Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26/2/2014


1266 Μάχη του Μπενεβέντο στη νότια Ιταλία. Ο Κάρολος του Ανζού, επικεφαλής γαλλικών και ανδεγαυικών στρατευμάτων, νικά τον Μανφρέδο της Σικελίας, που σκοτώνεται. Ο Πάπας Κλήμης Δ' θα τον στέψει βασιλιά Νάπολης και Σικελίας.
1658 Β' Βόρειος Πόλεμος. Στο Ρόσκιλντε της Δανίας ο Φρειδερίκος Γ' της Δανίας και Νορβηγίας υποχρεώνεται σε συνθήκη για την παραχώρηση του ενός τρίτου της επικρατείας του στον Κάρολο Ι' Γουστάβο της Σουηδίας. Η απειλή πλήρους καταστροφής ήταν άμεση.
1815 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης δραπετεύει από την Ελβα, νησί ανοιχτά των ιταλικών ακτών, όπου είχε εξοριστεί με τη συνθήκη του Φοντενεμπλό έναν χρόνο νωρίτερα.
1935 Ο Αδόλφος Χίτλερ οργανώνει τη Λουφτβάφε κατά παράβαση της συνθήκης των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίστηκε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.
1959 Στο Ικόνιο γεννιέται ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
1987 Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σηματοδοτείται το τέλος του αποκλεισμού αριστερών διανοητών.
1991 Πόλεμος του Κόλπου. Τα ιρακινά στρατεύματα εγκαταλείπουν την πόλη του Κουβέιτ μετά από 208 ημέρες κατοχής.
1995 Καταρρέει η Μπέρινγκ Μπανκ, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της Βρετανίας. Στην αγορά παραγώγων του Τόκιο έχασε 1,4 δισ. δολάρια.
2002 Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν ανατινάζουν δύο γιγάντια αγάλματα του Βούδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου