Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28/4/2014


1192 Γ΄ Σταυροφορία. Στην Τύρο δολοφονείται ο Κορράδος ο Μοφερατικός. Εχει ανακηρυχθεί βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, η οποία όμως παραμένει στα χέρια του Σαλαντίν. Δράστες είναι δύο ασασίνοι μουσουλμάνοι.
1503 Στην Τσερίλινα, κοντά στο Μπάρι της Ιταλίας, οι Ισπανοί νικούν τους Γάλλους και προσαρτούν το Βασίλειο της Νάπολης. Είναι η πρώτη μάχη, που κερδίζεται με τη χρήση μικρών πυροβόλων όπλων.
1792 Η Γαλλία εισβάλλει στην Αυστριακή Ολλανδία (σημ. Βέλγιο). Αρχίζουν οι Γαλλικοί Επαναστατικοί Πόλεμοι.
1821 Ελληνική Επανάσταση. Στη σύσκεψη της Καρύταινας ο Κολοκοτρώνης αναγορεύεται αρχιστράτηγος των Ελλήνων και ο Τομπάζης ναύαρχος.
1944 Εθνική Αντίσταση. Πέφτουν νεκροί στο σπίτι της οδού Αγραίων 47 στον Υμηττό τρεις επονίτες, που αντιμετώπισαν επί επτά ώρες ένα τάγμα Γερμανών και ένα τάγμα ασφαλείας. Πρόκειται για τους Θάνο Κιοκμενίδη, Δημήτρη Αυγέρη και Κώστα Φωλτόπουλο.
1945 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ιταλοί παρτιζάνοι εκτελούν τον Μπενίτο Μουσολίνι μαζί με 16 συνεργάτες του και την ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι. Τα πτώματα μεταφέρονται για να κρεμαστούν ανάποδα στην πλατεία Λορέτο του Μιλάνου.
1963 Στην Αθήνα το Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει την ίδρυση της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ).
2001 Ο εκατομμυριούχος Ντένις Τίτο είναι ο πρώτος στον κόσμο διαστημικός τουρίστας. Ταξιδεύει με το ρωσικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ».
2010 Ελληνική κρίση χρέους. Το σπρεντ των δεκαετών ομολόγων ξεπερνά τις 1.000 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου