Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26/3/2014


1169 Ο Σαλαντίν γίνεται εμίρης της Αιγύπτου. Θα ηγηθεί της αραβικής αντίστασης εναντίον των Σταυροφόρων.
1344 Επανάκτηση. Ο Αλφόνσος ΙΑ' της Καστίλλης εκπορθεί την Αλγεθίρας της Ιβηρικής. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πολεμική εμπλοκή που χρησιμοποιείται πυρίτιδα.
1351 Μάχη των Τριάντα. Η Γαλλία κερδίζει από την Αγγλία τη διακυβέρνηση του Δουκάτου της Βρετάνης ύστερα από μάχη μεταξύ τριάντα επίλεκτων ιπποτών από κάθε πλευρά.
1906 Στο ελληνικό Κοινοβούλιο σχηματίζεται η Ομάδα των Ιαπώνων (Στ. Δραγούμης, Δ. Γούναρης, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Ε. Ρέπουλης, Χ. Βοζίκης Α. Αλεξανδρής). Την ονομασία δίνει ο Βλάσης Γαβριηλίδης. Εμπνεύστηκε από την ιαπωνική ορμητικότητα στον πόλεμο του 1904-1905.
1910 Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η είσοδος εγκληματιών, απόρων, αρρώστων και κομμουνιστών.
1913 Α' Βαλκανικός Πόλεμος. Ο βουλγαρικός στρατός καταλαμβάνει την Αδριανούπολη, ύστερα από πολιορκία πέντε μηνών.
1939 Ισπανικός Εμφύλιος. Οι φασιστικές φάλαγγες του Φράνκο αρχίζουν την τελική επίθεση εναντίον της Μαδρίτης. Θα την κυριεύσουν σε δύο ημέρες.
1971 Απελευθερωτικός Πόλεμος του Μπαγκλαντές. Το Ανατολικό Πακιστάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν. Παίρνει το όνομα Μπαγκλαντές.
1979 Στην Ουάσιγκτον ο Ανουάρ Σαντάτ και ο Μπεναχίμ Μπέγκιν υπογράφουν παρουσία του Τζίμι Κάρτερ τη Συνθήκη Ειρήνης Αιγύπτου - Ισραήλ. Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα που αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ.
2000 Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου