Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

IPCC: Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

IPCC: Τα χειρότερα έπονται, η κλιματική αλλαγή θα αγγίξει τους πάντες

Έμφαση στα αποθέματα τροφίμων, νερού

REUTERS/STRINGER/CHINA
Παρά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρόοδος έχει ακυρωθεί από την άνοδο των εκπομπών στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η
     
                                                                                                                                                               
Σχεδόν 25 χρόνια μετά από τη δημοσιοποίηση της πρώτης της αξιολόγησης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αρμόδια Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή (IPCC) τουΟΗΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πέμπτη έκθεσή της, η οποία σκιαγραφεί την κατάσταση με ζοφερά χρώματα προειδοποιώντας για ακόμη μια φορά ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν εάν η ανθρωπότητα δεν θέσει υπό έλεγχο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγει.
Οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, εκφράζουν την ανησυχία ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει τα επίπεδα φτώχειας. Εκτιμούν ότι «κανείς στον κόσμο δε χαίρει ασυλίας» και, ενώ οι συνέπειες αρχίζουν ήδη να γίνονται αισθητές, οι χώρες δεν έχουν λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις δυνητικά μεγάλες επιπτώσεις για τα αποθέματα τροφίμων και νερού ή ακόμη και για τη δημόσια υγεία.
Όπως επισημαίνουν, οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα προβλέπουν μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών από το 2030, την ώρα που η ζήτηση τροφίμων παγκοσμίως εξακολουθεί να αυξάνεται. Ανησυχία εκφράζεται και για την ασφάλεια των αποθεμάτων νερού εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, π.χ. της συρρίκνωσης των παγετώνων ή των μεταβολών στις βροχοπτώσεις. Οι επιστήμονες πίσω από την έκθεση προειδοποιούν ότι τα ίδια προβλήματα ίσως οδηγήσουν σε αύξηση των συρράξεων, π.χ. των εμφυλίων πολέμων.
SHUTTERSTOCK
Επιπλέον, η νέα αξιολόγηση της IPCC αναφέρεται στην υποχώρηση των παγοκαλυμμάτων και την τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική, στις προβλέψεις για εντονότερα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και καταιγίδες, στην υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων, στη μετακίνηση ψαριών και άλλων ζώων προς τους πόλους ή σε κάποιες περιπτώσεις τον αφανισμό τους.
«Κανείς σε αυτόν τον πλανήτη δεν πρόκειται να παραμείνει ανέγγιχτος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Ραχέντρα Πασόρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία. Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη σημαντικότερες από τα πιθανά οφέλη της ανόδου των θερμοκρασιών.
20 χρόνια προσπαθειών για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν φέρει ελάχιστα αποτελέσματα και η διεθνής κοινότητα κρατάει... μικρό καλάθι ενόψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, σε λίγους μήνες στη Νέα Υόρκη. Παρά τη μείωση σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρόοδος έχει ακυρωθεί από την άνοδο των εκπομπών στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου