να καεί μαζί με τη σορό στην κηδεία θα τιμωρείται ως δολοφόνος.
1913 Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Η Βόρεια Ηπειρος αποδίδεται στην Αλβανία. Οι Μεγάλες Δυνάμεις προειδοποιούν την Αθήνα ότι αν αντιδράσει, θα χάσει τα νησιά του Αιγαίου.
1918 Η γαλλική κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις για να αντιμετωπίσει τον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό.
1944 Δεκεμβριανά. Ο Βρετανός στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπι κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει το ΕΑΜ.
1991 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέτει τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: Αλλαγή ονομασίας, εγκατάλειψη εδαφικών διεκδικήσεων και αποκήρυξη των περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
1992 Εμφύλιος στη Σομαλία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποφασίζει την αποστολή 28.000 στρατιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου