Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


1660. Στο Λονδίνο μια γυναίκα (είτε η Μάργκαρετ Χιούς είτε η Αν Μάρσαλ) εμφανίζεται για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή της Αγγλίας. Υποδύεται τη Δυσδαιμόνα στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ.
1869. Α΄ Σύνοδος του Βατικανού. Καθιερώνεται το Αλάθητο του Πάπα, όταν μιλά από καθέδρας (ex cathedra). Μερίδα του κλήρου υπό τον καρδινάλιο Γκίλιγκαν αρνείται το νέο δόγμα, που επεξεργάστηκε ο Πίος Θ΄. Δημιουργείται το σχίσμα των Παλαιοκαθολικών.
1940. Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Στο Αργυρόκαστρο εισέρχεται η IV Μεραρχία του ελληνικού στρατού.
1941. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ιαπωνία εισβάλλει ταυτόχρονα σε Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ. Φιλιππίνες, Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημ. Ινδονησία).
1966. Κοντά στη νησίδα Φαλκονέρα, στο Μυρτώο Πέλαγος, βυθίζεται το οχηματαγωγό «Ηράκλειον». Παρασύρει στο θάνατο 217 από τους επιβαίνοντες. Μια νταλίκα δεν είχε δεθεί καλά. Έπεσε στη μπουκαπόρτα και την έσπασε. Το πλοίο καταποντίστηκε σε 10 λεπτά της ώρας. Είναι το μεγαλύτερο ελληνικό ναυάγιο σε καιρό ειρήνης.
1969. Αεροπλάνο DC – 3 της «Ολυμπιακής», προερχόμενο από τα Χανιά, συντρίβεται στην Κερατέα. Νεκροί είναι και οι 90 επιβαίνοντες.
1971. Στον «Ευαγγελισμό» ο καρδιοχειρούργος Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση μπαϊπάς στην Ελλάδα.
1974. Στην Ελλάδα διεξάγεται το δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Επικρατεί με 69,2% η Προεδρευομένη Δημοκρατία
1980. Στο Μανχάταν δολοφονείται ο 40χρονος Τζον Λένον, που μεσουράνησε με το συγκρότημα των Beatles.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου