Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 /12/ 2013


1804 Στην Παναγία των Παρισίων, ο Ναπολέων τοποθετεί ο ίδιος στο κεφάλι του το αυτοκρατορικό στέμμα. Ο Πάπας Πίος Ζ΄ υποχρεώνεται απλώς να παρακολουθήσει την τελετή.
1805 Ναπολεόντειοι Πόλεμοι. Στο Αούστερλιτς, βόρεια της Βιέννης, ο Ναπολέων νικά τον ρωσοαυστριακό στρατό.
1852 Ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης γίνεται αυτοκράτορας της Γαλλίας, μιμούμενος τον Μεγάλο Ναπολέοντα. Ο Μαρξ θα σχολιάσει: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».
1875 Σιμωνιακά. Η Βουλή παραπέμπει σε δίκη τους υπουργούς Ιωάννη Βαλασόπουλο και Βασίλειο Νικολόπουλο. Μαζί με τους μητροπολίτες Κεφαλληνίας, Πατρών και Ηλείας κατηγορούνται για σιμωνία. Χρηματίστηκαν από τους τελευταίους για να τοποθετηθούν σε πλουσιότερες επισκοπές.
1899 Πόλεμος ΗΠΑ - Φιλιππίνων. Διεξάγεται η μάχη στο Πέρασμα του Τραντ, που θα ονομαστεί «Θερμοπύλες των Φιλιππίνων».
1930 Μεγάλη ύφεση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπετ Χούβερ ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για ένα πρόγραμμα 150 εκατ. δολαρίων που θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της οικονομίας.
1956 Κουβανική Επανάσταση. Το πλοίο «Γκράνμα» φτάνει στις ακτές του Οριέντε της Κούβας μεταφέροντας τον Φιντέλ Κάστρο, τον Τσε Γκεβάρα και άλλους 80 αντάρτες. Η απόβαση σημαίνει την έναρξη της επανάστασης.
1944 Στη Θεσσαλονίκη γεννιέται ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος.
2001 Στο Χιούστον των ΗΠΑ, η ενεργειακή εταιρεία Enron δηλώνει χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου