Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΓΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Το μεγαλύτερο σπήλαιο στη Γη ανακαλύφθηκε στην Κίναμέσω τρισδιάστατης χαρτογράφησης με χρήση λέιζερ. Η τεράστια σπηλιά με την ονομασία Μιάο Ρουμ αποτελεί μέρος του συστήματος σπηλαίων Γκεμπίχε στην επαρχία Γκουιζού της νότιας Κίνας
.
Η σπηλιά έχει όγκο 10,78 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, 10 τοις εκατό περισσότερο από τη σπηλιά Σάραγουακ στη Μαλαισία, κάτοχο του προηγούμενου ρεκόρ. Βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και σύμφωνα με τη Βρετανική επιστημονική ομάδα που την εξερεύνησε, θα μπορούσε να χωρέσει άνετα στο εσωτερικό της ένα αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 747.
Τα συστήματα σπηλαίων στις επαρχίες Γκουιζού και Γκουανγκζί περιέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα σπήλαια του κόσμου. Το συγκεκριμένο σπήλαιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από μία ομάδα Κινέζων και Ευρωπαίων γεωλόγων το 1989, όμως μόλις φέτος έγινε αντιληπτό το πραγματικό του μέγεθος, όταν μία Βρετανική ομάδα χρησιμοποίησε σαρωτή λέιζερ για να το χαρτογραφήσει τρισδιάστατα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπηλαιολογίας στο Γκουιλάν της Κίνας.
Η συγκεκριμένος σαρωτής λέιζερ χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική, την κατασκευή κτιρίων και σε ορυχεία. Όταν τίθεται σε λειτουργία περιστρέφεται 360 μοίρες και παίρνει έως και 122.000 μετρήσεις το δευτερόλεπτο, σε ακτίνα 600 μέτρων.
«Για μένα η ανακάλυψη αυτή είναι το ισοδύναμο του να μαθαίναμε σήμερα ότι η κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων είναι ψηλότερη από το Έβερεστ», δήλωσε ο Τιμ Άλλεν, συνεπικεφαλής της αποστολής που εξερεύνησε το σπήλαιο.
Το σπήλαιο περιέχει επίσης σταλαγμίτες ύψους 45 μέτρων, από τους ψηλότερους στον πλανήτη, χάρις στο γεγονός ότι βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια θάλασσας για διάστημα 600 εκατομμυρίων ετών, συσσωρεύοντας έτσι μεγάλες ποσότητες ανθρακικού ασβεστίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου