Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Σαν σημερα


1640. Διαλύεται η Ιβηρική Ένωση. Ο Ιωάννης Δ΄ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Πορτογαλίας, που για 60 χρόνια αποτελούσε ενιαίο βασίλειο με την Ισπανία.
1824. Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στο Εκλεκτορικό Κολέγιο. Ο νέος Πρόεδρος, Τζον Άνταμς θα αναδειχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
1913. Επισημοποιείται η ένωση της Κρητικής Πολιτείας με την Ελλάδα, όπως είχε προβλεφθεί από τις συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου. Στο φρούριο Φιρκά των Χανίων, ο Κωνσταντίνος Α΄ και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος υψώνουν τη Γαλανόλευκη.
1934. Στο Λένινγκραντ (σημ. Πετρούπολη) δολοφονείται ο Σεργκέι Κίροφ, στέλεχος του ΚΚΣΕ. Δράστης είναι ο Λεονίντ Νικολάγιεφ. Η συνωμοσία αποδίδεται στους τροτσκιστές. Γίνεται αφετηρία για τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις του Στάλιν.
1944. Από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου αποσύρονται οι υπουργοί του ΕΑΜ.
1955. Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, η Ρόζα Πάρκς αρνείται να σηκωθεί από το κάθισμά της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός. Συλλαμβάνεται. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει την εκστρατεία για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
1990. Η Βρετανία ενώνεται με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω του τούνελ της Μάγχης. Άγγλοι και Γάλλοι εργάτες συναντώνται σε βάθος 40 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου