Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΤΟ 2014 ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Βασισμένη σε μια πετυχημένη τηλεοπτική σειρά, αποτελεί την κινηματογραφική επιστροφή του Χριστού 10 χρόνια μετά την αμφιλεγόμενη και πολύ βίαιη ταινία του Μελ Γκίμπσον, τα «Πάθη του Χριστού». Αυτή τη φορά το ζήτημα προσεγγίζεται πιο περιεκτικά.
Παραγωγοί του φιλμ είναι ο Mark Burnett και η σύζυγός του, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι Χριστιανοί. Ο Burnett δήλωσε: «Χρειάστηκε πολλή δουλειά και πολύς καιρός για ν’ ακούσουμε όλες τις εκδοχές, έτσι ώστε να μην αφαιρέσουμε τη δραματική δυναμική της ιστορίας, αλλά να την προσεγγίσουμε και με τρόπο που δε θα θίγει κανέναν, καθώς δίνονται διαφορετικές ερμηνείες από την Καθολική, την Προτεσταντική και την Εβραϊκή Πίστη. Θεωρώ ότι τα καταφέραμε, χωρίς να κάνουμε την ταινία λιγότερο δραματική».
Το ρόλο του Χριστού ενσαρκώνει ο Πορτογάλος ηθοποιός Diogo Morgado, ο οποίος δήλωσε ότι «αυτή είναι μια ευκαιρία για τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν το Χριστό και να μάθουν γι’ Αυτόν περισσότερα από αυτά που αναφέρονται στα βιβλία.
Άλλωστε, αν ρωτήσεις ένα παιδί αν προτιμά να διαβάσει τη Βίβλο ή να τη δει, σίγουρα θα απαντήσει το δεύτερο».
PHOTOGRAPH: NIKO TAVERNISE/PARAM/NIKO TAVERNISE
Μια λιγότερο συναινετική εκδοχή θα είναι το πολύεξοδο Βιβλικό κινηματογραφικό έπος «Νώε» του Ντάρεν Αρονόφσκι, το οποίο θα προβληθεί στη χώρα μας στις 27 Μαρτίου και στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ράσελ Κρόου, Έμμα Γούατσον και Άντονι Χόπκινς.
Το φιλμ έχει ήδη δημιουργήσει διαμάχες και έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου.
Ακόμα και στις ΗΠΑ, οι πιο συντηρητικοί Χριστιανοί ζήτησαν από την Paramount Pictures να προστεθεί μία σήμανση στο υλικό που αφορά στην προώθηση της ταινίας, η οποία θα αναφέρει ότι «έχει ληφθεί η καλλιτεχνική άδεια» στην αφήγηση της ιστορίας.
Με άλλα λόγια, θέλουν να καταστεί σαφές ότι η ιστορία έτσι όπως παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη ταινία είναι προϊόν της προσωπικής ερμηνείας των δημιουργών και δεν έχει αξιώσεις ιστορικής μαρτυρίας.
Ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονοφσκι πάντως υπερασπίστηκε την ταινία του, λέγοντας: «νομίζω ότι οι πιο παλιές ιστορίες του κόσμου είναι κλασικές και μας αφορούν όλους, υπάρχει κάτι σε σχέση με το υδάτινο στοιχείο και τις πλημμύρες που είναι ριζωμένο βαθιά στην ψυχή μας. Δεν έχει σημασία από πού κατάγεσαι ή ποια θρησκεία ασπάζεσαι: ο Νώε ανήκει σε όλους».
Η Έμμα Γουάτσον, η οποία παίζει την Ίλα, υποστηρίζει ότι αυτή η ταινία δεν είναι απλώς μία ακόμα ταινία που βασίζεται στη Βίβλο: «Από τη μία είναι μια ταινία περιπέτειας και από την άλλη είναι η δραματική ιστορία μιας οικογένειας. Αναπάντεχα ίσως, είναι και μία road movie. Συνδυάζει πολλά στοιχεία και είναι πραγματικά πανέμορφα φτιαγμένη και αυθεντική».
Ο «Νώε» και το «Son of God» θα προβληθούν αυτή την άνοιξη, παγκοσμίως, ενώ στο τέλος της χρονιάς αναμένεται το «Exodus» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου