Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/12/2013


69.Έτος Τεσσάρων Αυτοκρατόρων. Στη Ρώμη οι πραιτοριανοί δολοφονούν τον αυτοκράτορα Βιτέλλιο.
1790. Ο ρωσικός στρατός υπό τον Αλεξάντερ Σουβόροφ καταλαμβάνει το θεωρούμενο απόρθητο φρούριο Ισμαήλ στη Βεσσαραβία. Ο Σουβόροφ είναι από τους λίγους στρατιωτικούς ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας, που δεν έχει ηττηθεί (63-0).
1894. Υπόθεση Ντρέιφους. Στο Παρίσι ο Γαλλοεβραίος αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους. Καταδικάζεται για προδοσία, αν και αθώος. Επικεφαλής της εκστρατείας για την αποκατάστασή του θα τεθεί ο Εμίλ Ζολά. Θα αμνηστευτεί μετά 10 χρόνια.
1940.Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Η ΙΙΙ Μεραρχία απελευθερώνει τη Χειμάρρα.
1944. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη των Αρδεννών. Οι ναζί απαιτούν την παράδοση των αμερικανικών στρατευμάτων. Παίρνουν τη μονολεκτική απάντηση από τον διοικητή Άντονι Μακολάιφ: "Nuts!"
1992. Στο Αζερμπαϊτζάν, καθιερώνεται η τουρκική ως επίσημη γλώσσα του κράτους.
1996. Λήγουν μετά 25 μέρες τα αγροτικά μπλόκα στους εθνικούς δρόμους.
1978. Στο Πεκίνο πραγματοποιείται η 3η Ολομέλεια του Κ.Κ. Κίνας. Ο Ντενγκ Ξιαοπίνγκ ανατρέπει την πολιτική της εποχής του Μάο. Χαράσσει το πρόγραμμα για την κινεζική οικονομική μεταρρύθμιση.
1989. Στη Ρουμανία ο Ίον Ιλιέσκου ανατρέπει τον Νικολάι Τσαουσέσκου, που δραπετεύει με ελικόπτερο από το Βουκουρέστι. Θα συλληφθεί με τη σύζυγό του και θα εκτελεστούν τα Χριστούγεννα.
2008. Η συνδικαλίστρια του κλάδου των καθαριστριών Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχεται επίθεση με βιτριόλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου