Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΥΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας – Μείον 93,2° C στο πιο κρύο μέρος της Γης

Η ανατολική Ανταρκτική έσπασε κάθε ρεκόρ ως το πιο κρύο μέρος στον πλανήτη με θερμοκρασία-93,2 βαθμών Κελσίου.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο από επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Ted Scambosτου Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, στην περιοχή κάνει τόσο κρύο που ακόμα και η αναπνοή είναι επώδυνη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ της ανατολικής Ανταρκτικής είναι 50 βαθμούςχαμηλότερες από την Αλάσκα και τη Σιβηρία.
Βάσει δορυφορικών στοιχείων της NASA, το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου του 2010 σε θύλακες αέρα εγκλωβισμένου σε κορυφογραμμή της Ανατολικής Ανταρκτικής. Το παλαιότερο ρεκόρ ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου του 1983.
Όπως εξήγησε ο Δρ. Scambos, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην Ανταρκτική καταγράφονται τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες σε υψηλά υψόμετρα, όπου ο εξαιρετικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
«Ο αέρας που παγώνει κοντά στην επιφάνεια της κορυφογραμμής κυλά προς τα κάτω επειδή είναι πυκνότερος και καταλήγει μέσα σε πολύ ρηχούς τοπογραφικούς θύλακες», προσέθεσε ο επιστήμονας, διευκρινίζοντας πως μόλις εγκλωβιστεί στους θύλακες ο αέρας παγώνει ακόμα περισσότερο.
Οι ψυχροί θύλακες της Ανταρκτικής διασχίζουν μεγάλη έκταση σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στο Θόλο Α (Άργος) και στον Θόλο F (Φούτζι), όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου.
Το νέο σημείο ρεκόρ των -93,2 βαθμών καταγράφηκε σε γεωγραφικό πλάτος 81,8 μοιρών νότια και γεωγραφικό μήκος 59,3 μοιρών ανατολικά, σε υψόμετρο περίπου 3.900 μέτρων.
Η νέα χαμηλή θερμοκρασία ωστόσο δεν θα μπει στο βιβλίο Γκίνες με τα παγκόσμια ρεκόρ επειδή κατεγράφη από δορυφορικές μετρήσεις και όχι από θερμόμετρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνα στην ανατολική Ανταρκτική, όπου κατεγράφη και το ρεκόρ,  χρησιμοποιούν αναπνευστήρα που μεταφέρει τον αέρα από τα μανίκια στα ρούχα τους ώστε να θερμαίνεται για να αναπνεύσουν.
Τα νέα για  το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας χαροποίησαν τους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζουν πως ένα εξαιρετικά παγωμένο σημείο στη Γη δεν ακυρώνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου