Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15/4/2014


1071 Το Μπάρι, η τελευταία βυζαντινή κτήση στη νότια Ιταλία, παραδίδεται στον Νορμανδό τυχοδιώκτη Ροβέρτο Γυϊσκάρδο.
1395 Στη Μάχη του Ποταμού Τερέκ, ο Ταμερλάνος εκμηδενίζει τη Χρυσή Ορδή του Τοχταμίς. Καταστρέφεται εκ θεμελίων η πρωτεύουσά του.
1450 Εκατονταετής Πόλεμος. Στη μάχη του Φορμινί ο Κάρολος Ζ' της Γαλλίας συντρίβει τους Βρετανούς τερματίζοντας την κυριαρχία τους στα εδάφη της βόρειας Γαλλίας. Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε μάχη κανόνια.
1558 Στην Κωνσταντινούπολη, στο ανάκτορο Τοπ Καπί, πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η Χιουρέμ, σύζυγος του Οθωμανού σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
1912 Το βρετανικό υπερωκεάνιο «Τιτανικός» βυθίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό ύστερα από πρόσκρουση σε παγόβουνο. Από τους 2.227 επιβαίνοντες σώζονται μόνο 710.
1936 Αραβική Εξέγερση. Στο προτεκτοράτο της Παλαιστίνης οι Αραβες ξεσηκώνονται εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας και της μαζικής εβραϊκής μετανάστευσης. Στα δύο χρόνια που κράτησε, σκοτώθηκε το 10% του άρρενος παλαιστινιακού πληθυσμού.
2004 Κυπριακό. Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Η κυβέρνηση Σημίτη υιοθετεί το σχέδιο Ανάν. Το ΚΚΕ διαχωρίζει τη θέση του.
2013 Στον μαραθώνιο της Βοστόνης, κοντά στο σημείο τερματισμού, σημειώνονται δύο διαδοχικές εκρήξεις βομβών. Τρεις θεατές σκοτώνονται. Αλλοι 264 τραυματίζονται. Δράστες θεωρούνται οι δύο αδελφοί Ταρνάεφ, Τσετσένοι εξτρεμιστικών ισλαμικών πεποιθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου