Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19/1/2014


1520. Μάχη του Μπόντεσουντ. Ο αντιβασιλιάς της Σουηδίας Στερν Στουρ σκοτώνεται από τους άνδρες του Χριστιανού Β΄ της Δανίας, που επιζητεί την αποφυλάκιση και αποκατάσταση του Αρχιεπισκόπου Γουστάβου Τρολ, ευνοούμενού του.
1795. Στην Ολλανδία ανακηρύσσεται η Βαταυϊκή Δημοκρατία με τη στήριξη της Γαλλικής Επανάστασης.
1828. Στη Βιέννη πεθαίνει δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του ο 36χρονος Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Στην επιθανάτια κλίνη δεν προλαβαίνει να αποτελειώσει την απαγγελία του «Πάτερ Ημών».
1839. Η Βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών καταλαμβάνει το Άντεν στην Ερυθρά Θάλασσα.
1915. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Γερμανικά Ζέπελιν βομβαρδίζουν τις βρετανικές πόλεις Γκρέτ Γιάρμαουθ και Κινγκς Κιν. Σκοτώνονται 20 άμαχοι. Είναι ο πρώτος εναέριος βομβαρδισμός πολιτικών στόχων.
1947. Ναυάγιο του “Χειμάρρα”. Μεταξύ Στύρων και Αγίας Μαρίνας χάνουν τη ζωή τους 383 επιβαίνοντες στο ατμόπλοιο. Ανάμεσά τους πολιτικοί κρατούμενοι και συνοδοί χωροφύλακες.
1965. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει, ότι θα προχωρήσει στη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη δια της δικαστικής οδού, εφόσον αποδειχθεί σύνδεσή της με το ΚΚΕ.
1966. Η Ιντίρα Γκάντι αναλαμβάνει πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας.
1997. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ εισέρχεται στη Χεβρώνα, τελευταία πόλη της Δυτικής Όχθης, που έλεγχαν οι Ισραηλινοί.
2006.Ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο της NASA εκτοξεύεται προς τον Πλούτωνα, σε ένα ταξίδι 3 δισεκατομμυρίων μιλίων.
2007. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως ψευδείς τις ένορκες καταθέσεις του για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου