Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12/6/2014


1798 Στο φρούριο Νεμπόισα του Βελιγραδίου, οι Τούρκοι στραγγαλίζουν τον Ρήγα Φεραίο και τους επτά συντρόφους του. Είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη. Ανακρίθηκαν στη Βιέννη και παραδόθηκαν στους Οθωμανούς.
1964 Το ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής καταδικάζει τον Νέλσον Μαντέλα σε ισόβια. Θα αποφυλακιστεί τον Φεβρουάριο του 1990. Το 1994 θα γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας.
1965 Παρουσιάζεται η θεωρία του Μπινγκ Μπανγκ για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος. Κατά τη στιγμή μηδέν όλη η ύλη ήταν συμπυκνωμένη σ΄ ένα σημείο. Ακολούθησε μια εκρηκτική διαστολή, ο λεγόμενος πληθωρισμός, που επέκτεινε ομοιόμορφα το Σύμπαν προς κάθε κατεύθυνση. Η διαστολή συνεχίστηκε με την ώθηση της αρχικής επιτάχυνσης και ένα μυστηριώδες ακόμα φαινόμενο, τη σκοτεινή ενέργεια.
1945 Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Αρη Βελουχιώτη.
1955 Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών Κωνσταντίνου Καραμανλή αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα.
2004 Στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου η Εθνική Ελλάδας νικά την Πορτογαλία με 2-1.
2012 Μαζικά συλλαλητήρια ξεσπούν στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν. Οι διαδηλωτές αμφισβητούν το επίσημο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που θέλει τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να κερδίζει με 62,63% τον εκσυγχρονιστή αντίπαλό του Μιρ Χουσεΐν Μουζανί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου