Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ



69 μ.Χ. Έτος των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων. Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος αναγνωρίζει τον Βεσπασιανό ως αυτοκράτορα. Είναι ο τελευταίος από τους τέσσερις αυτοκράτορες εκείνου του χρόνου, που διαδοχικά ο ένας επικρατούσε του άλλου με εμφύλιους πολέμους.




1361. Επανάκτηση. Μάχη της Λινουέσα. Ο ενωμένος στρατός των Βασιλείων της Καστίλλης και της Χουέ μαζί με το Τάγμα Καλατράβα νικούν τις μαυριτανικές δυνάμεις του Εμιράτου της Γρανάδας.




1828. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει στο Ναύπλιο Στρατιωτική Σχολή. Οι μαθητές της ονομάζονται Ευέλπιδες.




1832. Αιγυπτιο-οθωμανικός Πόλεμος. Μάχη του Ικονίου. Οι Αιγύπτιοι υπό τον Ιμπραήμ νικούν τον Οθωμανικό στρατό. Με τη Συνθήκη της Κιουτάχειας παραχωρείται η ανεξαρτησία στη δυναστεία του Μοχάμρντ Άλι. Η δυναστεία αυτή θα κυβερνήσει την Αίγυπτο μέχρι το 1952, οπότε ο βασιλιάς Φαρούκ θα ανατραπεί από την επανάσταση του Γκαμάλ Νάσερ.




1844. Στο Ροχντέιλ του Μάντσεστερ ιδρύεται ο πρώτος καταναλωτικός συνεταιρισμός με πρωτοπόρους 10 υφαντουργούς.




1913. Στην αμερικανική εφημερίδα “New York Word” δημοσιεύεται το πρώτο σταυρόλεξο.




1930. Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη, όταν η Αστυνομία επιτίθεται εναντίον σιδηροδρομικών, που διαδηλώνουν με αίτημα την καθιέρωση του 13ου μισθού.




1941. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ταϊλάνδη συμμαχεί με την Ιαπωνία.




1963. Κυπριακό. Διακοινοτικές ταραχές, που θα κορυφωθούν τα Χριστολύγεννα, συγκλονίζουν στην Κύπρο. Νεκροί στη Λευκωσία.




1975. Ο Κάρλος το Τσακάλι επιτίθεται στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Ομάδα τρομοκρατών σκοτώνει 8 άτομα και παίρνει 63 ομήρους, ανάμεσά τους 11 υπουργούς. Η αυστριακή κυβέρνηση δέχεται τη ραδιοφωνική μετάδοση προκήρυξης. Παραχωρεί αεροσκάφος, που θα μεταφέρει τους τρομοκράτες. Οι απαχθέντες θα αφεθούν στην Αλγερία.




1988. Αεροπλάνο της Pan – Am συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας. Σκοτώνονται οι 259 επιβαίνοντες και 11 κάτοικοι της πόλης. Το 2001 ο Λίβυος Αμπντέλ αλ Μεγκράχι θα καταδικαστεί σε ισόβια για την τοποθέτηση της βόμβας.




2003. Χρεοκοπία της Αργεντινής. Ο Πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρουά παραιτείται. Καθώς το οργισμένο πλήθος πολιορκεί το Προεδρικό Μέγαρο, φεύγει με ελικόπτερο από την ταράτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου