Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Η YAHOO ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ GOOGLE

Η Yahoo! χτυπά τη μονοκρατορία της Google

Σε μια προσπάθεια της Yahoo! να ανταγωνιστεί την Google και να αμφισβητήσει την κυριαρχία της στις διαδικτυακές αναζητήσεις, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Μαρίσα Μάγιερ σύναψε συμφωνία με τη Yelp Inc., ιστοσελίδα που δημοσιεύει αξιολογήσεις χρηστών για εστιατόρια και επιχειρήσεις.

Η Yahoo! χτυπά τη μονοκρατορία της Google
Σύμφωνα με όσα η ίδια η Μάγιερ αποκάλυψε στους εργαζομένους της Yahoo, τα αποτελέσματα των χρηστών της Yelp θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας ως αποτελέσματα - εφαρμογή που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Η Μάγιερ, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2012, κινείται επιθετικά, με εξαγορές και συγχωνεύσεις και προσλήψεις μεγάλων «ονομάτων» από τον χώρο των μίντια, κυρίαρχο μέλημά της, όμως, είναι να συναγωνιστεί στα ίσα την πρώην εταιρεία της, που σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις καταλαμβάνει το 67,3% της αγοράς, έναντι 18,2% της Microsoft και 10,8% της Yahoo.
Το ενδιαφέρον για την αναζήτηση πηγάζει από το γεγονός ότι αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για όλες τις εταιρείες εξαιτίας των διαφημίσεων που εμφανίζονται δίπλα στα αποτελέσματα των αναζητήσεων: οι διαφημίσεις από την αναζήτηση αποτελούν το 8% των εσόδων για τη Yahoo, φτάνοντας στα 461 εκατομμύρια δολάρια στο τελευταίο τετράμηνο του 2013.
Η Yahoo! χτυπά τη μονοκρατορία της Google
Επιπλέον, η Yahoo έχει εγκλωβιστεί από το 2010 σε μία συμφωνία με τη Microsoft, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς παίρνει το 12% των εσόδων της Yahoo από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται δίπλα στα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ οι δύο εταιρείες δεν κατάφεραν ούτε να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς, ούτε να αυξήσουν τα έσοδά τους από τότε που ξεκίνησε η συνεργασία τους.
Και καθώς είναι απίθανο να μπορέσει να απαγκιστρωθεί από τη συμφωνία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015 (η συμφωνία έχει δεκαετή διάρκεια), η Μάγιερ αναζητάει απεγνωσμένα τρόπους να αυξήσει τα έσοδα από τις σχετικές διαφημίσεις.
Υπηρεσίες για κινητά
Η Yahoo! χτυπά τη μονοκρατορία της Google
Επίσης εστιάζει το ενδιαφέρον της στις εφαρμογές για κινητά -εξάλλου οι χρήστες κινητών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Yahoo αυξήθηκαν κατά 15% στα 380 εκατομμύρια άτομα μηνιαίως- και η Yelp αυτήν την περίοδο αναπτύσσει μια τέτοια εφαρμογή.
Πάντως, από τη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της Yahoo! η Μάγιερ έκανε μία μεγάλη προσπάθεια για να «ζωντανέψει» την άλλοτε πρωτοπόρο ιντερνετική εταιρεία: προχώρησε σε εξαγορές όπως εκείνη της πλατφόρμας για μπλογκ Tumblr έναντι 857 εκατ. ευρώ και της Qwiki, εταιρείας ανάπτυξης εφαρμογής που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν αυτόματα ταινίες μικρού μήκους αξιοποιώντας εικόνες, βίντεο και μουσικά αποσπάσματα που έχουν ήδη στο τηλέφωνό τους, ενώ «κυνηγάει» τα νέα ταλέντα - μόνο το 2013 προσέλαβε 1.000 νέους μηχανικούς και τουλάχιστον 50 κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων.
ΥΑΗΟΟ!
Μετέφερε την έδρα της στην Ιρλανδία
Μία από τις πρόσφατες αποφάσεις της Μαρίσα Μάγιερ ήταν να μεταφέρει τη φορολογική έδρα της εταιρείας από την Ελβετία στην Ιρλανδία - απόφαση που σχετίζεται με την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και δεν έχει ως κίνητρο τη μείωση του φορολογικού κόστους, όπως τουλάχιστον δήλωσε η Μάγιερ.
«Η Yahoo καταβάλλει όλους τους φόρους της και τηρεί τη φορολογική νομοθεσία όλων των χωρών όπου δραστηριοποιείται. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις φορολογικές μας υποχρεώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, οι φορολογικές αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει η Ελβετία υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων της έπαιξαν σίγουρα κάποιο ρόλο στην εν λόγω απόφαση της εταιρείας. Οι ίδιοι εκτιμούν μάλιστα πως το παράδειγμα της Yahoo αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.
Η αλλαγή έδρας προκάλεσε ικανοποίηση στην ιρλανδική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό μάλιστα της χώρας, Εντα Κέλι να δηλώνει πως η έλξη που ασκεί η χώρα στους γίγαντες του Ιντερνετ έχει οικονομικές αιτίες και πως η Ιρλανδία δεν είναι «ένας φορολογικός παράδεισος», δίνοντας έτσι μια έμμεση απάντηση στον Φρανσουά Ολάν που είχε δηλώσει πως η τακτική που εφαρμόζεται από τους γίγαντες του Ιντερνετ να καταβάλλουν όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους «δεν είναι αποδεκτή».
Η φορολογία
Ο Κένι έπλεξε επίσης το εγκώμιο «του κανονιστικού περιβάλλοντος» που υφίσταται στην Ιρλανδία για τον ψηφιακό τομέα και «από το οποίο θα μπορούσε να εμπνευστεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα».
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ αυστηρός, υπενθυμίζοντας πως ο τομέας αυτός «ανήκει στην αρμοδιότητα του έθνους». «Ημασταν ανέκαθεν πολύ σαφείς στο θέμα αυτό», τόνισε.
Η Ιρλανδία εφαρμόζει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό φορολόγησης των εταιρειών, 12,5%, και αρνείται να το αλλάξει. Πέραν αυτού του πολύ χαμηλού ποσοστού, ερωτήματα τίθενται και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ιρλανδία στη στρατηγική ορισμένων πολυεθνικών, οι οποίες πληρώνουν λιγότερους φόρους κάνοντας τα έσοδά τους να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαρίσα Μάγιερ
Δημιουργεί προσδοκίες
Σε τροχιά καινοτομίας έχει αναλάβει να βάλει τη Yahoo! η Μαρίσα Μάγιερ από το 2010 οπότε και ανέλαβε τα ηνία της, γεννώντας τέτοιες προσδοκίες, που πολλοί παρομοιάζουν την έλευσή της μ' αυτή της επιστροφής του Στιβ Τζομπς στην Apple το 1997.
Γεννημένη στις 30 Μαΐου του 1975 και με σπουδές στην Πληροφορική και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μάγιερ θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες παγκοσμίως στον χώρο της τεχνολογίας. Το Fortune τη συμπεριελάμβανε στις 50 ισχυρότερες γυναίκες του επιχειρηματικού τομέα από το 2008 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, όντας στην Google από το 1999 (ήταν η 20ή υπάλληλος που προσλήφθηκε και η πρώτη γυναίκα αρχιμηχανικός), η Μάγιερ έχει αποκτήσει μια πολύ μεγάλη περιουσία λόγω των μετοχών της εταιρείας που έχει στην κατοχή της. Αλλά και ως επικεφαλής της Yahoo! έχει βασικό μισθό 1 εκατ. δολάρια τον χρόνο, αλλά στο «πακέτο» θα περιλαμβάνονται και 2 εκατ. δολάρια μπόνους ετησίως, 42 εκατ. δολάρια κέρδη από μετοχές, καθώς και άλλα 14 εκατ. δολάρια, ως αντιστάθμισμα στην αποζημίωση που έχασε αποχωρώντας από την Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου