Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΜΕ ΡΙΜΕΙΚ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ ΤΟ 2014

Το Χόλιγουντ επιτίθεται με υπερήρωες

Ορισμό του μπλοκμπάστερ εξακολουθεί να αποτελεί το παραμύθι, το επικό ή/και το υπερηρωικό, όπως φαίνεται από τις ακριβές χολιγουντιανές παραγωγές που αναμένεται να γεμίσουν τις αίθουσες μέσα στη νέα χρονιά.

Ο Ξέρξης επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τον Θεμιστοκλή στη ναυμαχία του Αρτεμισίου στο «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας»
Ο Ξέρξης επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τον Θεμιστοκλή στη ναυμαχία του Αρτεμισίου στο «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας»
Εννοείται πως ψηλά στη λίστα των εμπορικών μεγαθηρίων φιγουράρουν νέα κεφάλαια σε ήδη υπερδημοφιλή φραντσάιζ.
Ο Μπίλμπο Μπάγκινς, ο μάγος Γκάνταλφ και η παρέα τους ολοκληρώνουν το επικό ταξίδι τους στο Ερεμπορ στο «Χόμπιτ: Εκεί και ξανά πίσω», το τρίτο μέρος της τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον, νέοι πρωταγωνιστές, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ και η Νίκολα Πελτζ, καλούνται να αντιμετωπίσουν τους Οτομποτς και Ντισέπτικονς στο τέταρτο «Transformers», ενώ η Τζένιφερ Λόρενς συνεχίζει να ηγείται των «αγώνων πείνας» ως Κάτνις στο πρώτο μέρος του τρίτου «Hunger games», με υπότιτλο «Κοτσιφόκισσα».
Στη γεμάτη νέους χαρακτήρες συνέχεια των περιπετειών του «Amazing Spider-Man», ο Αντριου Γκάρφιλντ ξαναφορά τη στολή του ανθρώπου-αράχνη για να τα βάλει με τους κακούς Electro (Τζέιμι Φοξ) και Rhino (Πολ Τζιαμάτι), ο Κρις Εβανς επανέρχεται ως «Captain America» στο «Winter soldier», δίπλα στη Σκάρλετ Γιόχανσον ως Μαύρη Χήρα κι ένα καστ που συμπεριλαμβάνει ακόμα τους Σάμιουελ Τζάκσον, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Σεμπάστιαν Σταν, οι δε «X-Men» επιδίδονται σε χρονικά ταξίδια στο «Days of future past» του Μπράιαν Σίνγκερ, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι μεταλλαγμένοι υπερήρωες του μύθου και οι Μαγκνέτο και Καθηγητής Χ συναντούν τους νεότερους εαυτούς τους (ο Ιαν ΜακΚέλεν τον Μάικλ Φασμπέντερ, ο Πάτρικ Στιούαρτ τον Τζέιμς ΜακΑβόι) χάρη στην παράτολμη εξερευνητική επιστροφή του Γούλβεριν (Χιου Τζάκμαν) στο παρελθόν.
«Xmen» και Σπάιντερμαν επιστρέφουν με νέες ταινίες
«Xmen» και Σπάιντερμαν επιστρέφουν με νέες ταινίες
Ακόμα, ο Αντι Σέρκις «ενσαρκώνει» εκ νέου τον υψηλής νοημοσύνης και όλο και πιο επιθετικό προς το ανθρώπινο είδος πίθηκο Σίζαρ στο «Ο πλανήτης των πιθήκων: Η αυγή», δίπλα στους Γκάρι Ολντμαν και Κέρι Ράσελ, ο Χίκαπ και ο δράκος του ανανεώνουν τις μεσαιωνικές τους περιπέτειες στο ψηφιακό καρτούν «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2», ενώ ο Τζέισον Στέιθαμ υποδύεται τον αντίπαλο των Πολ Γουόκερ και Βιν Ντίζελ στο έβδομο «Fast and furious», τα γυρίσματα του οποίου είχε οριακά προλάβει να ολοκληρώσει ο Τζέιμς Γουάν πριν από τον θάνατο του Γουόκερ τον περασμένο Νοέμβριο.
Ναυμαχία
Κι αυτά χωρίς, φυσικά, να ξεχνάμε το ελληνικής θεματολογίας σίκουελ της φετινής αμερικανικής παραγωγής, το πολυαναμενόμενο follow up στους «300».
Σπάιντερμαν
Σπάιντερμαν
Το «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας» αναπαριστά την τριήμερη ναυμαχία του Αρτεμισίου ανάμεσα στις δυνάμεις του Θεμιστοκλή και τον στόλο του προελαύνοντος Ξέρξη, με τους όρους πάντα του κομίστα Φρανκ Μίλερ και του Χόλιγουντ.
Ο Ζακ Σνάιντερ, σκηνοθέτης των «300», περιορίζεται εδώ σε χρέη παραγωγού και συνσεναριογράφου παραχωρώντας τη σκηνοθεσία στον Νόαμ Μούρο, ενώ του καστ ηγούνται οι Σάλιβαν Στέιπλετον, Εύα Γκριν, Ροντρίγκο Σαντόρο και Λένα Χέντεϊ.
Ο Ράσελ Κρόου ζει... βιβλικές περιπέτειες σαν Νόε στο ομότιτλο υπερθέαμα του Ντάρεν Αρονόφσκι
Ο Ράσελ Κρόου ζει... βιβλικές περιπέτειες σαν Νόε στο ομότιτλο υπερθέαμα του Ντάρεν Αρονόφσκι
Την ελληνική μυθολογία, όμως, έχουν ως αντικείμενο και άλλες δύο ταινίες που θα βγουν στις αίθουσες το 2014 ? για να περάσουμε σε τίτλους που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των σίκουελ. Και αμφότερες έχουν ως ήρωα τον Ηρακλή.
Η πρώτη, το «The legend of Hercules» του Ρένι Χάρλιν, επιχειρεί να αφηγηθεί την καταγωγή και τους άθλους του ημίθεου έχοντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Κέλαν Λουτζ (ο Εμετ Κάλεν του «Twilight saga»), η δε δεύτερη, το βασισμένο σε κόμικς «Ηρακλής: Οι Θρακικοί πόλεμοι» του Μπρετ Ράτνερ, «φαντάζεται» έναν πολεμοχαρή Ηρακλή (Ντουέιν Τζόνσον) ως αρχηγό μιας ομάδας μισθοφόρων που υπηρετεί τις δυνάμεις του βασιλιά της Θράκης (Τζον Χερτ).
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σώζει έργα τέχνης από τους ναζί στο «Μνημείων άντρες»
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σώζει έργα τέχνης από τους ναζί στο «Μνημείων άντρες»
Πάντως το πιο φιλόδοξο μυθολογικής καταγωγής υπερθέαμα του 2014 είναι σίγουρα το «Noah».
Η εμπνευσμένη από γαλλικό graphic novel βιβλική περιπέτεια του Ντάρεν Αρονόφσκι, κόστους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, περιγράφεται σαν μια απόπειρα σύνθετης σκιαγράφησης της προσωπικότητας του Νόε και των λόγων που τον οδήγησαν στην κατασκευή της Κιβωτού, με τον Ράσελ Κρόου στον ομότιτλο ρόλο, να πλαισιώνεται στο βασικό καστ της ταινίας από τους Εμα Γουότσον, Τζένιφερ Κόνελι, Λόγκαν Λέρμαν και Αντονι Χόπκινς.
«Πειραγμένες» εκδοχές δημοφιλών μύθων υπόσχονται κι άλλα φιλμ μέσα στη χρονιά.
Το σκοτεινό «Maleficent» του Ρόμπερτ Στρόμπεργκ επικεντρώνεται στο πρόσωπο της κακιάς μάγισσας της «Ωραίας κοιμωμένης» των αδελφών Γκριμ, με την Αντζελίνα Τζολί να γίνεται... κακιά στον ομότιτλο ρόλο και την Ελ Φάνινγκ σε εκείνον της πριγκίπισσας Ορόρα, ο «Godzilla», το ραδιενεργό τέρας της ιαπωνικής σινε-μυθολογίας, ανασταίνεται σε μια υπερπαραγωγή του Γκάρεθ Εντουαρντς με πρωταγωνιστές τους Ααρον Τέιλορ Τζόνσον, Ελίζαμπεθ Ολσεν και Μπράιαν Κράνστον, ενώ εκσυγχρονίζεται και ο «Robocop», ο ανδροειδής μπάτσος του Πολ Βερχόφεν, από τους Χοσέ Παντίλια στη σκηνοθεσία και Τζόελ Κίναμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο πολεμιστής, οι μισθοφόροι και η Γκρέις Κέλι
Τη θέση τους δίπλα στην πληθώρα των σίκουελ και των ριμέικ διεκδικούν το 2014 και υψηλού προφίλ ταινίες από πρωτότυπο υλικό. Ο Τομ Κρουζ υποδύεται έναν πολεμιστή του μέλλοντος που ξαναζεί διαρκώς την ίδια μέρα ?την τελευταία μιας καθοριστικής του μάχης με εξωγήινη φυλή? στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Edge of tomorrow» το Νταγκ Λίμαν, ο Τζόνι Ντεπ είναι ο καρκινοπαθής επιστήμονας που αποκτά υπεράνθρωπες δυνάμεις στο «Transendence», πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Γουόλι Φάιστερ, μόνιμου διευθυντή φωτογραφίας του Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος, από τη μεριά του, ετοιμάζει το «Interstellar», γύρω από τον αγώνα μιας ομάδας αστροναυτών να πραγματοποιήσουν τα πρώτα διαστρικά ταξίδια, με πρωταγωνιστές τους Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζέσικα Τσάστεϊν, Αν Χαθαγουέι, Κέισι Αφλεκ και Μάικλ Κέιν.
Ταξίδι στο μέλλον
Στο μακρινό μέλλον είναι τοποθετημένη και η νέα ταινία των αδελφών Γουατσόφσκι «Jupiter ascending», με τη Μίλα Κούνις να καταδιώκεται από τον γενετικά σχεδιασμένο μισθοφόρο Τσάνινγκ Τέιτουμ, όπως και το «Divergent» του Νιλ Μπέργκερ όπου προικισμένη έφηβη μάχεται ενάντια σε απολυταρχικό καθεστώς.
Στους περισσότερο «φεστιβαλικούς», μέσα στην εμπορική τους δυναμική, αμερικανικούς τίτλους της χρονιάς, κυρίαρχη θέση έχει το νέο σκηνοθετικό πόνημα του Τζορτζ Κλούνεϊ «Μνημείων άντρες», βασισμένο στον αυθεντικό αγώνα μιας ομάδας στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων να περισώσουν πολύτιμα έργα τέχνης που έχουν πέσει στα χέρια των ναζί, με τον ίδιο τον Κλούνεϊ να συνοδεύεται από τους Ματ Ντέιμον, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζον Γκούντμαν, Μπιλ Μάρεϊ και Ζαν Ντιζαρντέν. Από τα δε ανάλογου προφίλ ευρωπαϊκά φιλμ, μεγάλη είναι η αναμονή για το βιογραφικό «Grace of Monaco» του Ολιβιέ Νταάν, με τη Νικόλ Κίντμαν να ενσαρκώνει την Γκρέις Κέλι (και τους Ρόμπερτ Λίντσεϊ και Παθ Βέγκα στους σύντομους ρόλους των Ωνάση και Κάλλας), όπως και το... οργιαστικό «Nympho-maniac» του αμετανόητα προκλητικού Λαρς Φον Τρίερ με τους Ούμα Θέρμαν, Σάια Λα Μπεφ, Σαρλότ Γκενσμπούρ, Γουίλεμ Νταφόε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου