Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΡΦΥ

Η Δίρφυς (γεν.: της Δίρφυος), κοινώς Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας με υψόμετρο της μεγαλύτερης κορυφής, καλούμενη Δέλφι (το), 1.743 μέτρα. Εξαιρώντας τα βουνά της Κρήτης είναι το ψηλότερο βουνό της νησιωτικης Ελλαδας. Έχει έντονο ανάγλυφο και είναι αρκετά απότομη, κυρίως στην ανατολική της πλευρά προέκταση της οποίας είναι η Οχθονιά. Η δυτική της πλευρά παρουσιάζει κωνικό σχήμα. Η Δίρφη παρουσιάζει επίσης έντονες χιονοπτώσεις από τις πρώτες κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα.
Η χλωριδα και η πανιδα της Δίρφης είναι αρκετά πλούσια και σε μεγάλα υψόμετρα απαντώνται σπουδαία ελατοδαση ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα απαντώνται καστανιες,δρυς,πλατανια, πευκα και διάφορα φυλλοβόλα.
Στην αρχαιοτητα επί της κορυφής της φέρονταν αρχαίο ιερό της Διρφύας Ήρας. Σημαντικότερα χωριά της Δίρφης είναι η Στενή Δίρφυος, που αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου Διρφύων, που βρίσκεται στη δυτική παρυφή του όρους, και οι Στρόπωνες Εύβοιας που βρίσκονται στην ανατολική πλαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου