Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Η ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση 80 γραμμαρίων μαγειρεμένης φρέσκιας ντομάτας μειώνει τα προβλήματα που εμφανίζονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων όταν η διατροφή περιέχει πολλά λιπαρά.    
                                                                                                                                                                                                                          Η ντομάτα είναι κυρίως γνωστή για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ευεργετική της δράση περιορίζεται σ' αυτές. Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλια, η ντομάτα, όταν μαγειρεύεται, παρουσιάζει αυξημένη προστατευτική δράση στην καρδιά, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα διαπίστωσαν ότι η  καθημερινή κατανάλωση 80 γραμμαρίων μαγειρεμένης φρέσκιας ντομάτας μειώνει τα προβλήματα που εμφανίζονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων όταν η διατροφή περιέχει πολλά λιπαρά.
Επίσης, προλαμβάνει τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού στην αντίθετη περίπτωση προκαλείται συνήθως αθηροσκλήρωση.
Η ντομάτα οφείλει τις ευεργετικές της ιδιότητες στο λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που της δίνει το κόκκινο χρώμα της. Η δράση του ενισχύεται με το μαγείρεμα, επειδή όταν θερμαίνεται απελευθερώνεται από το πλέγμα των ιστών της τροφής.
Το λυκοπένιο δεν παρουσιάζει βιταμινική δράση αλλά αντιοξειδωτική, η οποία είναι διπλάσια από εκείνη του β-καροτενίου, γι' αυτό και θεωρείται εξαιρετικό για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που προκαλούν βλάβες και καταστρέφουν τα κύτταρα.
Μάλιστα, η απορρόφησή του γίνεται καλύτερα όταν καταναλώνεται μαζί με ελαιόλαδο, αλλά και όταν από τη ντομάτα δεν έχει αφαιρεθεί η φλούδα.
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου και κυρίως του προστάτη, αλλά και από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Στο λυκοπένιο οφείλεται επίσης το κόκκινο χρώμα που έχει το καρπούζι, ενώ σε μικρότερη ποσότητα υπάρχει στο πεπόνι και το γκρέιπφρουτ.
Μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου υπάρχει και στα προϊόντα που λαμβάνονται από την επεξεργασία της ντομάτας, όπως ο χυμός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου