Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10/2/2014


1634 Η Ιερά Εξέταση υποχρεώνει τον Γαλιλαίο να απαρνηθεί τη θεωρία του ότι η Γη κινείται προκειμένου να γλιτώσει από την πυρά.
1837 Σκοτώνεται σε ηλικία 38 ετών, μονομαχώντας με τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του, ο Αλεξάντερ Πούσκιν, από τους κορυφαίους Ρώσους λογοτέχνες.
1898 Γεννιέται ο Γερμανός δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εκτός από θεατρικά έργα, έγραψε και εξαιρετικά ποιήματα. «Αμα γεννιέται ένα παιδί,/όλη η φαμίλια του εύχεται έξυπνο να γίνει./Εγώ που με την εξυπνάδα μου/ρήμαξα τη ζωή μου/ελπίζω ο γιος μου/αγράμματος να μείνει και φτωχός στο πνεύμα./ Ετσι, θα ζήσει γαλήνια κι ωραία/ σαν υπουργός της κυβερνήσεως». Μετάφραση Μάριου Πλωρίτη.
1911 Αθεϊκά του Βόλου. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Γερμανός τίθεται επικεφαλής εκστρατείας για να κλείσει το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο του Βόλου. Είχε ιδρυθεί το 1908 από τον Αλέξανδρο Δελμούζο, που εισήγαγε τη δημοτική γλώσσα και σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές. Μαζί με 20 υποστηρικτές του θα κατηγορηθεί για αθεϊσμό, μασονισμό, μαλλιαρισμό, αντεθνική συμπεριφορά. Θα δικαστούν στο Ναύπλιο το 1914 και θα αθωωθούν.
1947 Με τη Συνθήκη των Παρισίων τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα.
1975 Πεθαίνει ο Eλληνας ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καββαδίας. Το 1933 δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή, το «Μαραμπού», που δέχτηκε σκληρές κριτικές από τους λογοτεχνικούς κύκλους. Μόνο ο Φώτος Πολίτης και ο Κώστας Βάρναλης μίλησαν με ενθουσιασμό για τον νέο ποιητή.
1996 Με νίκη του υπολογιστή της ΙBM «Ντιπ Μπλου», λήγει η πρώτη σκακιστική μονομαχία με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ. Τελικά ο άνθρωπος θα κερδίσει με 4-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου