Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΞΕΤΑΣΗ ΘΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ

Μια εξέταση που θα εντοπίζει τις σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν και που θα δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος θανάτου κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Φινλανδία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής σε συνεργασία με επιστήμονες από την Εσθονία ανέπτυξαν μια εξέταση που με την ανάλυση ενός μόνο δείγματος αίματος θα εντοπίζει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο ή καρδιολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph, η αποκαλούμενη «εξέταση θανάτου» θα εντοπίζει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω ασθενειών που έχουν προσβάλει μεν τον οργανισμό αλλά δεν έχουν εκδηλωθεί.
Κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα στους ειδικούς να χορηγήσουν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να σωθεί η ζωή του ασθενή ή να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνά τους με δείγματα αίματος που πήραν από 17.000 υγιή άτομα και τα ανέλυσαν με σκοπό να εντοπίσουν την ύπαρξη τουλάχιστον 100 χημικών ουσιών, οι οποίες μαρτυρούν την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών.
Όταν ολοκλήρωσαν τις αναλύσεις, οι επιστήμονες συνέχισαν να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων, ενώ όταν κάποιος έχανε τη ζωή του έκαναν συγκρίσεις ανάμεσα στα αποτελέσματα της ανάλυσης από το δείγμα αίματος που είχε δώσει και στα υπόλοιπα.
Με τον τρόπο αυτόν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερις βιοδείκτες που υπάρχουν στο αίμα και όταν τα επίπεδά τους δεν είναι φυσιολογικά δείχνουν αν υπάρχει υψηλός κίνδυνος θανάτου, για το διάστημα των επόμενων πέντε ετών.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, ότι οι παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει μόνο τον ένα βιοδείκτη (αλμπουμίνη) με κάποιες ασθένειες και πως ανεξάρτητα από αυτούς έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι υπάρχει και η αρνητική διάσταση του θέματος, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εκμεταλλευτούν τη χρήση της για να μειώσουν τα ποσά που θα δίνουν σε περίπτωση θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου