Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ

Βρισκόμαστε στην "καρδιά" του χειμώνα και ο καιρός δεν συμβαδίζει με την εποχή του.
Συνεχίζονται οι ήπιες καιρικές συνθήκες ενώ η θερμοκρασία είναι 4 με 5 βαθμούς πάνω από τα μέσα κλιματικά δεδομένα της εποχής.
Αυτή η κατάσταση δείχνει σιγά-σιγά να τελειώνει προς το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως παρά τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θα υπάρχουν φαινόμενα (βροχές ή καταιγίδες) που θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με κατά περιόδους τοπικές βροχές αλλά και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό και ηλιοφάνεια.
Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε μεγάλα υψόμετρα της βόρειας βορειοδυτικής χώρας.
Το εντυπωσιακό (που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει) είναι ότι ενώ θα υπάρχουν μέχρι και χιόνια στα βουνά αυτών των περιοχών στη Κρήτη για παράδειγμα θα "απολαμβάνουν" θερμοκρασίες της τάξεως των 22 με 23 βαθμών κελσίου μέχρι την Τετάρτη!
Πάντως μην σας εκπλήσσει αυτό αφού σε μια χώρα σαν την δικιά μας υπάρχουν τεράστιες διαφορές από βορρά μέχρι νότο πολύ διαφορετικό ανάγλυφο  και "περίεργες' τοπικότητες όσον αφορά κάποιες περιοχές.
Την Πέμπτη φαίνεται να έχουμε περισσότερη ηλιοφάνεια στην χώρα (χωρίς να λείπουν πάλι κάποιες τα περιόδους πυκνότερες συννεφιές με ασθενή φαινόμενα στα δυτικά ) ενώ οι άνεμοι που θα κυριαρχήσουν γενικά τις επόμενες μέρες είναι οι δυτικοί νοτιοδυτικοί με ένταση στα 5 με 6 μποφόρ που την Παρασκευή και το Σάββατο θα γυρίσουν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία από την Τετάρτη και μετά θα σημειώσει μικρή σταδιακή πτώση και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα για την εποχή.
Με τα τελευταία στοιχεία επιδείνωση αναμένεται στο καιρό μέσα στην Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο που θα έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη την χώρα τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και αργότερα (προς την Κυριακή) και στα ημιορεινά της βόρειας χώρας ίσως και της κεντρικής..ενώ υπάρχει η τάση τα χιόνια να κατέβουν ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τις 27 του μήνα και μετά..
Οι άνεμοι θα γυρίσουν από την Κυριακή από βόρειες διευθύνσεις και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.

Τάση καιρού -Προοπτική

Όπως είπαμε βαδίζουμε στα μέσα του χειμώνα ενός πολύ ήπιου χειμώνα που ακόμα δεν μας έχει δείξει τα 'άγρια δόντια" του..
Αυτό όμως αναμένεται να γίνει από το τέλος αυτής της εβδομάδας και μετά (δηλαδή μετά τις 26 με 27 του μηνός..)
Είχαμε πει σε προηγούμενη ανάλυση ότι θα υπάρξει αλλαγή στην κυκλοφορία των αερίων μαζών και ότι η τελευταία εβδομάδα του Γενάρη προβλέπεται πολύ ενδιαφέρουσα.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να αποτυπώνουν τα παγκόσμια μοντέλα πρόβλεψης καιρού σε μέσο όρο σαν γενική τάση.
Ψυχρότερες λοιπόν αέριες μάζες δείχνουν να κατεβαίνουν προς την περιοχή μας κάνοντας τον καιρό χειμωνιάτικο με χιονοπτώσεις αρχικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και αργότερα ακόμα ίσως και σε πεδινές..
Για το αν βέβαια θα χιονίσει στα πεδινά δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (αν και σε πρώτη φάση η βόρεια και μετά η κεντρική χώρα έχουν "προτεραιότητα..)
Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο δυνατός θα είναι ο αντικυκλώνας και τι τελική θέση θα πάρει ώστε να ευνοήσει την κάθοδο ακόμα ψυχρότερων αερίων μαζών (πολικής προέλευσης).

Στα θετικά η εμφάνιση του Σιβηρικού αντικυκλώνα που τελικά κάνει την εμφάνιση του την κατάλληλη στιγμή και αν ευνοήσουν οι διατάξεις και συνδυαστεί 'αρμονικά" με τον Αζορικό (τον εμποδιστή δηλαδή στα δυτικά πλάτη και δεν αφήσουν τα συστήματα από τον ατλαντικό και "ρουφήξουν" το ψύχος) τότε ενισχύει τις πιθανότητες της κατάβασης πολικών αερίων μαζών στην χώρα μας όχι μόνο για το τέλος του Γενάρη αλλά και για τις αρχές του Φλεβάρη..
Πάντως μετά από ένα μεγάλο διάστημα σχετικά αδιάφορων καιρικών συνθηκών και ήπιων καταστάσεων το ενδιαφέρον όλων των καιρόφιλων αλλά και των απλών πολιτών σχετικά με την ενημέρωση για τον καιρό, θα αυξάνεται μέρα με την μέρα αφού ο χειμώνας είναι "πίσω"..και θα θελήσει όπως είπαμε να μας δείξει ότι δεν μας "ξέχασε" και φαίνεται ότι στην συνέχεια θα επιβληθεί όπως μόνο αυτός ξέρει..

\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου