Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ΑΧΙΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟ

Περί αχιονίας

Ευνοϊκές συνθήκες για χιόνια στην Ελλάδα
Χριστούγεννα έρχονται και τα καιρικά ιστολόγια πήραν φωτιά. Η κουβέντα βέβαια για τα χιόνια που κάθε χρόνο τα ονειρευόμαστε, αλλά σπάνια τα βλέπουμε αυτή την περίοδο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης τον Δεκέμβριο είναι: στη Φλώρινα 5,9 ημέρες, στη Θεσσαλονίκη 1,2 ημέρες και στην Αθήνα 0,4 ημέρες. Οι Αθηναίοι χιονολάτρες δεν πρέπει να έχουν πολλές απαιτήσεις, γιατί με βάση τα στατιστικά, Δεκέμβριο μήνα χιονίζει στην πόλη τους μια φορά κάθε 2,5 χρόνια, αλλά οι κάτοικοι της Φλώρινας που αγαπούν το χιόνι δίκαια διαμαρτύρονται. 

Τα παραπάνω κλιματολογικά στοιχεία βασίζονται στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και, αν δεν ταυτίζονται, βρίσκονται πολύ κοντά στα στατιστικά στοιχεία της τριακονταετίας 1961-1990 που για τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό είναι επίσημη κλιματική περίοδος. Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει τάση μείωσης του μέσου αριθμού ημερών χιονόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, κάθισα και έψαξα λίγο το θέμα. Η πρώτη ερώτηση, στην οποία προσπάθησα να απαντήσω, είναι η εξής: «Γιατί διαχρονικά δεν χιονίζει συχνά στην Ελλάδα (πεδινά);»

Ο πυρήνας της απάντησης στη ερώτηση αυτή είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στη Μεσόγειο, με ότι αυτό σημαίνει για τη θερμοκρασία και τις άλλες παραμέτρους, και στην περιοχή αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία γίνεται κατά κανόνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά (ζωνική ροή), με αποτέλεσμα να μη φθάνουν συχνά στην περιοχή μας αρκούντως ψυχρές αέριες μάζες από τη Β. Ευρώπη ή τη Σιβηρία. Για να χιονίσει, πρέπει η ροή να γίνει μεσημβρινή, δηλαδή να εμφανιστούν οι εξαιρέσεις του κανόνα. Όμως, και αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει στην περιοχή μας να έλθει η σκάφη και όχι η ράχη του μεγάλου ατμοσφαιρικού κύματος.

Οι χιονοπτώσεις λόγω σύγκλισης πάνω από τη χώρα ψυχρών αερίων μαζών πολικής ή σιβηρικής προέλευσης με θερμές και υγρές μεσογειακές μάζες δεν παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα, γιατί, εκτός των άλλων, απαιτείται και στην περίπτωση αυτή μεσημβρινή κυκλοφορία για να έλθουν χαμηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον στη Β. Ελλάδα. Οι συνθήκες χιονόπτωσης λόγω σύγκλισης θα εμφανίζονταν συχνότερα αν συνέβαινε επέκταση της παγοκάλυψης από τις πολικές περιοχές προς τη  Β. Ευρώπη, που θα οδηγούσε στη μετατόπιση της βασικής ζωνικής κυκλοφορίας προς τη Ν. Ευρώπη. Με αυτού του είδους την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που σύμφωνα με τους κλιματολόγους είναι πιθανό να επικρατούσε τη Μικρή Παγετώδη Εποχή, οι ψυχρές εισβολές στη χώρα και κυρίως στη Β. Ελλάδα θα ήταν συχνότερες και εντονότερες.                                                                                                                 
 Πηγή. http://ziakopoulos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου