Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

CΟCA-COLA: 128 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

                                        Πως μια συνταγή ενός φαρμακοποιού από την Ατλάντα των Η.Π.Α έγινε το πρώτο σε πωλήσεις soft drink στον Κόσμο. Δείτε την ιστορία της Coca-Cola μέσα σε δύο λεπτά (Pic+Vid)


1886-1892: Η γέννηση της φόρμουλας στην Ατλάντα
Όλα έγιναν τυχαία στο φαρμακείο του John Pemberton το μακρίνο 1886. Ο φαρμακοποιός της Ατλάντα, σε ένα από τα πειράματα-γιατροσόφια του παρασκεύασε ένα εύοσμο υγρό με χρώμα καραμέλας. Περιχαρής  πήγε το παρασκεύασμά του στο γειτονικό φαρμακείο του Jacobs, όπου μπήκαν οι τελευταίες πινελιές ανθρακικού και δόθηκε στους πελάτες να το δοκιμάσουν.
Ξεπερνώντας τα στενά όρια της πόλης
Ο επιχειρηματίας Asa Candler  μεταμόρφωσε την Coca-Cola από απλή εφεύρεση σε "φόρμουλα της τύχης". Το 1899, δύο δικηγόροι από την Chattanooga, οι Benjamin Thomas και Joseph Whitehead, κατοχύρωναν τα αποκλειστικά δικαιώματα εμφιάλωσης της Coca-Cola

Διασφαλίζοντας τη φίρμα
Η Coca-Cola Company αναπτυσσόταν πλέον τάχιστα και μπορούσε πια κανείς να τη βρει στον Καναδά, τον Παναμά, την Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο και τη Γαλλία. Το 1900, υπήρχαν 2 μόνο εταιρίες εμφιάλωσης Coca-Cola. Μέχρι το 1920, ο αριθμός τους έφτασε τις 1.000.
Ο Πόλεμος και η παγκόσμια εξάπλωση της Coca-Cola
Το 1941 η Αμερική έμπαινε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χιλιάδες άντρες και γυναίκες στέλνονταν στο εξωτερικό και η Coca-Cola τους ακολουθούσε πιστά.
Το 1984 diet coke έγινε το νούμερο ένα σε πωλήσεις soft drink στις Η.Π.Α 
Η Coca-Cola και ο Άγιος Βασίλης
Το 2006 σηματοδότησε τα 75 χρόνια του περίφημου "Άγιου Βασίλη της Coca-Cola", η οποία από το 1931 χρησιμοποιούσε την καλοσυνάτη φιγούρα του καλλιτέχνη Haddon Sundblom για τις διαφημιστικές ανάγκες των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου