Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Βιβλικός κατακλυσμός, άγγελος του θανάτου και ανεπίτρεπτη απόκλιση

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Πολλές είναι οι κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας, με την κιβωτό του Νώε να σαλπάρει για το περιπετειώδες ταξίδι της, προκειμένου να σώσει κάθε είδος ζωής, ενώ σε μια άλλη μελλοντική εποχή, το ανθρώπινο είδος δεν δέχεται καμία απόκλιση. Και καθώς ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς γιατρούς όλων των εποχών συνεχίζει αμετανόητος τα αποκρουστικά πειράματά του και ένας αποφυλακισμένος βασανίζεται από ένα ηθικό χρέος, τα διασκεδαστικά Muppets και τέσσερις  κωμικοί αυτόχειρες προσπαθούν να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα, λίγο πριν πάρουμε και μία εξήγηση για την απήχηση των τουρκικών σειρών.



«Νώε»

Ο - υποψήφιος για Όσκαρ - σκηνοθέτης του «Μαύρου κύκνου», Ντάρεν Αρονόφσκι, επιστρέφει δυναμικά με τη γνωστή βιβλική ιστορία, δίνοντας τη δική του εκδοχή, με εντυπωσιακά εφέ, τους -βραβευμένους με Όσκαρ - Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι και Άντονι Χόπκινς και τους Ρέι Ουίνστον, Έμα Γουάτσον, Ντάγκλας Μπουθ, Λόγκαν Λέρμαν, Κέβιν Ντουράντ και Ντακότα Γκόγιο, και τη μουσική του Κλιντ Μάνσελ. Έχοντας διαβάσει - εκτός από τις λίγες σελίδες της Γένεσης της Βίβλου που αναφέρονται στον Νώε - τους Παπύρους  της Νεκράς Θάλασσας, το Βιβλίο του Ενώχ, το Βιβλίο των Ιωβηλαίων, αλλά και ιστορικές και σύγχρονες αναλύσεις θεολόγων και ιστορικών, ο σκηνοθέτης αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί την πρώτη πραγματική κινηματογραφική απεικόνιση της ιστορίας, η οποία προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση, εστιάζοντας στην αδυναμία, τις αποτυχίες των ανθρώπων και την απόλυτη συγχώρεση.

Όπως τονίζει Ο Αρονόφσκι: «Ο “Νώε” δεν είναι ένα συμβατικό βιβλικό έπος. Ήταν ο πρώτος που φύτεψε αμπέλια, ήπιε κρασί και μέθυσε. Το λέει η Βίβλος. Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, όταν πάτησε στη στεριά. Υπέφερε από ενοχές, επειδή επιβίωσε. Είναι ένας σκοτεινός πολύπλοκος χαρακτήρας».

«Ο Γερμανός γιατρός»


Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, το ιστορικό δραματικό θρίλερ της Λουσία Πουέντσο αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της, που αφηγείται ένα - εν δυνάμει - αληθινό στιγμιότυπο από τη ζωή του Γιόσεφ Μένγκελε, όταν στη δεκαετία του ’60, κυνηγημένος για τα εγκλήματα που διέπραξε ως μέλος των Ναζί, κρυβόταν στην επαρχία της Αργεντινής. Με τους Άλεξ Μπρεντεμιούλ, Ναταλία Ορέιρο, Φλορένθια Μπάδο, Ντιέγκο Περέτι και Έλενα Ρόχερ, η ταινία απέσπασε 10 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αργεντινής, ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η επίσημη πρόταση της Αργεντινής για τα Όσκαρ.

Ο γνωστός από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και ως «Άγγελος του Θανάτου» και ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες όλων των εποχών φιλοξενείται στην πανσιόν μιας οικογένειας, που, χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητά του, τον αντιμετωπίζει σαν έναν καλό φίλο. Χωρίς να υποψιάζονται το παραμικρό, το ζευγάρι και τα τρία του παιδιά θα γίνουν το ιδανικό πειραματόζωο στα χέρια του καταζητούμενου Γερμανού γιατρού.

«Πέρασα σχεδόν έναν χρόνο, γράφοντας το σενάριο που βασίζεται στο βιβλίο μου» εξηγεί η σκηνοθέτις. «Προσπαθούσα να βρω τους λόγους, που η κυβέρνηση της Αργεντινής άνοιξε έτσι απλά τις πόρτες στους Ναζί και έφτασε μέχρι το σημείο να επιτρέπει με νόμο να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα».

«H τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί»


Η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Νιλ Μπέργκερ είναι το πρώτο μέρος της κινηματογραφικής μεταφοράς της ομώνυμης σειράς βιβλίων της Βερόνικα Ροθ, που έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα και σημείωσε μια ανεξέλεγκτα ανοδική καταγραφή στις προτιμήσεις των αναγνωστών, που ξεπέρασε τα «Twilight» και «Hunger games». Η - βραβευμένη με Όσκαρ - Κέιτ Γουίνσλετ και οι Σαϊλίν Γούντλεϊ, Τζέι Κόρτνεϊ, Άσλεϊ Τζαντ, Μάγκι Κιού, Ρέι Στίβενσον, Ζόι Κράβιτζ και Κρίστιαν Μάντσεν μάς μεταφέρουν σε έναν μελλοντικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι χωρίζονται υποχρεωτικά σε 5 ξεχωριστές «φατρίες», βάσει  της προσωπικότητας και των στοιχείων του χαρακτήρα τους. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος δεν ανταποκρίνεται σε καμία από αυτές; Η απόκλιση είναι ανεπίτρεπτη…

«Μικρά όμορφα πλάσματα»


Θυμίζοντας πως το χιούμορ και η αισιοδοξία φωλιάζουν ακόμα και στα πιο απρόσμενα μέρη, το δράμα του Ντέστιν Ντάνιελ Κρετόν – με τους Μπρι Λάρσον, Τζον Γκάλαχερ, Τζ. Κέιτλιν Ντέβερ, Ρέιμι Μάλεκ και Κιθ Στάνφιλντ – εκτυλίσσεται σε ένα ίδρυμα, όπου φιλοξενούνται παιδιά με ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά. Στην προσπάθειά της να βοηθήσει ένα παιδί, μία σύμβουλος έρχεται αντιμέτωπη με τους προσωπικούς δαίμονες του σκοτεινού παρελθόντος της.

«Τα Muppets καταζητούνται»


Μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας του 2011 που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού (Man or Muppet), οι ξεκαρδιστικοί ήρωες επιστρέφουν δριμύτεροι στην κωμωδία του Τζέιμς Μπόμπιν και συμπράττουν με τους Ρίκι Τζερβέ, Τομ Χίντλεστον, Μτέμπι Ράιαν, Σάλμα Χάγιεκ, Κριστόφ Γουόλτζ, Ντάνι Τρέχο, Τίνα Φέι, Ρέι Λιότα, Τάι Μπαρέλ, Τιλ Σβάιγκερ και Φρανκ Λανγκέλα. Αυτήν τη φορά, η παρέα των Muppets βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία, αφού η καριέρα της έχει εκτοξευτεί. Όμως, τα σχέδια τους ανατρέπονται, όταν διασταυρώνονται με έναν από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του κόσμου, ο οποίος είναι ίδιος ο Κέρμιτ.

«Πέντε δευτερόλεπτα στο κενό»


Στην κωμωδία του Πασκάλ Σομέιγ, οι Άαρον Πολ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ίμοτζεν Πουτς, Τόνι Κολέτ, Πιρς Μπρόσναν και Σαμ Νιλ ετοιμάζονται να κάνουν μια βουτιά στο κενό. Ένας άλλοτε αγαπητός τηλεοπτικός παρουσιαστής, μία ανύπαντρη μητέρα, ένας ατίθασος έφηβος κι ένας μουσικός συναντιούνται αναπάντεχα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην κορυφή ενός ουρανοξύστη, με σκοπό να αυτοκτονήσουν. Τελικά, πού θα τους οδηγήσει αυτή η σύμπτωση;

«Το μικρό ψάρι»

Ο κύπριος σκηνοθέτης του «Σπιρτόκουτου», του «Μαχαιροβγάλτη» και της «Ψυχής στο στόμα», Γιάννης Οικονομίδης, επανέρχεται με την ιστορία ενός πρώην κατάδικου, που οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης, για να εξοφλήσει το χρέος του σε έναν συγκρατούμενό του, που του έσωσε τη ζωή. Με πρωταγωνιστές τους Βαγγέλη Μουρίκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρο Ζερβό, Γιάννη Τσορτέκη, Γιώργο Γιαννόπουλο και Γιάννη Αναστασάκη, η δραματική ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

«Kismet, η ζωή σαν τούρκικη σαπουνόπερα»


Με μοναδική πρόσβαση στους ηθοποιούς, δημιουργούς και παραγωγούς των τηλεοπτικών σειρών, καθώς και σε πολιτικούς αναλυτές, το ντοκιμαντέρ της Νίνας - Μαρίας Πασχαλίδου μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο οι τουρκικές σαπουνόπερες αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά μέσα επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, κατακτώντας τις καρδιές εκατομμυρίων τηλεθεατών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και την Ασία. Η ταινία επιλέχθηκε στην τριάδα των καλύτερων ταινιών για το βραβείο ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και έχει μια πρωτοφανή πορεία, καθώς προβάλλεται σε περισσότερα από 15 διεθνή κανάλια στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου