Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η Μεγάλη Εβδομάδα των... βροχών

Σε ρυθμούς σχεδόν χειμωνιάτικους θα κινηθεί φέτος ο καιρός το Πάσχα, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές και καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά μέχρι τα τέλη της Μ. Εβδομάδας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
                                                                                                                Βελτίωση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την Κυριακή του Πάσχα με άνοδο του υδραργύρου (κοντά στους 20 βαθμούς) και περιορισμό των βροχών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αν και από ξαφνικές μπόρες φαίνεται να κινδυνεύουν ακόμη και τα ορεινά ηπειρωτικά σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα.
Το θετικό είναι πως οι όποιες βροχές της Κυριακής αναμένονται κυρίως μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Oσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε νησιά δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τα μποφόρ, αλλά καλό είναι να βάλουν κάποιο μπουφάν στις αποσκευές τους για την ψύχρα.
Αιτία για το χειμωνιάτικο Πάσχα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα μας από αύριο. «Το βαρομετρικό χαμηλό που μας έρχεται από την Ιταλία δεν κινείται γρήγορα, με αποτέλεσμα οι ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα να παραμένουν την Παρασκευή και το Σάββατο πάνω από τη χώρα μας, κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές», εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.                                                                                                                      Συνεπώς αύριο, Μ. Τετάρτη, η επιδείνωση του καιρού έρχεται με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη δυτική, στη συνέχεια στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ μέχρι το βράδυ σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως σε υψόμετρα πάνω από τα 1.100 μέτρα. Η θερμοκρασία πέφτει από Βορρά προς Νότο ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες 4-6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο μέχρι 7 ενώ βαθμιαία στρέφονται σε βορειοδυτικούς 5-6 μποφόρ.
Τη Μ. Πέμπτη ο καιρός θα παραμείνει άστατος σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αναμένεται να είναι ισχυρές σε Ιόνιο, Βόρεια Ελλάδα, Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα -όπως σε Κυκλάδες, ένα μέρος της Κρήτης και Αττική- οι μπόρες θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (κυρίως σε υψόμετρα άνω των 1.100 μ.) αν και δεν αποκλείεται να δούμε χιόνι ακόμη και σε πεδινά της Βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 2-4 βαθμούς από τα δυτικά.
Ο Επιτάφιος
Τη Μ. Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει άστατος σχεδόν σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Η μέρα θα έχει και διαστήματα βελτίωσης, ενώ εξασθένηση και περιορισμός των φαινομένων αναμένεται προς το βράδυ. Ωστόσο η ψύχρα θα παραμείνει αισθητή τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση μέχρι 5 μποφόρ στο Ιόνιο και μέχρι 6 στο Αιγαίο. Ο υδράργυρος θα δείχνει 12-15 βαθμούς στη Β. Ελλάδα και 14-17 από Θεσσαλία και νοτιότερα.
«Ο καιρός φέτος το Πάσχα προβλέπεται γενικά άστατος και ψυχρός καθώς η θερμοκρασία πέφτει από τη Μ. Τετάρτη και παραμένει μέχρι το Μ. Σάββατο σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα συνήθη. Μέχρι και το Σάββατο βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας ο καιρός θα είναι χειμωνιάτικος, αλλά ούτε και στα νησιά θα κάνει ζέστη. Την Κυριακή διαφαίνεται μια τάση να γλυκάνει ο καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας», περιγράφει ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κ. Λαγουβάρδος.
Το Μ. Σάββατο η αστάθεια του καιρού περιορίζεται σταδιακά στη Βόρεια Ελλάδα. Στα νησιά του Αν. Αιγαίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Για τις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές μπόρες και στα ηπειρωτικά καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3-4 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Μέχρι και 20 βαθμοί θερμοκρασία
Τα πρώτα στοιχεία για την Κυριακή του Πάσχα δείχνουν πως από Θεσσαλία και νοτιότερα ?στη Στερεά, την Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα- ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος, με άνοδο της θερμοκρασίας και πτώση των ανέμων. Στη βόρεια Ελλάδα αναμένονται στα ηπειρωτικά τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως κάποιες βροχές μπορεί να ξεσπάσουν και στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας από νωρίς το απόγευμα. Μέσα στην ημέρα θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης με ηλιοφάνεια. Ο υδράργυρος σημειώνει περαιτέρω άνοδο κι ανεβαίνει στους 18 με 20 βαθμούς κατά μέσο όρο, ενώ οι νοτιοδυτικοί άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Στα νότια, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου