Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας


Ποικίλες είναι οι κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας, με την παραπλάνηση ενός δολοφονικού επισκέπτη, την εκδίκηση ενός αποφασιστικού τιμωρού, τις τολμηρές περιπέτειες μιας εφηβικής παρέας, την παρακμή μιας οικογένειας, τα πονηρά τεχνάσματα ενός χρεοκοπημένου χωριού, τον αποκλεισμό μιας άρρωστης οικιακής βοηθού και τους περιορισμούς μιας τρυφερής κουρδιστής καρδιάς, να ξεδιπλώνονται στη μεγάλη οθόνη.
Ποικίλες είναι οι κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας, με την παραπλάνηση ενός δολοφονικού επισκέπτη, την εκδίκηση ενός αποφασιστικού τιμωρού, τις τολμηρές περιπέτειες μιας εφηβικής παρέας, την παρακμή μιας οικογένειας, τα πονηρά τεχνάσματα ενός χρεοκοπημένου χωριού, τον αποκλεισμό μιας άρρωστης οικιακής βοηθού και τους περιορισμούς μιας τρυφερής κουρδιστής καρδιάς, να ξεδιπλώνονται στη μεγάλη οθόνη.

«The guest»

Στο θρίλερ του Άνταμ Ουίνγκαρντ - με τους Νταν Στίβενς, Κάντις Πάτον, Ίθαν Έμπρι, Τζόελ Ντέιβιντ Μουρ, Μάικα Μονρόε, Λανς Ρέντικ, Λέλαντ Όρσερ και Σίλα Κέλι, ένας μυστηριώδης «φιλικός» επισκέπτης, μπαίνει στο σπίτι και στη ζωή μιας οικογένειας. Όταν αρχίζουν ξαφνικά να πεθαίνουν άνθρωποι στην πόλη, οι υποψίες της έφηβης κόρης πέφτουν πάνω του. Θα καταφέρει να τον σταματήσει ή είναι πλέον αργά για όλους;

«The equalizer»


Βασισμένη στην ομώνυμη αστυνομική τηλεοπτική σειρά του CBS (1985 - 1989), η ταινία δράσης του Αντουάν Φουκουά ξετυλίγει την ιστορία ενός άρτια εκπαιδευμένου άντρα, που αποφασίζει να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επαναφέρει τα πράγματα στη φυσική τους θέση. Με τους Ντένζελ Γουάσινγκτον, Κλόη Γκρέις Μόριτζ, Μάρτον Τσόκας, Μελίσα Λίο, Χέιλι Μπένετ και Μπιλ Πούλμαν, ο ήρωας της ταινίας προσπαθεί να ξεχάσει το σκοτεινό παρελθόν του και να ζήσει μια ήρεμη ζωή. Όμως, όταν γνωρίζει μια νεαρή κοπέλα, που έχει γίνει υποχείριο σκληρών Ρώσων μαφιόζων, αναλαμβάνει τον ρόλο του «εξισωτή», με σκοπό να εκδικηθεί όσους κακοποιούν και εκμεταλλεύονται τους αδύναμους.

«Palo alto»


Η εγγονή του σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα, Τζία Κόπολα, σκηνοθετεί μια προκλητική ιστορία ενηλικίωσης, που αποτυπώνει τα τολμηρά σκαμπανεβάσματα μιας γενιάς, η οποία δεν φοβάται να ζήσει τη ζωή της στα άκρα. Βασισμένη σε βιβλίο του - υποψήφιου για Όσκαρ - Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος πρωταγωνιστεί μαζί με τους Έμα Ρόμπερτς, Βαλ Κίλμερ, Νατ Γουλφ, Τζακ Κίλμερ, Κλόντια Λέβι, Κρίστιαν Μάντσεν και Κρις Μεσίνα, η ταινία αφηγείται της δυσκολίες και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει μια παρέα εφήβων.

«Ένας πύργος στην Ιταλία»


Γράφοντας το σενάριο, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας στην τρίτη της ταινία, η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (αδελφή της Κάρλα Μπρούνι - Σαρκοζί)  δημιουργεί μια δραματική κομεντί για τη «σχεδόν πραγματική» ιστορία της γνωστής οικογένειας Μπρούνι, με τους Λουίς Γκαρέλ, Φίλιπ Τίμι, Μαρίζα Μπορίνι, Ξαβιέ Μποβουά, Σελίν Σαλέτε και Αντρέ Βιλμς να την πλαισιώνουν.
«Εξαρχής, υπήρχε η επιθυμία να αναφερθώ στον Τσέχοφ και, συγκεκριμένα, στον “Βυσσινόκηπο”. Η επιθυμία να διηγηθώ την ιστορία μιας οικογένειας, με έναν άρρωστο αδελφό, έναν πύργο, με κήπους, αναμνήσεις, την πώληση της περιουσίας, που αντανακλά το τέλος αυτού του κόσμου… Δεν είναι ένα επεισόδιο από τη ζωή μου στο πανί. Είναι απλώς μια ταινία» επισημαίνει η δημιουργός.

MAX FILMS/DUNCAN DE YOUNG
«Ο αξέχαστος μήνας»


Σε ένα ψαροχώρι του Καναδά, όπου η κατάρρευση της τοπικής ιχθυοβιομηχανίας έχει δημιουργήσει οικονομική ανέχεια και η ουρά για το επίδομα ανεργίας συνεχώς μεγαλώνει, μας μεταφέρει η κωμωδία του Ντον Μακέλαρ, η οποία απέσπασε το βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου (Γκόρντον Πίνσεντ) και ήταν υποψήφια για τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και α΄ ανδρικού ρόλου (Μπρένταν Γκλίζον) στα φετινά Καναδικά «Όσκαρ», τα Canadian Screen Awards. Με τους Μπρένταν Γκλίζον, Τέιλορ Κιτς, Γκόρντον Πίνσεντ, Λάιαν Μπάλαμπαν, Μαρκ Κριτς και Αν Χόπκινς, ένας κάτοικος προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να κάνει έναν γιατρό να μείνει μόνιμα στο χωριό, αφού η παρουσία του είναι αναγκαία, για να ανατραπεί η οικονομική καταστροφή.

«Το παιδί με την κουρδιστή καρδιά»


Οι μεγάλες χαρές, αλλά και οι μεγάλες δυστυχίες τού να έχει κανείς μια πλήρως λειτουργική ανθρώπινη καρδιά αναδεικνύονται στην ευρηματική ιστορία κινουμένων σχεδίων των Στεφάν Μπερλά και Ματίας Μαλζιέ, που μας ταξιδεύει στο Εδιμβούργο, το σωτήριο έτος 1874, όπου ένα αγόρι, που γεννήθηκε με παγωμένη καρδιά, δεν έχει πολλές ελπίδες να επιβιώσει. Έτσι, μια γιατρός - μάγισσα, που προστατεύει τα ορφανά, τοποθετεί ένα ρολόι κούκο μέσα στο στήθος του, για να το σώσει. Δυστυχώς, όμως, η καρδιά του είναι πολύ εύθραυστη για ευαίσθητα συναισθήματα και συγκινήσεις, γι’ αυτό  πρέπει να ζήσει με τρεις απαράβατους κανόνες: να μην αγγίξει ποτέ με τα χέρια του την κουρδιστή καρδιά, να ελέγχει τον θυμό του και, πάνω από όλα, να μην ερωτευτεί.

«Στο σπίτι»


Το δράμα του Αθανάσιου Καρανικόλα - με τους Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννη Τσορτέκη, Ζωή Ασημάκη, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκο Γεωργάκη και Νεφέλη Κουρή κέρδισε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, και διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία στα διεθνή Φεστιβάλ. Ηρωίδα της ταινίας είναι μια γυναίκα από τη Γεωργία, που εργάζεται, επί 12 χρόνια, ως οικιακή βοηθός σε ένα πλούσιο σπίτι, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και την αγάπη των μελών της οικογένειας. Όταν προσβάλλεται από μια σπάνια ασθένεια, η μέχρι τότε «οικογένειά» της κόβει κάθε δεσμό μαζί της, εγκαταλείποντάς την κυριολεκτικά αβοήθητη.

«Η Νάντια είναι παράδειγμα αξιοπρέπειας, αφοσίωσης και αυταπάρνησης» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Είναι μια πραγματική ηρωίδα, γιατί προτείνει ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς. Για μένα, στέκει ψηλά, γιατί βρίσκει τη δύναμη να συγχωρέσει αυτούς που την αδίκησαν. Πιστεύω πως η μετανάστευση είναι το θέμα του 21ου αιώνα, όχι απλά γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε την κοινωνία και τους κανόνες της, για να το στεγάσουμε, αλλά κυρίως γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε την ιδέα της ανθρωπιάς, για να ζήσουμε μια ζωή, που να αξίζει πραγματικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου