Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οι κομήτες που χτύπησαν τη γη

Δεκάδες χιλιάδες μετεωρίτες έχουν συντριβεί στην επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας (και εκατομμύρια στην προϊστορική εποχή).

Από αυτές τις συγκρούσεις μόνο 45.000 έχουν καταγραφεί, οι περισσότερες στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν.

Μια μικρότερη υποκατηγορία 1.100 συγκρούσεων περιλαμβάνει μετεωρίτες που έγιναν ορατοί από αυτόπτες μάρτυρες προτού συντριβούν στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Η ιστοσελίδα Bolides συλλέγει όλη αυτή την πληροφορία και την καθιστά καλύτερα κατανοητή μέσω ενός διαδραστικού γραφήματος που παρέχει στοιχεία για τον αριθμό των καταγεγραμμένων μετεωριτών, για τη μάζα τους, αλλά και για τη χρονιά κατά την οποία εμφανίστηκαν.

Όταν ο χρήστης επιλέξει ένα έτος, μπορεί να “κλικάρει” έναν συγκεκριμένο μετεωρίτη και να τον εντοπίσει στο χάρτη μαζί με πληροφορίες για τη μάζα και τη σύστασή του.

Πρόκειται για έναν ευφάνταστο τρόπο εικονοποίησης και επεξεργασίας ενός τεράστιου όγκου δεδομένων που διαφορετικά θα παρέμενε “χαμένος” σε χαώδη φύλλα εργασίας.

O ISON προς τον Ήλιο

Προς το παρόν η αστρονομική κοινότητα “χορεύει” σε ρυθμούς ISON. Ο υπέρλαμπρος μετεωρίτης, που ευτυχώς δεν θα συγκρουστεί με τη Γη, βρίσκεται σε τροχιά προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.

Μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, ο ISON ήταν ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι στο νοτιοανατολικό ουρανό λίγη ώρα πριν από το ξημέρωμα. Πλέον όμως βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε έχει εξαφανιστεί μέσα στην εκτυφλωτική λάμψη.

Το μετέωρο από παγωμένα υλικά παρακολουθούν τώρα τα όργανα της NASA – μεταξύ άλλων τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Spitzer, Chandra και Swift, το ηλιακό παρατηρητήριο SOHO, ο δορυφόρος MRO στον Αρη και τα δίδυμα σκάφη STEREO.

Οπως ανακοίνωσε η NASΑ, η αποστολή STEREO απαθανάτισε τον κομήτη στις 21 Νοεμβρίου, και μάλιστα στο ίδιο πλάνο με τον διαφορετικό κομήτη Encke, και επιβεβαίωσε ότι δεν είχε ακόμα θρυμματιστεί. Στις εικόνες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία διακρίνεται μάλιστα η ουρά του κομήτη Encke να κυματίζει λόγω του ηλιακού ανέμου, ενός συνεχούς ρεύματος φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.

Ο ISON πήρε το όνομά του από το International Scientific Optical Network, μια ομάδα τηλεχειριζόμενων τηλεσκοπίων με τα οποία ανακάλυψαν τον κομήτη το 2012 δύο Ρώσοι, ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Η επίσημη ονομασία του κομήτη είναι πάντως C/2012 S1 (ISON).

Το «C» στην αρχή του επίσημου ονόματος σημαίνει ότι, ακόμα κι αν επιζήσει, ο κομήτης δεν αναμένεται να εμφανιστεί ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου