Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6/12/2013


1648 Αγγλικός Εμφύλιος. Στρατιωτική δύναμη υπό τον συνταγματάρχη Τόμας Πράιντ απαγορεύει την είσοδο στο Μακρύ Κοινοβούλιο των αντιπροσώπων που αντιτίθενται στη δίκη του Καρόλου Α΄. Είναι το μόνο πραξικόπημα στη βρετανική ιστορία.
1876 Ο Ερρίκος Σλήμαν ανακαλύπτει τα Ανάκτορα των Μυκηνών.
1915 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Eθνικός διχασμός. Διεξάγονται εκλογές με αποχή των βενιζελικών. Πλειοψηφούν οι βασιλόφρονες. Σχηματίζεται η κυβέρνηση Σκουλούδη. Στη Θεσσαλονίκη οι Φιλελεύθεροι ιδρύουν το Κίνημα Εθνικής Αμυνας.
1921 Στο Λονδίνο υπογράφεται η αγγλοϊρλανδική συνθήκη. Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ιρλανδίας (Εϊρε).
1925 Συνδικαλιστές διατυπώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αίτημα για 13ο μισθό εν όψει Χριστουγέννων.
1928 Σφαγή της Μπανάνας. Περίπου 2.000 Κολομβιανοί, απεργοί της United Fruit Company, σκοτώνονται από τα πυρά των στρατιωτικών αποσπασμάτων που η κυβέρνηση της Μποκοτά έστειλε στην Τσενάγα για να καταστείλει την απεργία διαρκείας των εργαζομένων στις φυτείες της αμερικανικής εταιρείας.
1940 Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Το Α΄ Σώμα Στρατού εισέρχεται στους Αγίους Σαράντα.
1948 Εμφύλιος Πόλεμος. Το ΚΚΕ καθαιρεί τον Μάρκο Βαφειάδη από πρωθυπουργό της κυβέρνησης του βουνού και αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού.
1991 Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Στην Κροατία ο γιουγκοσλαβικός στρατός βομβαρδίζει το Ντουμπρόβνικ, που πολιορκεί από τον Μάιο.
2008 Ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από ειδικό φρουρό. Μεγάλης κλίμακας επεισόδια συγκλονίζουν την πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου