Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΓΚΑΛΟΠ

Φθίνει η δύναμη των ΗΠΑ, λέει το 53% των Αμερικανών

Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η επιρροή της χώρας τους φθίνει και ότι οι ΗΠΑ ασκούν εξουσία σε παγκόσμιο επίπεδο με λιγότερη πυγμή απ' ό,τι στο παρελθόν, ενώ και για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια θεωρούν ότι η χώρα τους πρέπει να «ασχοληθεί με τα δικά της θέματα», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Pew Research Center στις αρχές Νοεμβρίου.

Φθίνει η δύναμη των ΗΠΑ, λέει το 53% των Αμερικανών
Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παίζουν έναν λιγότερο σημαντικό και λιγότερο ισχυρό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2009 και υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2004, στη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Eσωστρέφεια
Επίσης, το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε «να ασχοληθούν με τα δικά τους θέματα και να αφήσουν τις άλλες χώρες να προσπαθήσουν να τα βγάλουν καλύτερα πέρα μόνες τους», έναντι ενός μόλις 38% που έχει αντίθετη γνώμη.
Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ εμπνέουν λιγότερο σεβασμό απ' ό,τι στο παρελθόν, ποσοστό παρόμοιο με αυτό που είχε καταγραφεί στο τέλος της δεύτερης θητείας Μπους.
Η τρέχουσα εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι αντικείμενο σφοδρής κριτικής: το 56% την αποδοκιμάζει έναντι του 34% που την υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου