ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΜΗ
Το ανδρικό σαγόνι φτιάχτηκε για... γροθιές!
Μία νέα θεωρία υποστηρίζει ότι οι πρωτόγονοι άνδρες ήδη από τα πιθηκοειδή ανέπτυξαν σημαντική μυική μάζα στο πρόσωπο σαν άμυνα στις γροθιές.
Το σαγόνι και άλλα κόκκαλα που είναι πιθανότερο να σπάσουν σε μία αναμέτρηση με τα χέρια, επίσης ενισχύθηκαν κατά την ανάπτυξη των πρώιμων ανθρωπιδών, όπως αναφέρει το bbc
.
.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν εξάλλου ότι αυτά ακριβώς τα κόκκαλα διαφέρουν σήμερα περισσότερο μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ο Αυστραλοπίθηκος, άμεσος πρόγονος του Ανθρώπου, είχε εντυπωσιακά στιβαρά στοιχεία στο πρόσωπο. Μέχρι πρότινος αυτό ερμηνευόταν με βάση τη δίαιτα από καρπούς, σπόρους και χόρτα. Αλλά νέα ευρήματα αμφισβητούν αυτή την ερμηνεία.
«Στην πραγματικότητα ο Αυστραλοπίθηκος boisei, ο «καρυοθραύστης», μάλλον έτρωγε φρούτα» όπως σημειώνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Κάρριερ, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας της νέας θεωρίας και εξελικτικός βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Αντί της διατροφής, αυτός και ο συνεργάτης του γιατρός Μάικλ Μόργκαν υποστηρίζουν ότι ο βίαιος ανταγωνισμός ήταν αυτός που απαιτούσε την ανάπτυξη αυτής της άμυνας στο πρόσωπο.
Τα στοιχεία από τη σύγχρονη κοινωνία των μαχητών τους υποστηρίζουν, καθώς σαγόνι, ζυγωματικά και μύτη είναι τα συχνότερα σημεία τραυματισμού. Πολλές μελέτες από επείγοντα νοσοκομείων δείχνουν ότι το πρόσωπο είναι ευάλωτο σε τραύματα.
«Τα σαγόνια είναι από τα συχνότερα κόκκαλα που σπάνε -και δεν είναι το τέλος του κόσμου σήμερα γιατί έχουμε χειρούργους και σύγχρονα φάρμακα ... αλλά πριν 4 εκατ. χρόνια εάν έσπαγες το σαγόνι σου ήταν μάλλον θανατηφόρο τραύμα. Δεν μπορούσες να μασήσεις τροφή... απλώς πέθαινες από την πείνα», λέει ο Κάρριερ.
Οσο εξελίσσεται ο αυστραλοπίθηκος σε νέα ανθρωποειδή, ως τον Ανθρωπο, οι άμυνες αυτές μειώνονται, καθώς περιορίζεται η ανάγκη προστασίας στις μάχες σώμα με σώμα: «Τα χέρια και το πάνω μέρος του σώματος δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο δυνατά όσο στους Αυστραλοπίθηκους», όπως σημειώνει.
Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο στοιχείο προέρχεται από προηγούμενη έρευνα του ίδιου, στην οποία διατύπωνε μία νέα προσέγγιση για το πώς αναπτύξαμε αντίχειρες και το σχήμα της παλάμης που έχουμε σήμερα και καθορίζει τις δεξιότητές μας: δεν ήταν για τη λειτουργικότητά του, αλλά για την ικανότητα να κάνει γροθιά, αυξάνοντας την ισχύ του χτυπήματος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου