Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


1431 Στην Παναγία των Παρισίων ο Ερρίκος ΣΤ' της Αγγλίας στέφεται βασιλιάς και της Γαλλίας.
1497 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα (φωτό) παραπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Προσπερνά το σημείο απ΄ όπου ο Βαρθολομαίος Ντιάζ το 1488 είχε αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής στην Πορτογαλία.
1653 Αγγλική Μεσοβασιλεία. Περίοδος της Προστασίας. Ο Oλιβερ Κρόμγουελ ανακηρύσσεται από το Κοινοβούλιο λόρδος προστάτης της Κοινοπολιτείας Αγγλίας, Σκοτίας και Ιρλανδίας.
1773 Πάρτι του Τσαγιού. Στη Βοστόνη, στα ελλιμενισμένα πλοία, ανεβαίνουν μεταμφιεσμένοι σε Ινδιάνους Αμερικανοί άποικοι, μέλη της οργάνωσης των Υιών της Ελευθερίας. Πετούν στη θάλασσα εκατοντάδες κιβώτια με τσάι, διαμαρτυρόμενοι για τους φορολογικούς νόμους που επιβάλλει το Λονδίνο.
1809 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης παίρνει διαζύγιο από την Ιωσηφίνα.
1916 Στην Πετρούπολη ομάδα Ρώσων ευγενών δολοφονεί τον Ρασπούτιν, ρασοφόρο με ισχυρή επιρροή στην Αυλή.
1944 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μάχη των Αρδεννών. Τρεις γερμανικές στρατιές προσβάλλουν αιφνιδιαστικά τις προελαύνουσες συμμαχικές δυνάμεις στο δάσος των Αδρεννών, στην περιοχή Βαλονίας (στο Βέλγιο). Θα αναχαιτιστούν για να ηττηθούν οριστικά στις 29 Ιανουαρίου.
1971 Ινδοπακιστανικός Πόλεμος. Ο πακιστανικός στρατός συνθηκολογεί. Το Μπανγκλαντές αποκτά την ανεξαρτησία του.
2012 Ο ομαδικός βιασμός και η δολοφονία μιας γυναίκας σε λεωφορείου του Νέου Δελχί προκαλούν μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την Ινδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου