Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/1/2014


1556 Ο καταστροφικότερος σεισμός της Ιστορίας πλήττει την Κίνα. Στην επαρχία Σαντζί χάνουν τη ζωή τους στα ερείπια 830.000 άνθρωποι.
1570 Στο Εδιμβούργο ο λόρδος Ιάκωβος Στέγουορντ δολοφονείται με πυροβόλο όπλο από τον Ιάκωβο Χάμιλτον, υποστηρικτή της Μαρίας της Σκοτίας. Είναι η πρώτη ανθρωποκτονία αυτής της μορφής.
1793 Δεύτερος Διαμελισμός της Πολωνίας. Ρωσία και Πρωσία προσαρτούν τα εδάφη της Πολωλιθουανικής Πολιτείας, που καταλύεται.
1825 Ελληνική Επανάσταση. Εμφύλιος Πόλεμος. Στο μοναστήριο του Προφήτη Ηλία, στην Υδρα, η κυβέρνηση Κουντουριώτη φυλακίζει τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Θεόδωρο Γρίβα, Γιώργη και Χρύσανθο Σισίνη, Σωτήρη και Γιάννη Νοταρά, μαζί και τους Δεληγιανναίους.
1916 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα αγγλογαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την ανοχύρωτη Κέρκυρα. Θα συγκεντρώσουν εκεί τα υπολείμματα του σερβικού στρατού, που έχει συντριβεί από την επίθεση Γερμανών, Αυστριακών και Βουλγάρων. Εκεί θα εγκατασταθούν ο βασιλιάς Πέτρος και η κυβέρνησή του.
1968 Επεισόδιο «Πουέμπλο». Η Βόρεια Κορέα καταλαμβάνει το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος. Είχε παραβιάσει τα χωρικά ύδατά της διενεργώντας κατασκοπεία.
1973 Πόλεμος του Βιετνάμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την επίτευξη της «έντιμης ειρήνης».
1989 Σε ηλικία 85 ετών πεθαίνει ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί. Οι δεσμοί του με το καθεστώς του Φράνκο τον έφεραν σε ρήξη με τους άλλους υπερρεαλιστές.
2007 Στα Σέρβια Κοζάνης ανακαλύπτεται σιαγόνα ρινόκερου, που έζησε πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου