Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ TABLETS KAI TA SMARTPHONE EΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΔΗ

Τα... υπό εξαφάνιση τεχνολογικά είδη

Στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και tablets με τα οποία μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, από ψυχαγωγία και ενημέρωση μέχρι διεκπεραίωση των καθημερινών μας εργασιών, αναπόφευκτα ορισμένες συσκευές που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας περιπίπτουν σε αχρηστία.

Βιντεοκάμερες και ρολόγια χειρός βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» των... απειλούμενων τεχνολογικών ειδών. Τα smartphones τείνουν να τα αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά
Βιντεοκάμερες και ρολόγια χειρός βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» των... απειλούμενων τεχνολογικών ειδών. Τα smartphones τείνουν να τα αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά
Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον που ακόμα και οι ειδικοί της τεχνολογίας, όπως αντίστοιχα οι βιολόγοι με τα απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, έχουν και αυτοί τη δική τους «κόκκινη λίστα» με τις συσκευές... υπό εξαφάνιση.
Το διαδικτυακό κατάστημα PIXmania.com διεξήγαγε έρευνα για να συντάξει τη λίστα με τις 10 συσκευές οι οποίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση το 2014. Η πρώτη από τις συσκευές που οι τεχνολόγοι εκτιμούν ότι σύντομα θα αποτελεί παρελθόν είναι τα ξυπνητήρια, τα οποία πλέον έχουν αντικατασταθεί από τη λειτουργία ξυπνητηριού που έχει κάθε κινητό τηλέφωνο.
Συσκευές GPS
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι συσκευές δορυφορικής πλοήγησης (GPS), μια δυνατότητα που προσφέρουν όχι μόνο τα νέα αυτοκίνητα με τα ενσωματωμένα τους συστήματα πλοήγησης αλλά και διάφορες εφαρμογές σε smartphones και tablets που βελτιώνονται διαρκώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη διαθέτει έξυπνο κινητό τηλέφωνο.
Τα smartphones βρίσκονται στο επίκεντρο των περισσότερων αλλαγών, καθώς προσφέρουν στους χρήστες τους πολλαπλές υπηρεσίες
Τα smartphones βρίσκονται στο επίκεντρο των περισσότερων αλλαγών, καθώς προσφέρουν στους χρήστες τους πολλαπλές υπηρεσίες
Επόμενα στη λίστα είναι τα λεγόμενα «docks», που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή μέσω ηχείων του ήχου συσκευών της εταιρείας Apple, όπως είναι το iPod. Τα docks απειλούνται από τη δυνατότητα σύνδεσης σε ηχεία μέσω bluetooth, από εφαρμογές για streaming μουσικής, αλλά και από την υπηρεσία Airplay της ίδιας της Apple που συνδέει οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργικό iOS στην τηλεόραση του χρήστη.
Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα tablets με την όλο και καλύτερη ανάλυση της κάμεράς τους αντικαθιστούν σιγά σιγά και τις βιντεοκάμερες, που βρίσκονται στην τέταρτη θέση της έρευνας του PIXmania.com. Ακολουθούν δύο συσκευές που κάποτε φάνταζαν αναπόσπαστο κομμάτια της ψυχαγωγίας στο σπίτι, οι πιο καινούργιες συσκευές αναπαραγωγής Blue-Ray και τα DVD players, που αντικαθίστανται από το παράνομο download ταινιών και σειρών, τις οποίες ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν στα laptops και τα tablets τους.
Τα... υπό εξαφάνιση τεχνολογικά είδη
Νέα gadgets
«Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία και οι άνθρωποι εξοικειώνονται με τα τελευταία gadgets, τα παλαιότερα βγαίνουν αναπόφευκτα στη σύνταξη», εκτίμησε ο Λόρεντ Κοέν του PIXmania.com. «Στο κέντρο των πάντων βρίσκεται το smartphone. Είναι η πιο σημαντική συσκευή που διαθέτουμε όλοι και απειλεί μια ευρεία γκάμα άλλων προϊόντων, καθώς προσθέτει νέα όπλα στο οπλοστάσιό του», σχολίασε ο συντάκτης τεχνολογίας του περιοδικού T3, Κίραν Αλγκερ.
Στη λίστα των απειλούμενων συσκευών για το 2014 βρίσκεται και ένα αγαπημένο gadget, το οποίο για πολλούς είναι πάνω απ' όλα κόσμημα. Κι όμως το ρολόι χειρός εκτιμάται ότι τείνει σε εξαφάνιση, καθώς ο περισσότερος κόσμος ενημερώνεται για την ώρα από οθόνες, είτε του κινητού τηλεφώνου του, που έχει πάντα μαζί του, είτε του υπολογιστή του.
Από τα κορυφαία gadgets της περασμένης δεκαετίας που βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» είναι και τα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας Blackberry. Οι δύο τελευταίες συσκευές σχετίζονται με την τηλεοπτική εμπειρία: το τηλεχειριστήριο, λόγω του ελέγχου πολλών συσκευών από το κινητό και το tablet, και οι φορητές τηλεοράσεις, που κάποτε χρησιμοποιούνταν στις κουζίνες των σπιτιών και τώρα σιγά σιγά υποκαθίστανται από τις ταμπλέτες.
Συσκευές
Η «κόκκινη λίστα» των απειλούμενων ειδών
Οι 10 συσκευές που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση μέσα στο 2014 από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες, που ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερες εφαρμογές, είναι οι εξής:
1. Ξυπνητήρια. Τείνουν να αντικατασταθούν ολοκληρωτικά από τα κινητά τηλέφωνα.
2. Συσκευές πλοήγησης GPS. Οι υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης βρίσκονται πλέον ενσωματωμένες ως εφαρμογή στα smartphones.
3. «Docks» για αναπαραγωγή ήχου από iPod. Απειλούνται από τις τεχνολογικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.
4. Βιντεοκάμερες. Ελάχιστοι πλέον τις προτιμούν, καθώς χρησιμοποιούν τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων.
5. Συσκευές αναπαραγωγής Blue-Ray.
6. Συσκευές αναπαραγωγής DVD.
7. Ρολόγια χειρός. Λόγω των κινητών τηλεφώνων, χρησιμεύουν πλέον περισσότερο σαν... κόσμημα.
8. Κινητά τηλέφωνα Black-berry.
9. Τηλεχειριστήρια.
10. Φορητές τηλεοράσεις. «Σβήνουν», εξαιτίας της επικράτησης των tablets.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου