Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19/2/2014


197 Μάχη στο Λούγδουνο (σημ. Λυών). Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεβήρος Σεπτίμιος νικά τον σφετεριστή Κλαύδιο Αλβίνο, που αυτοκτονεί. Είναι η αιματηρότερη σύγκρουση μεταξύ ρωμαϊκών λεγεώνων.
1674 Γ΄ Αγγλο-ολλανδικός Πόλεμος. Με τη συνθήκη ειρήνης του Γουέστμινστερ η αποικία του Νέου Αμστερνταμ παραχωρείται στους Αγγλους. Μετονομάζεται Νέα Υόρκη.
1878 Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Η Τουρκία παραχωρεί τη Μακεδονία και τη Θράκη στη Βουλγαρία μετά την ήττα της από τη Ρωσία. Το καθεστώς αυτό θα ανατραπεί με τη Συνθήκη του Βερολίνου.
1915 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Απόβαση στην Καλλίπολη. Αρχίζουν αγγλογαλλικές επιχειρήσεις στα Δαρδανέλια με καταιγιστικό βομβαρδισμό των οθωμανικών θέσεων.
1936 Σύμφωνο Σοφούλη ? Σκλάβαινα. Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης και ο εκπρόσωπος του Παλλαϊκού Μετώπου Στέλιος Σκλάβαινας (φωτό) υπογράφουν πολιτική συμφωνία. Με τις ψήφους των κομμουνιστών ο Σοφούλης θα εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής.
1945 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αρχίζει η αμερικανική επίθεση στην Ιβοζίμα της Ιαπωνίας.
1956 Στις εκλογές η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπολείπεται σε ψήφους της Δημοκρατικής Ενωσης (47,38% έναντι 48,15%). Ομως κερδίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (165 έδρες) χάρη στο «τριφασικό» εκλογικό σύστημα.
1959 Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η συνθήκη για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Αυγούστου 1960.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου